Съвети за улцерозен стоматит, уртикария и циреи при детето

При поява на улцерозен стоматит, уртикария (копривна треска) и циреи при детето, ето как да действате!

 

Улцерозен стоматит

Улцерозен стоматит

Представлява възпаление на устната лигавица с образуване на язвички при детето и възрастните. Може да се дължи на инфекция с гъбички или с херпесни вируси. Най-често се наблюдава т.нар. афтозен стоматит, причините, за които не са известни. Някои хора са предразположени към това възпаление. Язвичките са малки и болезнени. Те може да се дължат и на прехапване на лигавицата на бузите и езика. Ако са покрити с бели налепи, подобни на извара, най-вероятно причината е гъбична инфекция, която изисква специално лечение.

Афтозният стоматит не се нуждае от лечение. Състоянието може да се подобри при намазване с гел за зъби или смучене на антисептични таблетки. На детето не бива да се дават кисели храни – домати, портокали, оцет, лимонов сок, до зарастване на язвичките. Често улцерозният стоматит се появява след стрес или при алергия.

 

Циреи

Уртикария (копривна треска)

Проявява се обрив, който се дължи на алергия към храни, лекарства или субстанции, до които детето се докосва. Обривът е във вид на червени, надигнати над повърхността на кожата, сърбящи плаки по цялото тяло. Може да се наблюдават оток и болки в ставите, затруднено дишане и преглъщане.

Ако е налице затруднение в дишането или преглъщането, позвънете на лекаря. В останалите случаи банята със студена вода и намазването с цинкова паста облекчава сърбежа.

Циреи

Демир бозан билки за бъбреци

Циреят представлява гнойно възпаление на космения фоликул. Когато циреят се спука, гнойта трябва да се отстрани и кожата наоколо да се дезинфектира добре. В никакъв случай не изстисквайте цирея, тъй като има опасност инфекцията да се разпространи. Ако циреят не се спука сам, лекарят ще го разреже и при нужда ще приложи антибиотик.

Надяваме се, че съветите, при поява на улцерозен стоматит, уртикария и циреи, ще са полезни за вас и вашето дете!


споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *