Невероятните чушки халапеньо – съдържат антиоксиданти и понижават холестерола

Лютивите чушки халапеньо са полезни за здравето на човека и съдържат важния алкалоид капсаицин

Чушки халапеньо са един от най-облагодетелстваните сортове чушки чили, използвани в кухнята на Северна Америка, особено в южните щати, където мексиканската кухня е популярна. Точно както и в другите чушки чили, халапеньо са възникнали в Мексико. В действителност името халапеньо произлиза от провинциалната столица Халапа в източно мексиканската област Веракрус, където се отглежда от ранните заселници, още от векове. По-късно растението е разпространено по останалата част на света чрез испанските изследователи и колонизатори.

Невероятните чушки халапеньо – съдържат антиоксиданти и понижават холестерола

Невероятните чушки халапеньо – съдържат антиоксиданти и понижават холестерола

Ботанически, халапеньо са плодни шушулки от семейство беладона (Solanaceae), в род чушки. Научното му наименование е пипер. То е многогодишно растение с малък дървесен ствол до един метър височина. Халапеньо расте добре на плодородни, добре дренирани почви. Адекватните изисквания са слънчева светлина и влага, това са другите основни фактори, влияещи на условията за развитие на растението. От него израстват малки бели цветове след около 45 дни след поникването и зелени шушулки пипер след около 60 дни. Големите халапеньо обикновено проявяват малки пукнатини около горната част на плода. Брането на зрелите червени плодове, ​​може да продължи няколко месеца.

Ползи за здравето от лютите чушки халапеньо

Всички видове люти чушки съдържат полезния за здравето алкалоид, капсаицин, който им дава силен пикантен и остър вкус. Нивото на толерантност на чушките в човешкия организъм, включително лютите чушки, може да има широки вариации. Където е възможно, добре е да се консумират в не много големи количества, за да се избегнат всякакви неблагоприятни преживявания. Въпреки това, те имат впечатляващ списък от фито-химични съединения, за които се знае, че имат свойства за предотвратяване на заболявания и за насърчаване на общото здраве.

Демир бозан билки за бъбреци

Капсаицинът е установено, че има антибактериални, антиканцерогенни, аналгетични и антидиабетични свойства, поне в някои ранни изследвания върху експерименталните лабораторни бозайници. Установено е също така ползата от него да намали нивата на LDL-холестерола при затлъстели индивиди.

Пресните люти чушки са богат източник на витамин C. Узрелите плодове имат повече от този витамин от суровите зеленчуци. 100 гр предоставят около 118,6 мг или около 198% по RDA (дневната необходима доза).

Освен това те съдържат други ценни антиоксиданти като витамин А, флавоноиди като бета-каротин, алфа-каротин, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Тези антиоксидантни вещества защитават организма от вредните ефекти на свободните радикали, генерирани от стреса и болестните условия.

Лютивите чушки халапеньо са полезни за здравето на човека и съдържат важния алкалоид капсаицин

Лютивите чушки халапеньо са полезни за здравето на човека и съдържат важния алкалоид капсаицин

Чушките халапеньо характерно съдържат повече пиридоксин, витамин Е, витамин К, отколкото другите сортове чушки. Витамин К увеличава костната маса чрез насърчаване остеотрофичната активност в костите. Той също така има благоприятен ефект при пациенти с болестта на Алцхаймер чрез ограничаване невроналното увреждане на мозъка.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *