Циклотрон за производство на медицински изотопи ще се строи и у нас

Пресслужбата на МЗ обяви, че обещаният от предишния министър циклотрон за медицинцки цели, ще има първа копка след 2 дни

Както писахме в lechitel.net преди по-малко от година, у нас разполагаме с модерна апаратура за образна диагностика в Александровска болница – позитронно-емисионен томограф, но тя не може да се ползва ефективно, тъй като трябват вносни консумативи.

Започва изграждането на Радиофармацевтичен център „Монрол – България“

На година за тях се дават близо 5 милиона лева, което е една значителна сума. Тогавашният министър Константинов обеща да се търси публично-частно партньорство за изграждане у нас на циклотрон, тъй като нито министерството, нито болницата имат средствата за това.

Вече е намерен инвеститор и строежа на Радиофармацевтичен център „Монрол – България“ ще започне. Центърът ще се изгражда от холдинга Eczacıbası–Monrol Nuclear Products Industry and Trade от Турция, която ще инвестира в него над 4 милиона евро. Официална церемония за първа копка ще има на 31 юли в София. Намеренията са за една година да се построи и се пусне в действие Циклотронният център и лабораторията за производство на радиофармацевтици. Именно там ще се произвеждат така необходимите радиоизотопи за ранна диагностика на множество заболявания. Понастоящем, въпреки че имаме апаратура за позитронно-емисионна томография, редица жизненоважни изследвания с нея просто не могат да се правят. Трайността на най-ефективните радионуклеотиди (консумативите) е до 24 часа, което обезсмисля дори техния внос.

“Фигурин

Когато заработи циклотронът, ще се произвеждат различни изотопи, включително и най-новите. Продуктите ще се използват за образна диагностика на рак в мозъка, за щитовидна и костна сцинтиграфия, ангиосцинтиграфия и ангиокардиосцинтиграфия. Както обясни преди време проф. Трайков от Александровска болница, с тези медицински изотопи диагноза за болестта на Алцхаймер ще може да се постави 10 години по-рано от сега, както и да се определи местоположението на съществуващите ракови клетки в организма.

Боян Петракиев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *