Шумът в главата е симптом за различни болести

Усещането за шум в главата не е заболяване, а само симптом на много и различни по същността си болести, за които са нужни консултации с различни лекари

На първо място е необходимо да определите точно къде е шумът – в ушите или го усещате вътре в главата. Ако е в ушите и това продължава вече няколко дни, трябва да посетите кабинета УНГ (ушен лекар).

Шумът в главата е симптом за различни болести
Шумът в главата е симптом за различни болести

Той може да прегледа слуховата система и особено вътрешното ухо. Предполага се, че източник на шума е мембраната, разположена в него и ако тя е увредена шумът е налице. Шумови ефекти възникват и при инфекция на вътрешното ухо, срещу които специалистът отоларинголог може да предложи лечение.

Ако усещането ви е за постоянен шум, съсредоточен вътре в главата, причината отново може да е вътрешното или средното ухо. Възпалението се съпровожда от повишена температура и намален слух. По-сериозно е, ако имате още гадене и повръщане в комбинация със световъртеж – това са типични симптоми за синдрома на Мениер.

Често оплакването е от шум в такт с пулса, появяващ се след продължително емоционално или физическо напрежение. Повод за сериозно безпокойство няма, ако просто си отдъхнете – шумът постепенно заглъхва без използване на медикаменти. Ако не успявате да се съсредоточите, работата ви не върви и всичко ви дразни, може би сте в начален стадий на невроза, затова приключвайте с неотложните дела и бягайте далеч – почивката ще ви се отрази най-добре.

Ако страдате от повишено кръвно налягане и шумът се появи внезапно, придружен с обилна пот и зачервяване на лицето, значи хипертоничната криза наближава и трябва спешно де си вземете хапчето, което вашият лекар е предписал.

Изобщо ако вече няколко месеца шумът ви безпокои, има смисъл да навестите докторите, които ще изследват слуха, нервите и ако е необходимо ще се направи и томография на мозъка.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *