При шум в главата се допитайте до специалист

Състоянието шум в главата може да се дължи на няколко заболявания, които изискват преглед при лекар специалист

Шум в главата се получава при различни болести и състояния. Някои хора оставят с шум в главата след прекарани вирусни инфекции, други – след преживян стрес, трети след физическа или психическа преумора. Затова, ако усетите подобен симптом, най-добре е да се консултирате с вашия лекар, който ще ви насочи към специалист.
Първото нещо, което самите вие трябва да направите обаче, е да разберете дали този шум е в главата или е в ушите и да кажете това на доктора, който ще ви направи най-цялости изследвания.

шум в главата

Състоянието шум в главата може да се дължи на няколко заболявания, които изискват преглед при лекар специалист

Ако шумът идва от ушите, най-вероятно е да ни насочат към лекар отоларинголог, който трябва да провери как е слухът ни и дали няма някакви поражения на вътрешното ви ухо. Най-вероятна причина за шум в ушите, е увреждане на слуховата мембрана или пък сте получили някаква инфекция там.
Ако обаче имате не шум в ушите, а шум в главата, може би се касае за състояние на болестта на Мениер. Тя се характеризира освен със шум, така също и с гадене и настъпваща глухота. Тази болест настъпва след дълго психическо и физическо натоварване и преумора, напрежение и стрес.
При това състояние шумът в главата не е постоянен, а на интервали и пулсиращ, сякаш е като ехо на пулса ви и на сънната артерия. При активна почивка и успокоение на напрежението този шум в главата изчезва. При това състояние става въпрос за начални симптоми на неврастения, която се лекува със спокойствие и липса на претоварване – както психическо, така и физическо.
Ако обаче неприятният шум в главата продължава дълго и никакви почивки и спокойствие не ви помагат, тогава е задължително да си направите щателни изследвания, включващи дори и компютърна томография.
Шум в главата може да се получи и при хора, страдащи от високо кръвно налягане. Тогава кръвта нахлува в мозъка и води до подобни шумове. Такива болни трябва да следят кръвното си и да взимат редовно лекарствата си.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *