Кои са най-полезните билки и храни за важния черен дроб

Хранителният режим за чист и здрав черен дроб трябва да включва множество природни продукти и билки

За да запазите своя черен дроб здрав, не е достатъчно да не прекалявате с алкохола. Нездравословната храна, мръсният въздух, пушенето също водят до различни болести на този много важен за човешкото тяло орган. Той има изключително важна задача за правилното функциониране на организма, защото работи денонощно за изхвърляне на отровите, за отделяне на вредните вещества и мъртвите клетки, за изчистване на шлаки и всичко отработено. Кръвотворящ орган, той е твърде важен при усвояването на мазнини, въглехидрати и протеини.

черен дроб

Хранителният режим за чист и здрав черен дроб трябва да включва множество природни продукти и билки

Важно е какви храни ядем и какви задачи поставяме пред собственото си тяло, което трябва да ги преработва и усвоява, за да е наред важния черен дроб. Тежките, с лошо качество храни са убийствени. Стресът и силните вълнения – също. И за да действаме разумно – все пак някои неща не зависят единствено от доброто ни желание – нека се погрижим за приятелски настроено към здравето ни меню.

Хранителният режим за чист и здрав черен дроб трябва задължително да съдържа ябълки. Пектинът в тях отделя тежките метали от червата. Така на органа се спестява част от напрежението от филтриране на вредни вещества. Полезни са още цвеклото, морковите, червеният лук и патладжаните заради съдържащите се в тях флавониди и бета-каротин, едни от най-мощните антиоксиданти. Добър приятел на черния дроб е чесънът – съдържа алицин, селен и минерали.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
черен дроб

Хранителният режим за чист и здрав черен дроб трябва да включва множество природни продукти и билки

При чернодробните заболявания настъпват съществени на¬рушения в извънредно важните за целия организъм метаболитни, синтетични и детоксични функции на черния дроб. Отдавна е известно, че в някои растения се съдържат редица биологичноактивни субстанции, които са в състояние благоприятно да повлияят в различна степен вашия черен дроб.

Най-ефективните билки за здрав и добре работещ черен дроб са белият трън, пчелникът, лютивата мента, цикорията, змийското мляко и др. С изразеното си хепатопротективно, холеретично, холагогно и спазмолитично действие тези растения са добри лечебни средства при хронични хепатити, холецистити, жлъчнокаменна болест.

Холеретично действат също хрянът, маслиненото масло, ки¬селият трън и глухарчето. С добър жлъчкогонен ефект са лечебният росопас, жълтият смил и черната ряпа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *