При анемия и болен стомах – червен кантарион

Билката червен кантарион е добър природен лек за редица заболявания, сред които анемия, болки в стомаха и други

Лековитото растение червен кантарион с латинско наименование Centaurium erythraea e двугодишно тревисто, което има разклонено в горната част стъбло, високо до 40 см. Листата му са срещуположни и елипсовидни, а цветовете розовочервени. То има 5 тичинки, а плодът му представлява многосеменна кутийка и е от семейство Тинтявови. Цъфтежът на билката е от месеците юни до септември. Обитава храсталаци, тревисти места, поляни и всякакви други до1500 м. н. в. из цялата страна.

При анемия и болен стомах - червен кантарион

При анемия и болен стомах – червен кантарион

Стръковете с цветовете са използваемата част, те се отрязват от горната част на стъблото до около 20 см, а долната трябва да се остави, за да може да отдава семена и да се размножава. Растението червен кантарион не е защитен вид.

Билката съдържа генциопикрозид, който е горчиво вещество – секоиридоиден гликозид, еритроцентаурин и до 1% алкалоиди, от тях главният е генцианин, производно на пиридина. Намират се малки количества олеанолова и аскорбинова киселина и флавоноидни вещества.

Използва се за тонизиране на стомаха, стимулира отделянето на жлъчка, панкреатичен и стомашен сок, възпаление на стомаха, когато е налице недостатъчно отделяне на стомашен сок, възпаление на черния дроб, липса на апетит, анемия, болки в стомаха, паразитози в червата, състояние на треска, полезен е при диабет, запек. Намира и външно приложение при рани. Медицината го употребява като спиртен извлек в комбинация с други билки. Използва се и срещу глисти и при трескави състояния и затова в миналото е прилагана и при малария.

Демир бозан билки за бъбреци

Употребява се като запарка – в 500 мл гореща вода се запарва 1 чаена лъжица от билката и се пие на трикратно през деня, половин час преди ядене.

Прилага се и като извлек с червено вино. Сушена билка 60 г се накисва в червено вино за 8 дни и се прецежда. Съхранява се на хладно място и се приема по 1 чаша за вино на гладно. За рани може да се ползва счукан червен кантарион със зехтин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *