Използвайте чай от шипка срещу много болести

В традиционната медицина се прилага често запарка от шипка, която е полезна, освежаваща и помага да се преодолеят симптомите на доста болести

Полезният и освежаващ чай от шипка се прави от плодовете на широкоразпространения шипков храст. Плодовете се берат, след като са упадали красивите му цветчета. Те са обикновени червени или оранжеви. Всички видове могат да се ядат, но имат различен вкус. Чаят има тъпчив вкус и действат много освежаващо. Венчелистчетата на шипката също могат да се използват за правене на запарка.

Чай от шипка се използва масово срещу много болести

Чай от шипка се използва масово срещу много болести

Чаят от шипка е бил използван от дълока древност, но все още е необходимо да се правят нови изследвания за доказване на ползите от него, а е изпробван от мног хора за успокояване н асимптомите отъ много болести. За него с еказва, че е витаминна бомба, главно заради високото съдържание на витамин С.
В 100 г шипки се съдържат до 1000 пъти повече витамин С отколкото в цитрусовие плодове, но това не се отнася за всички видове и сортове. Обикновено в някои видове съдържанието му достига до 2 г витамин С в 100 г плод, което прави 30 пъти повече от това в портокалите, а в по-често срещаните сортове шипка само до 600 мг. По съдържание на мунералите калий, магнезий, калций, натрий и фософор тя превъзхожда много други плодове и зеленчуци. Тя съдържа ., флавоноиди (кверцетин, кемпферол, рутин), витамини В1, В2, Е, РР, К, D, каротин, полезнит емазнини омега-3 и омега-6, антиоксиданти и други, които я правят много полезен за здравето плод и билка.
Традиционната медицина я използва за набавяне на витамин С при пролетна умора и други нужди. В Русия е използвана при камъни в бъбреците, язви, колити, гастрити, заболявания на черния дроб. В тибетскат анародна медицина е използвана при невратсения, болести н абъбреците, срещу атеросклероза. В китай като средство против глисти и за проблеми с храносмилането. Плодът на шипката се използва при диабет, физическа и умствена преумора, авитаминози и простудни заболявания. Тя укрепва кръвоносните съдове и сърцето, пктинът и танините в нея я правят полезна за лечние на бронхиални заболявания, и такива на храносмолателната система.
Чудодейната шипка (Rosa canina) цъфти през месеците от май до юли. Тя е от семейство Розоцветни и от род Роза.
Запарка от плодовете й се правят като 1 супена лъжица се слагт в 250 мл вряла вода и се оставят така захлупени за 1 час. Пие се след прецеждането й като чай.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *