Пречистете кръвта с чай от невен

Чай от невен е прекрасно средство при проблеми с кръвта, което помага за укрепването на черния дроб

Най-вероятно и вие миналото лято сте си набрали и изсушили невен, който да използвате в различни рецепти – за приготвяне на домашен крем срещу всякакви наранявания и ухапвания, маслен извлек или чай от невен.
Без това ярко-оранжево цвете билковата аптека вкъщи би била много бедна. Наред с жълтия кантарион и белия равнец, билката невен е една от най-популярните растения както в народната, така и в официалната медицина. И тази нейна популярност не е никак случайна – красивото цвете е мощен растителен антибиотик, който помага при множество болести и наранявания. Невенът е едно от тези лековити растения, които пречистват кръвта.

чай от невен

Чай от невен е прекрасно средство при проблеми с кръвта, което помага за укрепването на черния дроб

Листата, цветовете и стъблата на невена се използват за вътрешна и външна употреба. Едно от най-популярните му приложения е за направата на чай от невен. Той е прекрасно средство при проблеми с кръвта, а нейното пречистване, помага за укрепването на черния дроб, за стимулиране на кръвообращението, полезен е при проблеми с бъбреците, при възпаление на пикочните пътища, на гърлото, устата и други.
Ето как да си приготвите чай от невен. В чаша с 250 милилитра гореща вода се слага една чаена лъжичка от билката. Оставя се да престои захлупен за около 10 минути, след което е готов, прецежда се и се пие на малки глътки.
Невенът се използва и за външно приложение за рани, разширени вени, хемороиди, фисури, гъбички по краката. За тази цел се прави мехлем от билката. Приготвят се 4 пълни шепи стъбла, листа и цветове от невен и се нарязват на дребно. Приготвя се 500 грама свинска мас и се загрява в тиган или друг съд. В нея се слага невенът и се запържва малко като се разбърква. Тази смес се оставя да престои един ден покрита в съда. На другия ден се претопля и се разпределя в други съдчета. В този вид сместа е готова за употреба.
За да пречистите кръвта и да помогнете на стомаха, бъбреците и черния дроб, пийте поне веднъж на ден чай от невен.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *