Защо са толкова полезни хрупкавите чушки

Зелени или червени, полезните чушки зареждат тялото с витамини и микроелементи, които поддържат организма здрав

Съществуват в света над 100 вида чушки, но малко хора знаят, че те са от семейство картофови, както и доматите. Освен че са вкусна храна, хрупкавият зеленчук е и много полезен, защото съдържа много витамини и минерали, белтъчини и захари. Едва ли има българска трапеза, на която целогодишно да не се ядат чушки, независимо сурови, сухи, на туршия или под формата на смлян пипер. Този зеленчук е вече традиционна храна за българите и едва ли за някого има значение, че у нас е пренесен от Испания, а родината му е Латинска Америка.

чушки

Зелени или червени, полезните чушки зареждат тялото с витамини и микроелементи, които поддържат организма здрав

Зелената българска чушка например предпазва от невралгия и намалява риска от развитие на болестта Алцхаймер. Лекарите препоръчват на всички жени да включат в диетата си от тези полезни чушки, която служи като отлично профилактично средство срещу невралгия. Зелената чушка прибавя пикантен вкус и божествен аромат на много ястия. Освен това зелените чушки са богати на антиоксиданти, на микроелементи и витамини, което я превръща в една от най-вкусните храни.

Червените чушки от своя страна са пълни с витамин С. Достатъчно е да хапвате по 30-40 гр. на ден, за да удовлетворите дневната нужда на организма. Отличително качество на полезните чушки е, че те не губят своите свойства в продължение на 70-80 дни. Най-високата концентрация на аскорбинова киселина (витамин С) се намира около стъблото.

чушки

Зелени или червени, полезните чушки зареждат тялото с витамини и микроелементи, които поддържат организма здрав

Освен това червените чушки са богати и на каротин и рутин. В червения пипер също така се съдържат витамините В1, В2 и Е. Комбинацията между високото съдържание на рутин и витамините от В групата правят червените чушки идеално средство за укрепване на кръвоносните съдове и намаляване на пропускливостта на стените им.
Благодарение на съдържанието на провитамин А, червеният пипер е отлично средство за стимулиране растежа на косата, подобряване на зрението, както и на кожата и лигавиците на тялото.

“Фигурин

Богатото съдържание на витамините В1, В2, В6 и РР обяснява полезните свойства на червените чушки за хора страдащи от депресия, диабет, отоци, дерматити, както и увреждане на паметта.
В състава на червените чушки влиза и алкалоида капасаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката. Освен значение за вкуса, обаче, капасаицинът има и полезни свойства – стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *