Помогнете си с черен оман при кашлица, ревматизъм и други проблеми

Билката черен оман помага при кашлица, ревматизъм, язви, за зарастване на рани и други проблеми

Лечебното растение чрен оман (Symphytum officinale) се нарича от народа още зарастличе, страсник, чернокос, мазен корен, див тютюн, голяма черна стомахоглътка и голям кокеш. То е една от най-добрите лечебни билки, с които е дарен народът ни. Среща се по влажни поляни и ями, полски синори и край води. Често може а се види и край огради и сметища. Черният оман е с многогодишен черен корен с грапави и остри в краищата си листа. Висок е до половин метър. Използва се главно коренът за лечебни цели, който е дебел, колкото човешки пръст и слузест при нарязване, но и листата намират приложение.

Помогнете си с черен оман при кашлица, ревматизъм и други проблеми

Помогнете си с черен оман при кашлица, ревматизъм и други проблеми

Корени от черен оман се изравят в края на лятото и през есента или на пролет. Те се употребяват за лечение на ревматизъм, отичане на ставите, парализа на ставите в рамената и на други места като тинктура, която се втрива в кожата на проблемното място.

Листата от черен оман също могат да се използват при схванати крайници, когато са предизвикани от изкълчване, претоварване, апоплектичен удар или навяхване. Те се прилагат като се попарят да станат на топла каша и наложат през нощта.

Корените са полезни и за мъртва кост и загнояване. Те могат да помогнат и при парализа от кръста надолу, при ревматизъм, падагра, разширени вени, тумори, тилни болки, възпаления на надкостницата, болки при ампутирани крайници, рани, счупвания на кост и други. Първо корените се сушат, след това се правят на брашно с машинка за мелене и се прави каша от тях, която се налага на болното място.

Тинктура от черен оман се прилага за зарастване на рани, вътрешни и външни, всякакви наранявания, прищипвания, счупване на кост и вътрешни кръвоизливи. Прави се компрес върху проблемното място.

“Демир

От корените може да се приготви и чай за пиене, полезен при язви, храносмилателни проблеми, кървене и увреждане в стомаха, бронхит и плеврити.

Листата могат да се ползват и за правене на баня с тях във вана. Ползват се при болки в костите, ревматизъм, подагра, проблеми с оросяването на краката, разширени вени и счупвания.

Освен тези приложения народната медицина използва билката при кашлица, фарингит, ларингит, повръщане на кръв, продължителна менструация, кръвоизлив от носа, размекване на костите, жабурене при разклатени зъби на всеки час, рани в устата.

Черен оман - рецепти

Черен оман – рецепти

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *