Чесънът – полезен или вреден за здравето

Чесънът освен много положителни ефекти върху тялото има и доста странични ефекти

 

Всеки е чувал за лечебните свойства на чесънът. Но дали всички те са истина или някои от тях са твърде пресилени ще разберем в следващите редове.
Има две основни лекарствени съставки, които са в полза за здравето: алицин и сулфидите на диалил.

Чесънът трябва да се разглежда като част от здравословния начин на живот - не като алтернатива на него

Различните ползи на чесън за здравето отдавна се използват широко в билковата медицина (фитотерапия). Той е бил смятан от мнозина за „лекарство-чудо“, с добра репутация във фолклора, за предотвратяване или лечение на всичко – от обикновена настинка до грип и чума.
Сред най-интересните потенциални приложения на чесънът е това, че може да бъде в състояние да помогне на някои хора в управлението на кръвните нива на налягане и холестерол. Съвременната наука показва, че чесънът е мощен естествен антибиотик.
Проучванията също така показват, че той има мощен антиоксидантен ефект. Антиоксидантите помогнат да се предпази тялото от вредните свободни радикали.
Някои хора, които искат ползите на чесъна, но без острата му миризма, предпочитат да вземат чесън добавки. Тези хапчета и капсули имат предимствата на чесъна, но без чесновия дъх.
Странични ефекти
Дори и чесънът не е перфектен. Освен дъха на чесън има и други възможни странични ефекти, особено ако се прекалява с него.
Суровият чесън е много силен, и ако се приема в големи количества, може да доведе до проблеми, например дразнене или дори увреждане на храносмилателния тракт.
Има хора, които са алергични към чесъна. Симптомите на алергията към чесъна включват кожен обрив, температура и главоболие.
Важно изследване, публикувано през 2001 г. стигна до заключението, че чесънът „може да предизвика потенциално вредни странични ефекти, когато се комбинира с един вид лекарства, използвани за лечение на ХИВ / СПИН“.
Чесън е чудесна добавка към храната и полезен за здравето на много хора, но не е заместител за основните неща: правилното хранене и достатъчна физическа активност. Чесънът трябва да се разглежда като част от здравословния начин на живот – не като алтернатива на него.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *