Шоколадът полезен и за мъже! Намалява риска от инсулт

Мъжете, хапващи  по един шоколад седмично, с намален риск от инсулт

Ново шведско проучване установи, че при умерена консумация на шоколад се намалява риска от инсулт при мъжете, съобщават Ройтерс и  ИТАР-ТАСС.

В изследването са включени 37 хиляди представители на силния пол между 49 и 75-годишна възраст. Екипът от института „Каролинска”, под ръководството на д-р Сузана Ларсон,  проследява хранителните навици на  участниците в изследването за период от 10 години.

Мъжете са разделени на две групи, като в менюто на едната е включен по един шоколад седмично, а на другата – съответно консумацията му е забранена.

През този 10-годишен период са регистрирани 1995 случая на инсулт, като при мъжете, консумиращи шоколад рискът от това заболяване намалява със 17 процента.

На какво се дължи благоприятното влияние на шоколада?

По думите на д-р Сузана Ларсон това е благодарение на високото му съдържание на флавоноиди, в чиито състав са включени антиоксиданти, антикоагуланти и противовъзпалителни вещества.

Намаляването съдържанието на вредния холестерол, както и понижаването на кръвното налягане, се предполага, че също се дължи на флавоноидите.

Според д-р Ларсон интересно е още, че до този момент е препоръчван черният горчив шоколад, като най-полезен за здравето.

Но това изследване доказва, че  и включването на млечен шоколад в менюто също води до намаляване на риска от инсулт, като в Швеция този вид шоколад е 90% от общата консумация, коментира още д-р Сузана Ларсон.

Боян Петракиев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *