Черешите полезни при анемия, артрит и бронхит

Черешите са едни от най-полезните и вкусни плодове за сезона и са пълни с полезни вещества

Най-вкусният сезонен плод са черешите, които се появяват по нашите пазари непосредствено след ягодите. Те са пълни с полезни хранителни вещества, които са добре известни на лекарите и диетолозите. Полезни са главно със свойството си да пречистват кръвта и да подобряват обмяната на веществата.

Свойства подобни на черешите имат и вишните. И двата плода отлично помагат храносмилането и пречистват организма.

Черешите полезни при анемия, артрит и бронхит

Черешите полезни при анемия, артрит и бронхит

Череши, вишни, ягоди, малини и други горски плодове се препоръчват при малокръвие. Те влияят добре и при астма, подагра, артрит, ревматизъм, сърдечни болести, полезни са за кръвоносните съдове и т. н.

Черешите са богати на желязо, фосфор, калий, едни много полезни и нужни за здравето елементи, съдържат инозитом (витамин В8), който е витаминоподобно вещество регулиращо обмяната на веществата, фибри колкото имат и ягодите, които също са полезни за кръвоносните съдове и отслабване. Фибрите се свързват с мазнините в тялото и ги изхвърлят навън, без да им дават възможност да се върнат в кръвоносната система. Така черешите и ягодите помагат за понижаване нивата на холестерола и за отслабване.

Едни от полезните свойства на черешите, които ги открояват от другите плодове е високото съдържание на биологично активните вещества – оксикумарини и кумарини, които укрепват организма и нормализират съсирването на кръвта. Благодарение на тях се усеща ободряващо действие на плодовете. Другите полезни вещества в тях са флавоноидите – каротиноиди и кумарини. Те укрепват стените на кръвоносните съдове, но се съдържат повече в тъмночервените сортове.

“Фигурин

Черешите се понасят по-лесно от болните с диабет, защото фруктозата в тях е с бавно разграждане. Те съдържат в малки количества и витамин В17, амигдалин, който е полезен при болки в стомаха и неврози. За него четете още – ТУК, обяснено е за какво е полезен.

Съдържанието на витамин С е малко, но се компенсира като се изяждат по-големи количества от вкусния плод. На 100 г череши се падат 7 мг витамин С, за сравнение при ягодите е 60 мг, а при кивито е 100 мг. Съдържанието обаче на витамин А е 64 UI , а при ягодите е 12 UI, а на бета каротин е 38 мкг, а при ягодите е 7 мкг.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *