За отслабване и здрава жлъчка пийте чай от артишок

Чай от артишок спасява от проблеми с жлъчката и черния дроб и помага за засилване на метаболизма и отслабването

Артишокът е едно много полезно растение, което се използва в народната медицина по цял свят.

Ползва се както екстракти, така и чай от артишок. То представлява многогодишно тревисто растение, което се отглежда предимно в Югозападна Европа. У нас артишок също се отглежда, но предимно като декоративно растение.

В народната медицина се използват за лечебни цели кошничките и листата на артишока. Най-ценното вещество в растението е цинаринът – който има силно изразено жлъчегонно действие, помагащо за понижаване нивото на лошия холестерола и липидите в кръвта.

В артишока има още флавоноиди и полифенолни киселини. У нас се продава в магазините за здравословни храни чай от артишок, който може да пиете за активизиране на жлъчната секреция и диурезата.

чай от артишок

Чай от артишок спасява от проблеми с жлъчката и черния дроб и помага за засилване на метаболизма и отслабването

Освен това чай от артишок мощно стимулира метаболизма и прочиства кръвоносната система от лошия холестерол.

Чай от артишок има жлъчегонно и жлъчетворно действие и успешно се прилага като помощна терапия при чернодробна, сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и при хроничен и остър нефрит.

Чай от артишок е един от десетте чая, които имат силен отслабващ ефект, благодарение на това, че засилва обмяната на веществата. Може сами да си го приготвите или да ползвате готови пакетчета. Използва се 1% запарка от листата с вода, по една супена лъжица или половин кафена чашка преди хранене.

Още по-полезно е ако съчетаете чай от артишок и чай от глухарче. Чаят се приготвя като се заливат с литър вряла вода 4 супени лъжици изсушени листа от артишок и същото количество изсушени глухарчета. Оставя се да се запари за 10 минути и се прецежда.

Горчивите вещества и калият от глухарчето и артишока стимулират работата на жлъчката, черния дроб и бъбреците. По този начин организмът се прочиства от шлаките и токсините и обмяната на веществата се засилва като провокира редукция на теглото.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *