Черният чай полезен за едни и вреден за други

Когато се добавя мляко в чая, лечебните му свойства намаляват

Черният чай е полезен при ниско кръвно, защото съдържащият се в него кофеин заставя сърцето да работи по-силно, а съдовата слабост отминава.

Черният чай полезен за едни и вреден за други

Той е и проверено средство, помагащо при гадене – благодарение на голямото количество дъбилни вещества, които успокояват лигавицата на стомаха и премахват спазмите.
Но черният чай има редица свойства, които го правят неподходящ за някои хора. Алкалоидите в него повишават очното налягане и затова той е противопоказен за болните от глаукома

Когато се добавя мляко в чая, лечебните му свойства намаляват. Употребата пък на черен чай помага за поддържане на нормално кръвно налягане и предпазва от хипертония. Учените свързват ефекта с катехините – вещества, съдържащи се в чая.
Доказано е, че тези компоненти способстват за образуване на окиси на азота, които на свой ред водят до разширяване на кръвоносните съдове.
Съдържащият се в млякото белтък казеин обаче снижава концентрацията на катехини в чая и блокира положителния ефект върху кръвоносните съдове.
Поради влиянието на черния чай върху артериалното налягане той не се препоръчва на страдащите от хипертония.
Тъй като черният чай сгъстява кръвта, той може да забави кръвния ток във варикозно разширените вени, както и да изостри артрита. Ето защо той не се препоръчва при варикоза и атеросклероза.
Не трябва да се злоупотребява с употребата на черен чай и по време на бременност.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *