Срещу тромбофлебит и за здрави нерви – шишарки хмел

Ползвайте шишарки хмел при проблеми с нервите, храносмилателната система, тромбофлебит, анемия, за пречистване на тялото от токсини и други здравни проблеми

Хмелът е увивно тревисто многогодишно растение от семейство Конопови, което достига до 8 метра дължина. То е грапаво, отвътре кухо и има по стъблото си кукички, с които се захваща по близките обекти. То образува цветове с форма на шишарки, от вътрешната страна, на които се намират жлези отделящи маслено етерични секрети. За здарвни цели се ползват точно тези шишарковидни съцветия с латинско наименование (Humulus lupulus). Те цъфтят от месец май до август.  Ползвайте шишарки хмел при проблеми с нервите, храносмилателната система, тромбофлебит, анемия, за пречистване на тялото от токсини и други здравни проблеми.

Срещу тромбофлебит и за здрави нерви - шишарки хмел

Срещу тромбофлебит и за здрави нерви – шишарки хмел

Хмелът се среща из широколистни гори, храсталаци и влажни места из цялата страна до 1000 м. н. в.

Полезните му съставки са херниарин, флавоноиди, умбелиферон, дикумарин. Една от основните съставки за производство на бира е култивираното растение. Той има широко приложение за много здравни проблеми, като полезните шишарки хмел действат антисептично, сънотворно, нервноуспокоително, естрогенно, противоспастично, диуретично и противовъзпалително.

Използва се при менструални болки, оплаквания по време на климактериума, възпаление на простатата, гастрит, камъни в жлъчката, болезнено уриниране, невроза, анемия, проблеми на сърдечносъдовата система, гръдна жаба, при липса на апетит, при тромбофлебит, при висока температура за понижаването й.

Външно билката действа лековито при изгаряния, отоци, рани, болки причинени от артрит, ревматизъм, подагра, синини, оплешивяване на косата в начален етап, като се правят компреси и лапи.

“Демир

При тромбофлебит се прави отвара от 2 супени лъжици сушени и смлени шишарки хмел се слагат в половин литър гореща вода и ври още 12 минути на тих огън. Оставя се да престои няколко часа захлупена и след прецеждане се приема по около 75 мл 3-4 пъти за деня. Същата отвара може да се ползва и външно за компреси.

Запарка от шишарки хмел се прави като 2 чаени лъжици от дрогата се сложат в 300 мл вряла вода и се остави да престои 2 часа захлупена. Остава да се изцеди и се ползва по 100 мл 3 пъти за деня.

За жените, когато имат проблеми с менструацията се слагат 2 супени лъжици от изсушените шишарки хмел в половин литър вряла вода, след което се вари 6 минути и се оставя захлупени да киснат 1 час.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *