Циститът по време на бременност може да бъде опасен

Преждевременното раждане е едно от най-тежките и неприятни усложнения, до които може да доведе нелекуваният цистит.

За това предупреждава акушер-гинекологът д-р Мажена Панова от Първа АГ болница „Св. София“.

Статистиката сочи, че възпаленията на пикочните пътища навестяват по-често нежния пол и се срещат при около 10% от тях. Причината е, че тяхната уретра им е по-къса и права, което улеснява придвижването на бактериите. Особено уязвими са бременните, при които заболяемостта достига до 40-50%.

В острата форма болестта цистит се проявява с често уриниране, силни болки и парене, кървави следи в урината, мътна урина, втрисане и общо неразположение.

При бъдещите майки може да няма симптоми

При бременните обаче е напълно възможно симптомите да са много слаби или дори да липсват. Понякога самите жени неглижират някои сигнали или ги отдават на състоянието си. През този период матката се увеличава, започва да притиска пикочния мехур и кара жената да уринира по-често. В същото време обаче пикочният мехур не успява да се изпразни напълно, което създава благоприятна среда за бактериите. Други причини за цистит са честите вагинални инфекции, резултат от простуда, неподходящо облекло, лоша хигиена и сексуални контакти.

Диагнозата се поставя чрез микробиологично изследване на стерилна урина. То се прави, ако в обикновената урина бъдат открити левкоцити, кръв или голямо количество бактерии. „Препоръката ми е, по време на бременността урината да се изследва всеки месец. Жената задължително трябва да наблюдава цвета на урината. Нейната промяна може да показва наличие на утайка, която също трябва да бъде изследвана“, съветва д-р Панова.

С бърза и адекватна терапия инфекцията може да бъде напълно излекувана

„Преди да се пристъпи към лечение, трябва да се установи причината за възпалението. Приблизително в 90% от случаите то се дължи на бактерията Escherichia coli. През първите 3 месеца от бременността антибиотик не се изписва, като по-късно също не е желателно. В практиката вече навлязоха нови, пречистени препарати, които са подходящи в тези случаи. Към терапията се включва и билков препарат, който препоръчваме да се пие и превантивно“, обяснява д-р Панова.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Без навременни мерки последствията са сериозни

д-р Мажена Панова цистит при бременност

Циститът по време на бременност може да е доста неприятно усложнение.

„Болката в малкия таз може да причини контракции и да предизвика преждевременно раждане“, предупреждава специалистката. Друго тежко усложнения е инфекцията на бъбреците или т. нар. пиелонефрит. При жените с цистит и пиелонефрит може да се стигне до спукване на околоплодния мехур, ако бактериите попаднат в околоплодната течност.

Специалистите препоръчват бременните да консумират много течности, както и да се пазят от инфекция, простуда и лоша хигиена, които също могат да предизвикат цистит.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *