За повече кърма помага чай от резене

Чай от резене е полезен при недостиг на кърма от кърмачките, при кашлица, против повръщането на бебетата и други

Билката резене с латинското название Foeniculum vulgare Mill. (F. officinale L.) е известна и с имената див копър и морач. Тя е двегодишно, а в много случаи и многогодишно растение от семейство Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae). Стъблото му достига 1-2 метра, шуплесто отвътре, със синъозелен цвят. Плодът му е продълговат сивозелен или кафяв. Резенето или див копър, както е известен, цъфти през юли и август. Чай от резене е полезен при недостиг на кърма от кърмачките, при кашлица, против повръщането на бебетата и други.

Използват се плодовете и маслото от резене като лечебно средство. Билката расте из по-топлите места из България.

Плодовете на резене съдържат 20% белтъчини, 18% тлъсто масло, 5-етоксипсорален, 6% етерично масло, бергаптен, 7-оксикумарин-умбелиферон. В етеричното масло се на мира анетол до 50%, който е главна съставка в него, още бицикличния кетон фенхон (10 —12%), камфен, пинен, феландрен, дипентен.

Чай от резене е полезен за облекчаване на колита, против газове, стимулира апетита и храносмилането, облекчава кашлицата и бронхита. Едно от най-известните му ползи с за увеличаване млякото на кърмачки. Външното приложение на маслото му облекчава болки в мускулите и при ревматизъм. Става и за промивки на клепачите на очите при възпаление. Ползва се 3 пъти за деня преди ядене по100 мл. За деца по 1-2 чаени лъжици от отварата.

Употребява се като запарка и отвара. Запарка – 1 чаена лъжица счукани семена от резене се запарват за 10 минути в чаша вода и се изконсумира за един ден на 2-3 пъти.

За повече кърма помага чай от резене

Чай от резене е полезен при недостиг на кърма от кърмачките, при кашлица, против повръщането на бебетата и други

Отвара или чай от резене – 1 супена лъжица счукани семена се варят във вода – половин литър за 5 минути и прецеждате.

В големи количества семената са токсични, не превишавайте дозата за деня. Не се препоръчва за бременни жени.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *