Защо се прави цитонамазка и какво показва тя

Целта на взимането на цитонамазка е да се изследват клетки, чрез които може да се разбере дали жените не развиват рак

Всяка жена над определена възраст трябва всяка година да си прави цитонамазка. Чрез този метод се изследват клетки от маточната шийка за различни промени, което може да сигнализира за опасни болести като рак на маточната шийка или рак на матката. Клетъчните промени в тази част на женското тяло, водещи до рак, се дължат на инфекция с човешки папилома вирус.

цитонамазка

Целта на взимането на цитонамазка е да се изследват клетки, чрез които може да се разбере дали жените не развиват рак

Методът цитонамазка е разработен от патолога Джордж Папаниколау през 1928 г. Провеждането й редовно се приема за профилактична мярка срещу заболяването цервикален рак. Благодарение на това изследване е възможно навременно откриване на неблагоприятни процеси в тази част на женското тяло и поставяне на диагноза. А се знае, чев ранните стадии на болестта тя може да бъде напълно излекувана с подходящо лечение.

За изследването при цитонамазка се взимат повърхностни клетки от шийката на матката от лекар гинеколог. Със специален уред той взима епителна тъкан от външната част на маточната шийка и цервикалния канал, тъй като се знае, че от тази зона най-често възникват абнормните промени.

цитонамазка

Целта на взимането на цитонамазка е да се изследват клетки, чрез които може да се разбере дали жените не развиват рак

Измененията в епитела на цервикса настъпват бавно, години след инфектирането. Важната цитонамазка дава възможност за хващане на промените, много преди да са нанесени необратими поражения и се предприеме адекватно лечение срещу раково заболяване.

“Демир

Взимането на цитонамазката е неболезнена и не скъпа процедура. Жените, които искат да си направят това изследване трябва да знаят, че най-добре е то да се направи до 11-ия ден от първия на последния менструален цикъл. Добре е през този период да не сте имали интимен контакт с партньори и да не сте използвали различни средства за интимна хигиена като дамски душ, да не сте ползвали тампони или други средства, които могат да влошат необходимата цитонамазка.

За оценка на събрания материал се използват две класификации. Едната по-масово употребявана у нас – на Папаниколау (РАР – І, ІІ, ІІІ, ІІІА, ІІІВ, ІV и V група), и на Бетезда, която се разпространява по-широко като по-нов стандарт след 2001 г.
Резултатите от вашата цитонамазка ще разкодира вашия лекуващ лекар и ще ви даде насока,ако се налагат допълнителни изследвания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *