Срещу бъбречни и жлъчни проблеми пийте отвара от царевична коса

С чудодейната царевична коса може да стопите холестерола и подкожните мазнини и да отслабнете

Всички, които са брали или варили царевица някога в живота си знаят какво е царевична коса – онези дълги нишковидни неща, които се махат когато се бели самия кочан. Това всъщност са близалца на женските цветове на царевицата, които се събират след опрашването по време на периода на млечната зрелост.
Както самата варена или печена царевица, така и прекрасната царевична коса са много полезни. Някои наричат царевичната коса и свила и я използват в народната медицина като лекарство срещу доста болести.

царевична коса

С чудодейната царевична коса може да стопите холестерола и подкожните мазнини и да отслабнете

Тя съдържа такива полезни вещества като мазнини, етерично масло, гликозиди и горчиви вещества, смоли, флавоноиди, полифенол, багрила, калиева сол, танин, а така също витамините С, К1, К3 и други. В народната медицина запарката от царевична коса помага при отоци, чернодробни заболявания, захарен диабет и атеросклероза.
Чаят се използва за успокояване, а също така има и слаби антибактериални и антифунгицидни свойства.
Полезната царевична коса се употребява още като кръвоспиращо средство, независимо от произхода на кръвотечението, благодарение на съдържащия се в нея витамин К. Наличието му придава и пикочогонното действие на запарката от това полезно растение.
Чаят от царевична коса е изпитано средство при заболяване на бъбреците и пикочните пътища с образуване на камъни. Запарката помага и при възпаление на бъбреците, катар на пикочния мехур, подагра и ревматизъм. Отварата може да се използва ефективно за преустановяване напикавания на деца и възрастни хора, както и при бъбречни колики, тъй като има противовъзпалителен и диуретичен ефект.
Тя увеличава водоотделянето и спомага за пречистването на бъбреците. Ако оставите царевичните коси да престоят известно време, без да са изсъхнали напълно, те губят пикочогонните си качества и тогава действат като слабително.
Тъй като повишава и жлъчната секреция, отварата от царевична коса има също ползи и за жлъчката, тъй като действа жлъчегонно и противовъзпалително.
Запарка от царевична коса е и много добро средство за отслабване и намаляване на холестерола. Тя помага за справяне с подкожните мазнини, като потиска апетита и създава чувство за ситост.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *