Яжте хумус за отслабване, срещу диабет и високо кръвно

Защо вкусният хумус е добре да присъства на трапезата ни по-често и за какво е полезна тази апетитна храна

Една много полезна храна от арабската кухня става все по-популярна и у нас. Става въпрос за вкусния хумус. Това е нещо като разядка, но много полезна и диетична и трябва да присъства по-често на нашата трапеза като здравословна алтернатива на различни по-калорични храни.

хумус

Защо вкусният хумус е добре да присъства на трапезата ни по-често и за какво е полезна тази апетитна храна

Вкусният хумус се приготвя се от нахут, сусамов тахан, зехтин и подправки. Освен, че е много добър източник на протеини, тази здравословна храна е и с високо съдържание на фибри, полезни мазнини, витамини и минерали. Нахутът е зеленчук, но поради високото си съдържание на протеини, е подходяща алтернатива на месото. По-голямата част от протеина в полезния хумус се осигурява от нахута.

Полезният хумус съдържа полезни протеини. Замяната на традиционните високо наситени мазнини, източници на протеини, като говеждо и свинско месо, с храни като хумус може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет.
Друго полезно качество на вкусната арабска храна е, че зарежда тялото с така необходимите фибри. Включването на повече в ежедневното меню може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет. Приемането им спомага за по-лесно поддържане на здравословно тегло.

“Демир
хумус

Защо вкусният хумус е добре да присъства на трапезата ни по-често и за какво е полезна тази апетитна храна

Около 44% от калориите във вкусния хумус идват от мазнините. Въпреки че мазнините имат лоша репутация, те са основна хранителна съставка, която зарежда тялото с енергия и помага да се абсорбират важни мастно-разтворими витамини. Ако обаче те са от здравословните мононенаситени и полиненаситени мазнини, с които е пълен полезния хумус, то това не бива да ви притеснява. Арабската разядка е с по-високо съдържание на „добрите” мазнини, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Вкусният и полезен хумус е богат и на важни витамини и минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и фолиева киселина. Калцият е важен за здравето на костите,фосфорът и желязото са необходими за преноса на кислорода в тялото ни, цинкът стимулира имунитета и гарантира добро здраве, магнезият помага за регулирането на кръвното налягане, а фолиевата киселина е необходима за производството на червените кръвни клетки. Така че, смело хапвайте повече хумус, и ще бъдете здрави и в прекрасна кондиция.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *