Цялото тяло ви сърби – може да е от възрастта

Консултирането с дерматолог е препоръчително, защото зад маската на сърбеж могат да се крият различни заболявания, както кожни, така и вътрешни

Във всекидневната дерматологична практика оплаквания от сърбеж по кожата на тялото са сред най-честите поводи за консултация. По правило пациентите вече са опитвали разнообразни методи на самолечение без задоволителен резултат. Сърбежът може да е локализиран – окосмена част от главата, областта на гърба, около половите органи, крайници и т.н. Но също и генерализиран – да ангажира кожата на цялото тяло. Интензивността варира в рамките на денонощието или е налице сезонно влошаване.

Сърбежа не само е неприятен, но и "говори" за сериозни проблеми

Трябва да се има предвид, че с напредването на възрастта кожата изтънява, намалява броят на кожните придатъци, затруднява се изграждането на най-повърхностния защитен воднолипиден слой. Това засилва нейната сухота и причинява сърбеж. Адекватното хидратиране и омазняване е необходимо и спомага за бързото овладяване на оплакванията.
Консултирането с дерматолог е препоръчително, защото зад маската на сърбеж могат да се крият различни заболявания, както кожни, така и вътрешни. Установяването на причината може да се окаже не толкова просто. Необходими са допълнителни изследвания за изключване на алергични заболявания, паразитози, диабет, болести на жлъчно-чернодробните пътища, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция. Кръвни и неопластични заболявания също трябва да бъдат изключени по съответния начин. Не бива да се пропуска и вероятността медикаменти, които се приемат по повод хронични заболявания, да предизвикат сърбеж.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *