Хъркане – как се лекува, какви са причините и на какво е симптом

Няколко народни рецепти за хъркане и други методи за лечение на неприятното състояние, и допълнителни средства и устройства

Съдържание на статията:

Хъркане. Причини. На какво се дължи хъркането. Хъркане при дете. Хъркане при жена. Лечение. Средства против хъркане. Лепенки против хъркане. Възглавница против хъркане. Спрей против хъркане. Щипка против хъркане. Устройства против хъркане. Билки против хъркане. Хапчета за хъркане. Хомеопатия при хъркане. Операция.

Хъркане.

Неприятното хъркане (в медицината, отклонението се нарича ранопатия) е явление, причинено от стесняване на дихателните пътища и последваща вибрация на фарингеалните мускули, езика и мекото небце. То се появява по време на спане, когато стените на гърлото се стесняват и мускулите на езика и небцето се отпускат. Хората, които хъркат не чуват собствените си звуци, което пречи на другите наоколо да спят. Прекъсването на съня поради хъркането, води до развитие на безсъние, неврастения и дори психоза.

През годините хората са формирали неправилно мнение относно безвредността на хъркането. Поради това трябва да се отбележи, че това отклонение може да донесе много проблеми на човек, започвайки от хипертония, нервност, бърз темперамент, раздразнителност и завършване с частично сънно разстройство. Силните атаки на хъркането оказват неблагоприятно влияние върху качеството на съня на човека, което го прави неспокоен и незначителен (сутрин човек може да усети умора и липса на сън).

Освен това трябва да се отбележи, че хъркането може да причини известен дискомфорт на близките на човек, страдащ от този дефект. Трябва да се отбележи, че то не винаги се явява като независимо отклонение, понякога може да бъде първична обструктивна сънна апнея.

Лицата, които хъркат на сън, не само причиняват много неудобства на другите, но самите те са в сериозна опасност. Хъркането е признак на съществуващи аномалии в здравето. Това е симптом на нощната апнея, свързана с нарушаване на преминаването на въздуха през дихателните пътища.

Състоянието спира дишането за миг, и когато прекрати, дъхът настъпва и дишането се нормализира. Полученият недостиг на кислород води до хипоксия на вътрешните органи, развитие на аритмия, инсулт, инфаркт и други усложнения, които намаляват качеството на живота.

Етиология

Хъркането е звукова вибрация, причинена от стесняване на стените на фаринкса, дължаща се на прекомерно отпускане по време на сън на мускулите на езика и надвиснало меко небце.

Лицата, които хъркат в съня си бързо стават уморени, чувстват се изтощени и не могат да работят пълноценно. Те изпитват сънливост през деня, стават раздразнителни и разсеяни. Умственият им капацитет е намален, вниманието е нарушено.

Хъркането при мъжете води до проблеми в интимния живот, развитието на сексуална дисфункция и хормонална недостатъчност. Постоянното нощно пробуждане пречи на нормалното производство на тестостерон, а хипоксията на вътрешните органи нарушава работата на целия организъм. Мъжете, хъркащи по при спане, са склонни към преждевременна смърт два пъти по-често, отколкото тези, които не хъркат.

Причини.

Причините за хъркането са разнообразни. Едната от тях е естественият процес – стареенето на тялото. Мускулите на устата и гърлото стават слаби. Те не могат да запазят дихателните пътища отворени.

Сред най-честите причини за хъркането са:

 • Вродена влошеност на фаринкса и назалните проходи;
 • Анатомични особености на тялото – неправилна захапка, удължен език;
 • Болести на органите уши, нос, гърло и гълтача: ринит, синузит, хипертрофия на тонсилите;
 • Оток на носната лигавица с алергии;
 • Неоплазми, които пречат на движението на въздуха – полипи и тумори;
 • Лоши навици – пушене и алкохолизъм;
 • Повишена умора на тялото: липса на сила за поддържане на мускулния тонус;
 • Ендокринни разстройства – затлъстяване и хипотиреоидизъм, при които тъканите стават свити, а мускулите се разхлабват;
 • Менопаузен период при жени;
 • Миастения гравис, мускулна дистрофия и други невромускулни заболявания;
 • Наранявания на фарингеалните нерви;
 • Травма и мозъчни заболявания;
 • Приемане на седативни и хипнотични средства;
 • Спане на гръб.

На какво се дължи хъркането.

Някои хора още от раждането им е стеснен, това може да предизвика хъркане.

Има случаи, когато хъркането възниква в резултат на нараняване на носа, след което носната преграда се огъва.

Наличието на полипи в носа често е причина за хъркането.

Появата на хъркането е доста сериозна причина да посетите лекар и да Ви прегледа. Лекарите казват, че такъв проблем често се случва при тези, които имат предразположеност към сърдечно-съдови заболявания.

Някои полезни съвети и трикове:

 • Тъй като тютюнопушенето и употребата на алкохол оказват влияние върху състоянието на лигавицата, по-добре е да се откажете от тези лоши навици. Ако сте решили никога да не се отказвате завинаги, трябва да ограничите употребата на алкохол и никотин вечер. Необходимо е, по правило, да не се пие или да се пуши след осем часа вечер или два до три часа преди лягане.
 • За да помогнете на лигавицата на дихателните пътища, можете да включите климатичния контрол или да използвате въздушен овлажнител преди да си легнете.
 • При някои хора хъркането се случва само когато тялото им е в определено положение. Най-често срещаната позиция на тялото, в която се появява хъркане е лежането по гръб. Ако забележите такова отклонение, можете да се справите с него с помощта на обикновена топка за тенис. Тя трябва да бъде подложен на гърба на хъркащия, така че през нощта човек да не може да приеме тази позиция.
 • Не забравяйте да се откажете от лекарствата релаксиращи мускулите (болкоуспокояващи, мускулни релаксанти, седативи, лекарства и хипнотици).
 • В ноздрите е възможно да поставите допълнителни специални ленти, преди да си легнете, за да не се слепват заедно.
 • Ако имате много допълнителни килограми, препоръчително е да започнете да спортувате и да загубите поне десет процента от първоначалното телесно тегло. След загубата на тегло, положението с дихателния процес се подобрява няколко пъти.
 • Ако има алергия, трябва да изчистите спалнята от всички възможни дразнители.

Хъркане при дете.

Основната причина за хъркането в детството е хроничната патология – тонзилит или аденоидит . Остър или хроничен ринит , проявен чрез назална конгестия, може също да предизвика хъркане при дете.

Децата често хъркат по време на сън. Краткото спиране на дишането в детския сън е изключително трудно и засяга здравето на децата. При тяхното хъркане главите им се изместват назад, стават бледи, през деня дишат с устата си. Хъркащите деца са най-податливи на инфекции. На сутринта те се събуждат със сухота в устата, изпотяват се лесно, стават неспокойни, невнимателни, разсеяни, бавни. Ако детето вика на сън, трябва да се консултирате с лекар оторолинголог.

Симптомите на нарушеното нощен дишане при деца са:

 • повишена капризност, умора;
 • намаляване на представянето си в училището;
 • неспокоен сън;
 • нощен енурезис – незадържане на урина по време на сън вечер.

През нощта, по време на сън, децата развиват хормона на растежа, който е отговорен за растежа на детето. Тъй като хъркането нарушава нормалния сън, производството му намалява. Тези деца имат по-бавен растеж.

Хъркане при жена.

Обикновено се смята, че повече мъжете хъркат, но не е така. Много жени страдат от това неприятно явление. Женското хъркане не е много по-различно от мъжкото. Патологичните признаци на хъркане при жените са главоболие, липса на сън, сънливост, аритмия, нарушение на паметта.

Лечение.

Диагностиката и лечението на хъркането, както и последствията от него, се извършват от лекар-сонолог или оториноларинголог. Само след преглед и разговор с пациента специалистът ще ви каже как да се отървете от него.

Полисомнографското изследване може да разкрие причините за хъркането. По време на сън на пациента се измерва кръвното налягане, нивото на кислород в кръвта и сърдечния ритъм.

За изключване на патология на УНГ при оториноларинголог се извършва фарингоскопия, за което има функционални тестове.

Допълнителни методи за изследване се явяват електроенцефалографията и компютърната томография.

За да се избегне развитието на животозастрашаващи усложнения, е необходимо да започнете лечение на хъркането възможно най-рано.

Общи методи за превенция

За да се отървете от неприятното хъркане, трябва да премахнете причините за това. Това е целта на общата профилактична терапия.

На пациентите се препоръчва:

 • да се откажат да пушат и пият алкохол три часа преди лягане;
 • навременното откриване и лечение на УНГ заболявания;
 • да се въздържат от приемането на седативни и хипнотични средства;
 • да се овлажнява въздуха в стаята;
 • да се избягвайте контакт с алергени – прах, цветен прашец, вълнени неща, силни миризми;
 • отслабване;
 • по време на сън главата да е с повишена позиция.

Как да спрем хъркането?

Упражнения

За да се отървете от хъркането, трябва да тренирате мускулите на устата, фаринкса и езика.

Натиснете езика напред и надолу, усетете напрежението на мускулите в основата му и го задръжте в тази позиция за няколко секунди.

Със сила, хванете зъбите с твърд предмет и го задръжте за известно време.

Натиснете езика си срещу твърдото небе, докато се уморите да го държите така.

Издърпайте езика до гърлото, като полагате усилия и напрежение на мускулите.

Докосвайки пръста до предната част на шията, можете да усетите напрежението на мускулите.

Резките високи звуци с високи тонове засилват мускулите на устата. Пистолетът е необходим за 20 минути на ден по време на разходка.

Вечер може да се прави гаргара, като се издаде главата назад и се прави „бълбукане“ с водата.

Препоръчва се също редовно да се прави гимнастика за мускулите на фаринкса. Упражненията са съвсем прости: трябва да се произнася буквата „и“ всеки ден 30 пъти подред.Второто упражнение е разтягане на основата на езика нагоре 15-20 пъти на ден.

Необичайни методи за борба с хъркането

В допълнение към лекарствата и народните рецепти, много хора използват доста необичайни начини да се отърват от хъркането.

 1. Най-известният метод е да се хвани носът на този, който хърка. След като възможността да диша през носа изчезва, човекът започва да диша с устата си и хъркането изчезва. Но трябва да се отбележи, че този метод ще помогне само за кратко време.
 2. Обикновено, но и ефективно за известно време, е да се обръща човекът на другата страна. Как всичко това действа е неизвестно, но след това се спира хъркането.

Какви ли трикове не се използва, за да се отърве любимият човек от хъркането. Но трябва да се помни, че този проблем може да покаже сериозни заболявания в организма, така че трябва да посетите лекар и да се подложите на изследване.

Изборът на подходящото средство

Преди да купите лекарство за хъркане в аптеките, проучете го, разбира се, то трябва да бъде внимателно проучено, но също така е необходимо да посетите лекар, за да изключите заболявания, които могат да предизвикат такъв проблем.

Изборът на средства следва да бъде повлиян от причините за хъркането, и от това в какво се изразява проблемът.

След като причината за хъркането е изяснена, можете по-ефективно да подхождате към избора на средство за борба с него. Например, ако то се прояви само със силни звуци, препоръчително е да използвате спрейове, клипсове, мазила върху носа. Но в присъствието на апнея, по-добре е да се прибегне до устройства CIPAP.

CIPAP

CIPAP

Трябва да сте по-внимателни за вашето здраве. Понякога дори привидно безобидното хъркане може да е признак за болест, която трябва спешно да се лекува.

Средства против хъркане.

Устройствата за хъркането за прилагане вътре в устата, могат да се използват само при липса на противопоказания и усложнения. Ако има тежка форма на хъркане и проблеми с назалното дишане, е по-добре да ги изоставим. Тези устройства фиксират долната челюст по време на сън и осигуряват проходимост на дихателните пътища.

Средствата против хъркане включват лепенки, шипки, спрей, възглавници, специални устройства, таблетки и т. н.

Мъжете страдащи от ринопатия, трябва да опитат едно от средствата за бързо прилагане, което предотвратява хъркането.

Средствата за незабавно действие не са в състояние да решат проблема с хъркането веднъж завинаги. Повечето устройства и лекарства нямат кумулативен ефект и са ефективни само при продължителна употреба. За да намерите подходящо средство за отстраняване може да изпробвате чрез алтернативно тестване на различни лекарства и устройства.

Лепенки против хъркане.

Хапчета за хъркане Еспара, прозрачни лепенки Active Plast, лепенки Колийф.

Хапчета за хъркане Еспара, прозрачни лепенки Active Plast, лепенки Колийф.

Такива лепенки се предлагат по интернет магазините и аптеките. На фирмата Active Plast са прозрачни и помагат да се намали хъркането и облекчи дишането, когато е запушен носът. Прилагането им става преди лягане. Прелагат с еот Аптеки Фрамар на цена 12,70 лева. apteka.framar.bg. От магазин Здравница се предлагат на цена 11,30 лева. shop.zdravnitza.com

Друг продукт с лепенки е Nasal Strips.за 30 броя цената им е 11 лева от сайта olx.bg.

Колийф – 6 лепенки за 12,60 лева от Аптеки Фрамар.

Лепенките се залепват в областта на гърдите.

Възглавница против хъркане.

Предлагат се и възглавници SR-1193 за 36 лева, KONBANWA ANTI SNORING за 49,90 лева на Фрамар и други подобни модели.

Спрей против хъркане.

Асонор е ефективен спрей за нос. От него се получава слуз на мекото небце и се укрепва напрежението на мускулите по време на сън. Ако лекарството се използва редовно, първите резултати ще се появят след 2 седмици.

Доктор Храп (от руски храп – хъркане) е биологично активна добавка спрей, съдържаща екстракт от билки. Лекарството омекотява лигавицата, елиминира отока, тонизира и увеличава еластичността на мекото небце.

Той е на основата на дестилирана вода и глицерин, включва маслини, слънчоглед и сусамово масло, лецитин, витамини В, Е, РР, билкови екстракти.

Предлага се в 3 версии: с градински чай, мента и евкалипт. Тонизира мускулите на назофаринкса, укрепва тъканите на мекото небце, премахва трошливостта и подуването на лигавицата, нормализира киселинно-базовия баланс на устата, има отхрачващо и антиоксидантно свойство.

Соминарм също се отнася за хранителни добавки. Този спрей съдържа етерични масла и е предназначен за продължителна употреба. Тези аерозоли нямат странични ефекти, не се абсорбират в кръвта и са безопасни за бременни жени и деца.

Той е назален спрей на водна основа. Съдържа полисорбат 80, калиев сорбат, натриев хлорид, липиди от пшенични зародиши.

Използва се преди лягане, докато лежите, малка част от спрея се впръсква във всяка ноздра. Лекарството е предназначено за продължителна употреба, но резултатът ще бъде забележим след първото пръскане.

Антиалергичните спрейчета намаляват назалната конгестия, отстраняват студа и хъркането. Те включват глюкокортикостероиди – Nazonex, Fliksonase, имат изразени анти-едематозни и противовъзпалителни ефекти. Използват се и за хипертрофия на сливиците и аденоидита, които винаги са придружени от хъркане.

Щипка против хъркане.

Щипка Nose Clip се предлага от Аптеки Фрамар за 5,20 лева.

Някои видове щипки против хъркане са оборудвани с магнити, които подобряват циркулацията на кръвта и увеличават тонуса на кръвоносните съдове. Клипсът се поставя в ноздрите и се прикрепя към носната преграда. Оздравяването на хъркането с тези клипсове може да се направи след 2 седмици. Те са разрешени за употреба от деца над 12-годишна възраст.

Устройства против хъркане.

Необичайно средство за борба с хъркането е устройството за терапия CIPAP. С негова помощ се третират изразените форми на апнея и хъркане. Основата на механизма на действие е подаването на въздух под налягане чрез маска. Това леко разширява фарингеалните стени, които просто падат по време на хъркане и спират дишането при спане.

Придобиването на такива устройства без консултация с лекар не се препоръчва, тъй като е необходимо индивидуално да се коригират настройките. Но тяхната ефективност и скорост на въздействие вече са доказани. Апнеята спира още в първия ден на употреба и, както знаете, причините ѝ са почти подобни на тези, които причиняват хъркане.

Екстра лол е интраорално устройство за хъркане

Екстра лол е интраорално устройство за хъркане

Екстра лол е интраорално устройство за хъркане, което може да се закупи в почти всяка аптека. Устройството фиксира долната челюст, като я бута напред, тонизира дихателните мускули, предотвратява трептенията на фарингеалните стени и увеличава свободното пространство на дихателните пътища. Продължителната употреба на такова устройство може напълно да спаси човек от хъркане или поне да го намали.

Това устройство е доста ефективно и удобно за употреба. Ако сравнявате други налични средства за хъркане в аптеките, свидетелствата показват, че положителният резултат е 100% гарантиран след 2-3 седмици употреба.

Голямото му предимство в сравнение с лекарствата е пълната липса на алергични ефекти върху тялото. Можете да назовете още няколко предимства:

При ежедневна употреба резултатът е гарантиран по-бързо.

С малка маса, просто използвайте лекарството.

При използването му се намалява рискът от сърдечен удар или инсулт. Преминава мигрената и хроничната умора.

Устройството е здраво закрепено, пациентът практически не изпитва дискомфорт. Предотвратява вибрациите на мускулните влакна на фаринкса и езика, което намалява вибрациите на мекото небце. В резултат на този ефект, хъркането изчезва.

Няма практически никакви противопоказания за употребата на Екстра лол, с изключение на пациентите с нарушения на носната преграда.

Билки против хъркане.

Има много народни средства, които намаляват запушването на носа, увеличават тонуса на дихателните мускули и премахват хъркането.

Инфузията от кора от дъб и невен се препоръчва редовно за гаргара.

Печените моркови помагат да се справите с хъркането. Необходимо е да ядете цели моркови преди основното ястие или морковено пюре със зехтин.

Морски зърнастец. За да увеличите еластичността на тъканите и да овлажните лигавицата в носа, можете да ползвате естественото масло от морски зърнастец. То отстранява отока на дихателните пътища, разширява лумена и помага за нормалното дишане по време на сън.

Маслото от морски зърнастец възстановява носното дишане. То трябва да се прилага във всеки нощен пасаж 3 седмици.

Маслените капки са полезни при обикновена настинка, която също може да причини пристъпи на хъркане. Погребете лекарството трябва да бъде хиляди пъти на ден преди лягане.

Подобряване на състоянието на лигавицата, предотвратяване на подуване и увреждане на назофаринкса ще помогне на въздушния овлажнител на дома. Във водата можете да добавите няколко капки етерично масло от розмарин, евкалипт или лимон. Насищаният с пара въздух прави по-лесно дишането и предотвратява хъркането.

Растителното масло и глицеринът премахват неприятните усещания в носа и предотвратяват увреждането на лигавицата при хъркане.

Препоръчва се зехтин за изплакване гърлото на пушачите. Той изчиства гърба на фаринкса, на който се натрупва слуз.

Капките в носа въз основа на морска вода се предписват на хора, които хъркат в съня си. Пречистената морска вода, капките „Aquamaris“ или „Akvalor“ могат да се използват от деца от раждането им.

Най-добрите народни средства за хъркане

За да се преодолее тази неприятна аномалия, се препоръчва всяка вечер, за три до четири часа преди лягане, да се капнат във всяка ноздра няколко капки масло от морски зърнастец. След около две до три седмици редовно лечение, хъркането трябва да спре. В допълнение към подобряването на ефекта можете да ядете печени моркови три пъти на ден. Трябва да направите това петдесет минути преди основното хранене.

Ефирни и базови масла

Към популярните методи за лечение на хъркането, мъжете също така могат да включат етеричните масла, които са от голяма полза за тялото, като помагат и за намиране на спокоен сън. Те имат специален ефект по време на вдишване.

Ефирни масла за хъркане

Ефирни масла за хъркане

Така че с отхрачващото, успокояващо и бронходилатиращо свойства са надарени с евкалипсови масла, като мащерка, розмарин, мента и лавандула. Възстановявайки назалното дишане, маслата допринасят за спокоен и пълен сън.

Можете също така да поставите в ароматната лампа, или на възглавницата 3-5 капки майорана, морски зърнастец, карамфил или жасмин.

Съществуват специални рецепти за смеси от масла, полезни за подобряване на съня:

 • лавандула, евкалипт, каяпут и роза;
 • мента и майора;
 • лавандула, мащерка, каяпут, анасон и хвойна;
 • пасифлора, валериан, мента;
 • хидратисти, евкалипт, мента.

Един състав се препоръчва в продължение на 3-4 седмици, а след това използвайте други етерични масла от хъркането.

Внимание! Етеричните масла могат да предизвикат алергична реакция, така че първата употреба на който и да е от тези продукти трябва да бъде изпитвана, т.е. в силно разредена форма или при много ниска доза.

Маслиновото масло може да елиминира запушването на носа и по този начин да облекчи симптомите на хъркане. Извършвайте лечението преди лягане. За да направите това, трябва да измерите супена лъжица масло, да го приемете в устата си и да изплакнете гърлото си за 30 секунди. След 7-10 дни непрекъснато подаване на масло, ще има забележими подобрения.

Също така със зехтина е допустимо да се накисват памучни тампони и да се вкарват в ноздрите за няколко минути всеки ден.

Можете също да изплакнете гърлото си с тинктура от дъбова кора и невен цветя. За да го направите, се нуждаете от половин литър вряла вода, за да напълните голяма супена лъжица смес от билки, взети в равни пропорции. След това сместа трябва да се покрие и да се остави за няколко часа. С готовото и филтрирано лекарство се препоръчва да изплакнете гърлото непосредствено преди лягане и преди всяко хранене.

Сместа от чесън и лимон действа добре при хъркане. За да я приготвите, трябва да нарежете три лимона на малки парчета и леко да отстраните всички семки от тях. След това трябва да смелите лимоните в месомелачка и да добавите няколко фино нарязани чесънчета (чесънът може да бъде смлян и през месомелачка). Полученото лекарство е най-добре да се съхранява в хладилника. Вземете при нужда по една десертна лъжица, преди да си легнете и сутрин, преди да закусите.

Народни средства за хъркане

В най-кратки срокове за преодоляване на нощните атаки на хъркането е възможно с помощта на смес от сок от зеле и мед. За да направите това, разбъркайте сто грама от прясно изцеден бял сок от зеле и голяма супена лъжица мед. Използвайте това лекарство само веднъж на ден точно преди лягане. За да подобрите ефекта, се препоръчва да изядете още едно зелево листо, намазано с мед.

Не по-малко ефективен в този случай са лечебните билки. Към тях се включват полски хвощ, корен на гръмитрън, черни боровинки и обикновен репей. От всяка билка трябва да се вземе една голяма лъжица, с изключение на репея, той трябва да бъде взет в двойни количества (две големи лъжици) и получената смес старателно се раздробява. След това трябва да се залеят с чаша чиста вода и да заври при умерена температура, след като заври да се остави на огъня най-малко четиридесет минути. Крайният продукт трябва да се консумира пет или повече пъти на ден по супена лъжица в даден момент. Във всеки отделен случай дългосрочното лечение зависи от лицето и се определя самостоятелно. Но в повечето случаи ефектът на лекарството идва от пет до седем дни.

Мукозата, разположена в кухината на горните дихателни пътища, влошава качеството на дишането, изтича в назофаринкса през нощта и провокира появата на силни звуци. За да се отстрани слузта, е желателно да се организира един ден на разтоварване на всеки 7 дни, през който да н са яде, а да се пие само чиста вода.

Комплекс от народни средства срещу хъркане при жени

Всеки ден е необходимо да вземете тинктура от ружа по 50 мл три пъти на ден. Заперете най-добре билката в термос вечер. На един литър вода трябва да има две големи лъжици билка.

Успоредно с това, трябва да правите гаргара няколко пъти на ден. Това трябва да се направи, за да се укрепи небцето, заради потъването на което се появява хъркането.

Също така се препоръчва да се капва масло от морски зърнастец в двете ноздри няколко часа преди спане. Във всяка ноздра е необходимо да се капнат точно две капки. Продължителността на лечението е петнадесет дни. След това трябва да направите почивка за десет дни.

За да подобрите ефекта, можете да вземете отвара от билка медуница. Тя се приготвя просто, една голяма супена лъжица суровина се изсипва в 200 мл завряла вода и сместа се оставя на минимален огън за пет до седем минути. Полученото средство трябва да се филтрира и да се приема три пъти дневно по половин чаша.

Необходимо е всеки ден да трябва да отделите пет до седем минути, за да масажирате носа си. Трябва да започнете от ръбовете на очите и да движите пръстите леко с кръгово движение по-близо до носа.

Ефективни народни средства за хъркане при мъжете

Малко преди да легнете вечер да спите, можете да поставите памучни пъпки в двете ноздри, потопени в сок от пресен лук. Освен това трябва да смажете назофарингеалната лигавица със ок от агаве или сок от алое. За да направите това, можете да използвате клечки за уши с памук, те са идеални и също така предотвратяват възможни механични повреди на лигавицата.

Понякога помагат капки от солена вода, те трябва да се накапят няколко часа преди лягане. На една чаша чиста вода трябва да се добави малка лъжица сол. Също така, осолената вода се използва директно за измиване на носа, всичко зависи от личните предпочитания.

Хапчета за хъркане.

От Аптеки Фрамар предлагат хапчета за хъркане Еспара на цена 32,60 лева за 50 броя. Те съдържат билки и подправки и други вещества. Не съдържат желатин. Употребяват се по 2 хапчета дневно.

Хомеопатия при хъркане.

Снорстоп – хомеопатичен растителен комплекс за хъркане, произведен под формата на таблетки.

Операция.

На какво се дължи досадното хъркане?

На какво се дължи досадното хъркане?

Хирургичното лечение на досадното хъркане е насочено към възстановяване на проходимостта на дихателните пътища. Отстраняват се полипите в носа на пациентите, хипертрофирани сливици, аденоиди , коригира се назалната преграда.

Ако всички горепосочени терапевтични мерки не помогнат да се справите с хъркането, преминете на пластичното меко небце. По време на операцията премахнете част от мекото небце, което се намира близо до езика и леко се удря. Това ви позволява да увеличите клирънса на дихателните пътища. Мекото небе е каулеризирано с лазер или електрокоагулант, който след това се назъбва и издърпва. Потокът въздух свободно прониква в дихателните пътища в белите дробове. Пластичната хирургия на мекото небце продължава само няколко минути, преминава безболезнено и не изисква рехабилитация. Такава хирургична интервенция помага да се отърве човек от хъркането, но не всички я желаят. Възможно е развитие на усложнения след операцията.

В момента най-популярната терапия против хъркане е радиовълновата. Тази процедура има няколко предимства: тя е безопасна, безболезнена, извършва се бързо, лесно се прехвърля, дава добри резултати и облекчава хъркането в една сесия. Пациентите запазват обичайната си диета и пълна работоспособност.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *