Щитовидна жлеза – симптоми, билкови рецепти и хранене

Симптоми на болна щитовидна жлеза, изследвания, функции, диета и полезни билкови рецепти в помощ при лечение и проблеми с нея

Съдържание на статията: Щитовидна жлеза. Хормони на щитовидната жлеза. Симптоми на щитовидна жлеза. Симптоми на щитовидна жлеза при мъжете. Симптоми на щитовидна жлеза при жените. Възли на щитовидната жлеза. Кисти на щитовидната жлеза. Изследвания на щитовидната жлеза. Рак на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизъм. Хипертиреоидизъм. Билки за щитовидна жлеза. Хранене при проблем с щитовидната жлеза.

Щитовидна жлеза.

Тироидната жлеза наричана още и щитовидна жлеза с научно име glandula thyroidea, е орган с вътрешна секреция, който отделя хормони в кръвта, регулиращи в тялото много метаболитни процеси. Тиреоидните хормони включват трийодотиронин, тироксин и тиреалцитонин.

Тироксинът и тридиотиронинът се синтезират от фоликули в жлезата. Тяхното производство е свързано с елемента йод. Те са отговорни за отделянето и загубата на топлина, подобряват синтеза на протеини, отговорни са за централната нервна система за нейното развитие и съзряване.

Щитовидна жлеза

Щитовидна жлеза

Също така с тях се свързва увеличаването на синтеза на глюкоза от мазнини и протеини (глюконеогенеза), образуването на еритроцити, разграждането на мазнините. И още един важен раздел от нашето здраве от тях също зависят нивото на половите хормони и в последствие сексуалното развитие.

Калциево-фосфорният метаболизъм се регулира от тирокалцитонина. От него зависи силата на зъбите и костите на човека и растежът му. Действието на важната щитовидна жлеза е в зависимост от тиреоидит-стимулиращия хормон, който я контролира и се отделя от хипофизната жлеза. Сред сериозните болести  на щитовидната жлеза са: кървене, възпалителни (тиреоидит) и тумори. Автоимунните заболявания, туморите и симптомите, които са подобни на тиреоидит се проявяват на няколко етапа.

“Демир

Размерът и теглото на нашата щитовидна жлеза са индивидуални. Средно нейното тегло при възрастни варира от 12-25 грама, и размерът е около 2.5-4 см (относителна дължина), 1.52 см (по отношение на ширината) 1-1.5 cm (относителна дебелина). Нормалният обем при мъжете е до 25 мл, а при жени до – 18 мл (възможни са колебания в обема, свързани с менструалния цикъл).

Жлезата може да се нарече генератор на енергия на тялото. Без нея организмът няма да има енергия и дейността на основните органи и системи просто ще спре. Желязото регулира работата на сърцето, мозъка, отговорна за мускулния тонус; при жените – за репродуктивната функция. При жените, описаната щитовидна жлеза се променя в пред- и менопаузата, тъй като е много уязвима за действието на хормоните.

И когато в женското тяло настъпи хормонално прегрупиране на имуносупресия, което води до чести инфекции, стрес отговор, колебания на йод; тялото на жените в тези периоди е по-изложено на автоимунни процеси. Тироидната жлеза при жените през тези периоди отслабва. Антителата допълнително намаляват нейната активност. Ето защо, при настъпването на менопаузата при жените се случва увеличаване на теглото, появяват се отоци, влошаване на паметта, косопад, миалгия, запек, жените физически стават още по-слаби; кожата става суха и т.н.

Гуша – е нарастването на обема на нашата щитовидна жлеза, то не е причинена от възпаление или онкология и е устойчиво. Терминът „гуша“ включва няколко болести, поради което е колективно понятие. При това болестно състояние, характерните възли се образуват и растат в ендокринната жлеза.

В зависимост от размера им, те могат да бъдат открити визуално, с ултразвук или палпация. При жените гуша с хиперфункция на щитовидна жлеза се среща 10 пъти по-често, а с хипофункция – 5 пъти повече от мъжете. Съществува и нарастване на гушата при децата – през последните 10 години тази честота се е увеличила с 6%. Сред всички ендокринни патологии, гушата при децата заема 25%.

Тироидната жлеза е свързана с другите жлези с вътрешна секреция, като например хипоталамуса, хипофизата, паращитовидната, надбъбречните жлези, половите жлези – яйчниците при жените и тестисите при мъжете, Лангерхансовите острови на панкреаса.

Коментираната щитовидна жлеза е малък орган, намиращ се пред гърлото и отстрани на трахеята, под тироидния хрущял, и се състои от два дяла, свързани с провлак. Обикновено тиреоидната жлеза почти не е осезаема.

Тя се съставена от съединителна тъкан, с преминаващи през нея нерви, кръвни и лимфни съдове. В съединителната тъкан се намират най-малките везикули – фоликулите. На вътрешността на стените им са фоликуларните клетки – тиреоцити, които синтезират хормоните на важната щитовидна жлеза.

Тиреоидните хормони са необходими за протеинов синтез и секреция на растежния хормон; те насърчават използването на глюкозата от клетките, стимулират работата на сърцето, респираторния център, увеличават метаболизма на мазнините и т.н.

Хормони на щитовидната жлеза.

Активността на жлезата се регулира както следва. Когато тялото по една или друга причина трябва да увеличи метаболизма, сигнал за това идва в хипоталамуса. Той синтезира така наречения тиреоиден хормон-освобождаващ фактор, и както казахме той се получава в хипофизата и стимулира в нея тироид-стимулиращия хормон (TSH). Тиреотропиновият хормон активира коментираната щитовидна жлеза и увеличава синтеза на нейните „лични“ (тироидни хормони) – тироксин, или тетрайодтиронин (T4) и трийодотиронин (T3). Повечето от хормоните на щитовидната жлеза – T4 и Т3 се намират в нашата кръв и са свързани в неактивно състояние, в комбинация с някои протеини. Само с „освобождаването“ на тези протеини, хормоните стават активни.

Тези особени и сложни механизми са необходими, за да се запазят в кръвта толкова много активни тиреоидни хормони, от колкото тялото се нуждае в даден момент.

В щитовидната жлеза се произвежда и хормонът калцитонин. Основният му ефект е намаляване на повишените нива на калций в кръвта.

Изолирането на пептидния хормон тиреокалцитонин се дължи на С-клетките – парафоликуларни клетки на щитовидната жлеза. Този хормон е активно участващ в регулирането на клетъчните процеси на метаболизма на калция и фосфора, поради което стават възможни нормалният растеж и развитието на човешката костна система.

При износване на костите или при нарушения на целостта на костната система калцитонинът компенсира износването им, чрез включване в костната тъкан на калций и фосфати, и така предотвратява образуването на остеокласти (деструктивни фактори на костната система – клетки разрушаващи костната тъкан) стимулира възпроизвеждането и функционалната активност на остеобластите (клетки образуващи костната тъкан), което води до по-бързо образуване на нова костна тъкан.

Функционална активност на щитовидната жлеза

Към днешна дата има три основни състояния на функцията на жлезата.

– Еутиреоидно състояние, характеризиращо се с производството и отделянето на висококачествени хормони на тироидната жлеза, при което всички функции, контролирани от органи и системи човешкото тяло работят в нормален режим и наблюдаваните патологии се отнасят само за щитовидната жлеза.

– Хипотиреоидизъм – състояние, при което липсата на хормони причинява намаляване на някои или на всички метаболитни процеси в зависимите от тях органи и системи, които получават и енергиен дефицит. Недостигът в производството на тиреоидни хормони, забавя метаболитните процеси, отслабва сексуалната функция, психиката и в детството забавя развитието на тялото.

– Хипертироидизъм – състояние определено с нарушение на работата на органа, в който повишената активност на жлезата води до спад в кръвния поток на прекомерните количества хормони, поради което се получава увеличаване на метаболитните процеси в подчинените органи и системи на човешкото тяло. Това е придружено от различни отклонения в човешкото поведение и здравословното състояние.

Функционална активност се регулира от тироиден стимулиращ хормон (тиреотропин, TSH), който се генерира от предния дял на хипофизата. Често индексите на производството на този хормон означават патология на човешката щитовидна жлеза. Например, ако TSH се повишава, то причините и външните признаци на неизправност на жлезата, обикновено са свързани с хипотиреоидизъм и обратно пониженото ниво на TSH обикновено показва хипертиреоидизъм. Въпреки това хипотиреоидизмът и хипертиреоидизмът не са единствените заболявания на нашата щитовидна жлеза. Съвременната медицина също така идентифицира автоимунните заболявания на жлезата, нейната гуша и злокачествени образувания.

Симптоми на щитовидна жлеза.

Кожата на болните е влажна и топла.

Най-напред се появява треперене на ръцете, подобно на слабото треперене на пръстите при силно вълнение. След време подобни епизоди могат да се повтарят без подобно емоционално вълнение и да отидат в разтегнато треперене на ръцете и главата, приличащи на паркинсонизъм.

Усещането за топлина обикновено се свързва с ускорения енергиен метаболизъм. Появява се първо непоносимост към прекалено горещите стаи и одеяла. Тогава човекът се поти обилно при нормална стайна температура или при минималното физическо натоварване. Усещането за топлина може да бъде придружено от зачервяващо се лице и дори чувство за задушаване.

Основните видове обмен се ускоряват и довеждат до някои промени:

Увеличава се апетитът, ускоряват се посещенията в тоалетната и съответно отделянето на изпражненията. Дефекацията може да се увеличи при пациенти от два до шест пъти дневно. Възможно е да се получи болка в корема и увеличен размер на черния дроб.

Често освобождаването на хормони възниква според вида на кризата, а след това може да се говори за хормонална буря, която е придружена от:

учестено сърцебиене;

повръщане, гадене, диария;

повишена телесна температура;

страх и тревожност;

следва мускулна слабост и кома.

Хиперфункцията на щитовидната жлеза е:

тироидит с вирусна или автоимунна природа;

тумори (рак);

гуша (болест на Плъмър, Байова, Грейвс).

Също така при тератома (вид тумори) на яйчниците, тумори на хипофизната жлеза, една от причините е произвеждането на много тироидни стимулиращи хормони (синдром на Trouella-Junet).

Редки форми на хипертиреоидизъм на фона на приема на амидарон (лекарство за лечение на сърдечни аритмии).

Какви симптоми на заболявания на щитовидната жлеза се наблюдават при хипотиреоидизъм?

Нарушение в храносмилането – болните страдат от запек, влошен апетит, проблеми с храносмилането на храната. Така може да се стигне до намаляване производството на стомашен сок и ензими в червата. Вследствие двигателни нарушения на жлъчните пътища може да се появи жълтеница видимо по кожата и очите. Често се наблюдават прояви на гастрит и увеличаване на черния дроб.

Теглото на пациентите нараства, но без особено затлъстяване, защото апетитът е понижен. Отслабването на мускулната се увеличава осезаемо. Интересът и ефективността към живота също намаляват. Получава се сънливост и бърза умора.

Мускулните болки е възможно да се комбинират с усещане за треперещи и пълзящи полиневропатии, които да повлияят на двигателната активност.

Емоционалната сфера потъмнява постепенно: емоциите стават по-обеднени, за пациентите престават да са интерес и външните стимули. Те се заключват в себе си. Често се случват депресивни разстройства. Мисленето и паметта страдат при тежки форми на хипотиреоидизъм и е намалена значително способността за учене и творчество. Ежедневните дейности придобиват по-механичен нюанс, пациентите изпълняват добре само тези операции, за които имат изградени навици, които са правили и по-рано, и са изработени от години. Когато се пренебрегва хипотиреоидизмът с наличието на хормонален дефицит, слабостта на мускулите може да бъде пълна и пациентът дори да не може да се обслужва.

Репродуктивните функции при жените са засегнати от увреден цикъл и безплодие. Сексуалното желание и при двата пола е понижено.

От съпътстващите заболявания, които предизвикват хипотиреоидизъм, анемия, вторичният имунодефицит е известен.

Най-опасният хипотиреоидизъм се изживява от децата в детството. Поради факта, че растежът и узряването на централната нервна система имат пряка вртзка с хормоните на жлезата, има вероятност децата с хипотиреоидизъм да развият имбеленост, делимост или олигофрения. За тях в този случай причините са йоден недостиг в храната и водата (ендемичен гърч, довеждащ до кретинизъм), непълното развитие на тироидната жлеза в утробата.

Микседематозната кома е вид усложнение на хипотиреоидизъм със спад на тиреоидните хормони. Тя по-често засяга жените в напреднала възраст, които са страдали от хипотиреоидизъм много години. При тези случаи, с увеличаването на проявите на хипотиреоидизъм, болните губят съзнание и могат да умрат ако имат дихателна или сърдечна недостатъчност. Може да се провокира някоя остра болест, дълга неподвижност или хипотермия.

В клинично отношение се различават следните видове хипотиреоидизъм: първичен (увредена щитовидна жлеза), вторичен (с лезии на хипофизната жлеза) и третичен (хипоталамичен).

Първичният хипотиреоидизъм обикновено се получава от тиреоидит в късни стадии, когато тъканта на жлезата развива склероза вследствие възпаление след хирургично отстраняване или лъчева обработка на органа при гуша или тумор. Хипотиреоидизъм също може да причини и недостигът на йод в ендемичните области.

Какво е гуша?

Симптоми на гуша

Симптоми на очите

Те са резултат от автоимунно възпаление във влакното зад очите. То се развива вследствие на сходната антигенна структура на тъканта и болната щитовидна жлеза. Изпъкването на очните ябълки е най-характерно. Най-общите симптоми са:

– усещане за пясък в очите и подуване, подпухналост на клепачите и сълзене;

– горният клепач закъснява с отварянето и затварянето при гледане надолу (симптоми на Кохър);

– при поглеждане нагоре, се появява бяла лента между ириса и горния клепач (симптом на Грейвс);

– сбръчкване на челото при поглеждане нагоре (симптом на Джефри);

– невъзможност пациентът да се съсредоточи върху близък субект (симптом на Мьобиус);

– рядко мигане (симптом на Щелваг);

– леко треперене при затворени клепачи (симптом на Розенбах).

Телесната температура при пациентите често се увеличава, макар и не много. Много се оплакват от сърбеж, слабост и умора. Всички тези прояви са по-изразени в тежката форма на болестта, отколкото при средно-тежки и леки. В тежки случаи са засегнати мускулите на цялото тяло, до мускулите на краката, ръката, шията и, по-рядко, дъвчещите мускули. При леките и умерени форми на заболяването мускулите на рамото и ръцете страдат главно: пациентите се оплакват от тяхната слабост, невъзможността за извършване на продължителна и тежка мускулна работа.

Таблицата по-долу показва най-често срещаните симптоми на различни видове гуша, както и диагностичните параметри за тяхното откриване.

Болест на Грейвс (дифузна токсична гуша, базедова болест) Болест на Плъмър (нодална токсична гуша – с възли) Дифузна гуша нетоксична (еутиреоидна) Автоимунен тиреодит
Очни симптоми характерен едностранен и двустранен екзофталмос (изпъкналост на очната ябълка) и очни симптоми очните симптоми не са характерни не се причинява офталмопатия може да предизвика сълзливост, намалена зрителна острота, мушички пред очите.
Хормонална активност изразена тиреотоксикоза, развиваща се много бързо при компенсирана фаза слаб хипертиреоидизъм, при декомпенсация – тирокисикоза не е придружена от хормонални разстройства дава лека или умерена степен на тиреотоксикоза, която се развива дълго и бързо се редува с хипотиреоидизъм.
Как се палпира жлезата при напипване тя е еластична и с еднаква плътност във всички области единични или множество възли в жлезата, възел с ясни контури измества се при поглъщане, безболезнен, не увеличени лимфни възли в гърлото характеризира се с равномерно увеличение на жлезата в различна степен (от 0 до 5) с еднаква консистенция в тиреотоксична фаза дава дифузно разширение на жлезата, при палпация е неравномерно плътна, гушата расте бавно, може да стигне до големи размери, понякога е засегната само една част.
Лабораторна диагностика TSH намалява, увеличават се Т3, Т4, при субклинична тиреотоксикоза TTG се понижава, а Т3 и Т4 в норма, антителата към TSH рецепторите се повишават или увеличават при тиреотоксикоза Т3 се увеличава повече от Т4. Увеличен е серумния тироглобулин. Тиротропинът е намален или нормален. Антителата към TSH рецепторите се увеличават при хипертиреоидизъм. дава нормално ниво на хормони в периода на тиреотоксикоза, лабораторната диагноза е подобна на тази на болестта на Грейвс, в периода на склерозирането (хипотиреоидизъм) се повишава TSH и намаляват ТЗ и Т4.
Радиоизотопно сканиране (сцинтиграфия) равномерно увеличаване на натрупването на изотопа в жлезата при радиоизотопно сканиране, се определя горещ възел, който абсорбира изотопа натрупване и опасни огнища не се получават дава равномерно натрупване на изотопа в периода на хипертиреоидизъм и намаляване при хипотироидния стадий.

Най-важните „очни симптоми“, които се появяват при дифузна токсична гуша

Очна обвивка – роговицата и конюнктивата Подобрен блясък на очите. Слюдов блясък на външната обвивка на очите-конюнктивата. Червено оцветяване на конюнктивата (очите могат да изглеждат като очите на заек).
Клепачи Широкото отваряне на отворите за очите е един от най-често срещаните и известни признаци или симптоми. Периодично, краткотрайно отваряне на очните отвори при фиксацията (спиране) на погледа, когато пациентът спира погледа си на нещо, отстрани може да изглежда, че е удивлен. Гневен поглед. Закъснение на долния клепач при по-близък поглед. Очите остават широко отворени дори при смях: когато се смеят, пациентите не затварят очите си.
Зеници Внезапното свиване (стесняване) на зеницата на едното око след осветяване на другото око.
Очно дъно Неравномерна дилатация (разширение) на зениците. Разширяване и пулсация на съдовете на ретината (този симптом може да бъде оценен само от офталмолози).
Движение на очната ябълка Парализа на един или повече външни очни мускули (проявява се от неспособността на очната ябълка да се движи в страни). Разстройство на движения на очите съответстващи на други движения на мускулите на лицето. Липсата на бръчки, когато пациентът гледа нагоре, е един от най-честите симптоми при дифузна токсична гуша.

Симптоми на щитовидна жлеза при мъжете.

Характерните симптоми на заболяването на щитовидната жлеза, освен отрицателните прояви в сексуалната сфера, не зависят от пола. В зависимост от щитовидната патология, симптомите на заболяване (хипоактивност, хиперактивност, възпалена щитовидна жлеза и т.н.) при мъжете и жените са почти идентични. Заслужава да се отбележи, че симптомите на заболяването при мъжете, както всъщност и самите болести са много по-малко отбелязани в статистически данни за жени, страдащи от болести на коментираната щитовидна жлеза, като само на 10 жени се пада един мъж с подобно заболяване.

Специалистите ендокринолози предлагат няколко дефиниции за този факт, сред които на първо място е закъснели диагностики на заболявания, дължащи се на забавяне на мъжете да отидат на лекар, тъй като основните начални симптоми на проблемите при мъжете – 37,2-37,5 телесна температура, умора (тревожност, учестен пулс, забавяне на сърцебиенето, промяната в теглото, и така нататък) могат лесно да бъдат приписани на умора или леко неразположение. В такива случаи, откриване на мъже с проблеми с важната щитовидна жлеза могат да се извърши само от ендокринолог, към които по-силния пол, за съжаление, има тенденция да продължи. Това е благодарение на по-късното диагностициране на тиреоидни нарушения в мъжката половина от населението, лечението им е сложно и отнема повече време, а останалата част по-различна от това, се предписва на жените.

Симптоми на щитовидна жлеза при жените.

Основните признаци на проблеми и симптоми на заболяванията на щитовидната жлеза при жените, лечението и профилактиката на тези заболявания съответстват на тези на мъжете, с изключение на случаите на нарушения, отбелязани в сексуалната сфера.

За разлика от мъжете, симптомите на проблемната щитовидна жлеза при жените се диагностицират много по-рано и често поради тяхното по-внимателно отношение към тяхното здраве и външен вид, включително и на врата.

В зависимост от възникналите нарушения в органа при жените, признаците на заболяването понякога могат да бъдат напълно противоположни. Например чрез увеличаване на функцията на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) е маркирана със загуба на тегло, сърцебиене, диария, и т.н., а при дисфункция (хипотиреоидизъм) срещу – наддаване на тегло, забавяне на сърдечната честота, запек и т.н. Също така, доста често се случва възпаление и уголемяване на болната щитовидна жлеза при жените, симптоми на болестта на възлите на този орган и появата на гуша.

Възли на щитовидната жлеза.

Щитовидна жлеза с възел, тироидни възли

Щитовидна жлеза с възел, тироидни възли

Гушата е едно от най-разпространените заболявания на нашата щитовидна жлеза, при което могат да се развият един или няколко възли. По-често се среща с напредването на възрастта. В 75% от случаите те са доброкачествени образувания, а само в около 3-8 % са злокачествени. Според изследванията, единичните възли дегенерират в злокачествени в 6 до 30 %.

Диагнозата за нодуларна колоидна гуша, която се потвърждава от цитология, не е противопоказание за планиране на бременност, освен, ако не е обременена жената от компресия на трахеята (на основните възли и ретростернална място гуша).

Киста на щитовидната жлеза

Киста на щитовидната жлеза

Нодуларна и мултинодуларна еутиреоидна гуша с колоидно размножаване идентифицирано за първи път по време на бременност, не е индикация за прекъсване на бременност.

За да се изключат туморите, се извършва фина аппирационна биопсия на възела. Ако възловата формация се открие през втората половина на бременността, биопсията при най-емоционалните пациентки може да бъде отложена и извършена веднага след раждането.

Кисти на щитовидната жлеза.

Изследвания на щитовидната жлеза.

Методи на изследване:

– Медицински преглед. Лекарят не само изследва пациента, но и изяснява естеството на оплакванията му, открива приината, когато се появи заболяване, увеличена или намалена функция с течение на времето. След прегледа и разговора с пациента, лекарят прави предполагаема диагноза и назначава необходимите тестове или изпраща пациента в болница за преглед.

– Общ анализ на кръвта.

– Общ анализ на урината – и двете проучвания се отнасят до т.нар. „Задължителен диагностичен мимимум“, който лекарят по правило назначава за всички пациенти.

– Определение на основния метаболизъм. Основният обмен е нивото на енергия, което организмът трябва да поддържа жизненоважна дейност в пълна почивка след гладуване от 12 часа. Методът е базиран на определяне на консумацията на кислород и отделянето на въглероден диоксид за даден период от време. Тогава енергийните разходи на тялото се изчисляват в килокалории на ден. Проучването се извършва с помощта на специални инструменти – т.нар. „Метаболизъм“. Това отчита индикаторите на специалните таблици, които се съставят въз основа на пола, възрастта, масата и височината на човешкото тяло. Окръжният терапевт разбира се, няма да проведе всички тези изчисления. По правило основната размяна се определя от лекар-ендокринолог, често когато пациентът е хоспитализиран в специализиран отдел.

Ехография на щитовидната жлеза. Ултразвуковото изследване ви позволява да определите размерът й, степента на увеличение, наличието или отсъствието на възли в нея и т.н.

– Радиоимунологични методи за определяне на тиреоидни хормони. Определянето на съдържанието на тироксин и трийодотиронин понякога се извършват с по-подробни анализи. Високо информативно е съдържанието на тироид-стимулиращия хормон в кръвния серум. Понастоящем се използва метод, като например определението на антитироидните антитела.

– Компютърна томография и магнитно резонансно изобразяване на щитовидната жлеза. С тяхна помощ може да се определи положението на щитовидната жлеза, нейните контури, размери, структура, да определите плътността на възлите.

– При биопсия на щитовидната жлеза се извършва декантиране, след това се изследва нейната структура под микроскоп.

– Рентгеновата лимфография на щитовидната жлеза е рентгеново изследване, свързано с прилагането на контрастни вещества в щитовидната жлеза. Обикновено се формулира йод-съдържащ липидол.

– Допълнителни изследователски методи: електрокардиография, електроенцефалография и т.н. Струва си да припомним, че не всички методи трябва да бъдат използвани за всеки пациент, а един-единствен, универсален метод, който е сто процента точност позволява да се идентифицира дадено заболяване на щитовидната жлеза, не съществува. Лекарят избира изследователските методи, които са най-подходящи за този конкретен пациент, като се вземат предвид възможностите на лечебното заведение.

Рак на щитовидната жлеза.

Злокачествени новообразувания на щитовидната жлеза възникват поради ненормално нарастване на клетките вътре в самата жлеза. В общия контекст на развитието на всички тумори при хора ракът на щитовидната жлеза се счита за по-рядък. Прогнозата за пациенти с подобна диагноза е в повечето случаи позитивна, тъй като тази форма на рак обикновено се диагностицира в ранните стадии на развитие и се поддава на терапия. Въпреки това, излекуваният рак може да се появи повторно, понякога години след лечението.

Видове рак на щитовидната жлеза:

– метастазен рак, сарком, епидермален рак, фибросарком, лимфом (1-2%);

– анапластичен и недиференциран рак (3.5-4%);

– рак на медулата (5-6%);

– рак на фоликулите (14%);

– папиларен рак (76%).

Симптоми на рак на щитовидната жлеза

Най-честите негативни прояви, които показват възможното развитие на рака, са:

– болка в областта на шията, която понякога се усеща в ухото;

– уплътняване под кожата на врата, по-бързо нарастване;

– дрезгав глас;

– задух;

– увредено преглъщане;

– кашлица, несвързана с инфекциозно заболяване;

– слабост, загуба на тегло, прекомерно изпотяване, влошаване на апетита;

– при децата заболяването протича по-бавно и по-благоприятно;

– по-често лимфогенни метастази на тумора се срещат при младите хора;

– при пациенти на средна възраст има образувания разположени близо до органите на шията;

– по-често висококачествени форми на рак се наблюдават при възрастните хора и с много бързо прогресиране на болестния процес.

В случай на някой от горепосочените симптоми на пациента е необходимо, той спешно да се консултира с онколог и ендокринолог, тъй като подобни симптоми могат да говорят за други не-туморни заболявания на жлезата, и единственият начин да се диагностицира точно ракът е пълен медицински преглед. Ранната диагностика и навременното лечение в повечето случаи води до премахване на това заболяване.

Полезни съвети за лечение на жлезата – ТУК.

Хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм – състояние, при което липсата на хормони причинява намаляване на някои или на всички метаболитни процеси в зависимите от тях органи и системи, които получават и енергиен дефицит. Недостигът в производството на тиреоидни хормони, забавя метаболитните процеси, отслабва психиката и т. н..

Често лечението му се осъществява късно поради забавена диагноза, и в повечето случаи започва в хронична фаза на заболяването с лекарства, които да компенсират липсата на собствените хормони на щитовидната жлеза. Такава хормоналнозаместваща терапия като правило, се провежда през целия следващ живот на пациента.

Основният недостатък на този метод на лечение е потискането на ендогенните хормони на жлезата, което води пациентът в крайна сметка до пълна зависимост от прилаганите хормонални препарати. Сред другите отрицателни аспекти на тази терапия е необходимо да се направи разграничение на образуването на алергични реакции в отговор на синтетични хормони, нервни разстройства и сърдечни аритмии.

Хипертиреоидизъм.

Хипертироидизъм – състояние определено с нарушение на работата на органа, в който повишената активност на жлезата води до спад в кръвния поток на прекомерните количества хормони, поради което се получава увеличаване на метаболитните процеси в подчинените органи и системи на човешкото тяло. Това е придружено от различни здравословни отклонения.

Терапията често започва в ранните стадии на развитие на тази патология и директно зависи от причините, които провокират хипертиреоидизъм на щитовидната жлеза . Целта на лекарственото лечение е да се намали отделянето и / или освобождаването на хормони на коментираната щитовидна жлеза, които са присвоени на пациента тиреостатици (производни на тиоурацил / метимазол, дийодтирозин) и / или лекарства, които предотвратяват натрупването и усвояването на йод. Подобно лечение, особено при разширяване на органа, е препоръчително да се извършва на фона на промени в диетата.

Билки за щитовидна жлеза.

Рецепта за кисти на щитовидната жлеза.

Лек за щитовидната жлеза с арония четете – ТУК.

Чаша орехови прегради се поставят в литър буркан и се допълва с водка до върха. Престоява седмица, а след това се взема по чаена лъжичка от тинктурата три пъти дневно, пие се 10 дни, а след това – почивка за една седмица отново се повтаря, и така три месеца. И всяка вечер се прави компрес от листа и черупки от орехи: 3 супени лъжици от сместа се попарва в чаша вряща вода за час, и се филтрира. Намокря се малко парче ленена кърпа в инфузията, леко се изцежда и се нанася върху шията, отгоре – се увива с хартия и с топъл шал. Сутринта свалете превръзката.

Друг вариант на рецептата с тинктура от орехови прегради : Налейте 0,5 литра водка в 100 грама орехови прегради, престоява на тъмно място за около месец. Взема се трикратно през деня по лъжичка 30 минути преди хранене за 2 месеца. Това е стара и ефективна рецепта.

Възможно ли е да се лекуват възлите на щитовидната жлеза с фитотерапия ? За да предотвратите появата на възли на щитовидната жлеза, яжте орехови ядки ежедневно (50 грама всеки ден за един месец). Препоръчано от ендокринолог Татяна Зубкова.

Една стара бабина рецепта с чесън. Почистете много скилидки чесън и направете огърлица. Сложете я на врата си за през нощта. В миналото бабите са я носили и през деня и през нощта при болна жлеза, и навярно е помагала на някои.

За полезни растения за щитовидната жлеза – ТУК.

Много от симптомите на тиреоидит могат да бъдат отстранени чрез редовно консумиране на зелен чай. Той не само съдържа много полезни микроелементи, но също така освобождава радионуклиди от тялото. За да се постигне максимален ефект от използването му, е необходимо да се приготвя правилно зелен чай. Пригответе сушената билка – непълна чаена лъжичка на чаша завряла вода. Залейте предварително приготвената билка първо до 1/3 чаша, след това до 2/3 чаша и след това напълно, като всяка порция се залива през интервал от 1 минута. Не забравяйте, че водата трябва да се използва само варена и се изсипва в чашата от голяма височина. Когато я напълните до края, обвийте я за още 3 минути. Не разреждайте готовия чай с вода и не го използвайте повторно. Пийте зелен чай всяка сутрин, веднага след варенето, можете да добавите малко мед (но не и захар!) в него.

При уголемяване на жлезата се препоръчва да се разтрива и смесва със захар лимон или портокал с коричката. Вземайте 3 пъти на ден по 1 ч.л.

Билки за шитовидната жлеза – ТУК, и още една статия – ТУК.

Има добре доказано народно лекарство, което премахва отровите от тялото и нормализира дейността на щитовидната жлеза. Това е известния ни овес. Отвара от класове овес премахва шлаката от тялото, ако се пие като чай. Но това не е всичко. Трябва да се подготви силна инфузия от овес, да се навлажни памучен плат, подсушете го и го прилага през нощта на гърлото, в областта на шията. И тази процедура трябва да се прави повече от един ден. Благодарение на лечението с овес, дейността на щитовидната жлеза и нейните функции ще бъдат нормализирани и възстановени, независимо от това дали са били намалени или увеличени преди лечението. Лечението с овес не изключва консултациите с ендокринолога и предписания курс на лечение с медикаменти.

В допълнение към лекарствата могат да се вземат и народни средства.

Вземете 14 броя орехи, измийте, изсушете, почистете, съхранете преградките. Използвайте ядките след хранене, обвийте черупките в парцал, вземете чук и ги разтрошете колкото е възможно на по-малки парчета. Сипете ги в буркан, налейте 0,5 литра водка, затворете плътно и поставете на тъмно и топло място за 7 дни. След това прецедете тинктурата, изсипете я в тъмна бутилка – и в хладилника. Пийте сутрин на празен стомах по лъжица, трикратно през деня, един час преди хранене. Изпиването на тази доза е един курс на лечение. В допълнение към гушата, тинктурата третира също така тумори, бронхи, отлагане на соли.

За гуша с много възли, вземете чаша орехови прегради, изсипете 0,5 литра водка, разбъркайте и плътно ги затворете. Поставете на хладно тъмно място за 30 дни. Вземайте сутрин на празен стомах по лъжица, за 1-2 часа преди хранене. Препоръчително е да легнете за няколко часа след приемането. Това количество тинктура също е за един курс на лечение.

След първия курс на лечение с тинктура, направете почивка за 10-15 дни. Всичко това се прави за 2 години, като същевременно, ако е възможно, допълвайки диетата с морска риба и водорасли три пъти на ден. Изключете мастни, пикантни, сладки и солени храни.

Може да се ползва и настойка от билката дяволска уста – 15 г на чаша вряла вода, оставя се да престои в затворен съд за 2 часа. Пийте по лъжица 3-5 пъти на ден.

Приемайте и капки глог (екстракт) по 20-30 капки 3 пъти на ден преди хранене.

Орехови преградки супена лъжица се добавят в чаша вряла вода за 30 минути. Да се пие по лъжица 3 пъти дневно за 10 дни.

При липса на йодна тинктура от аптеката се разрежда в мляко или вода и пие по схема.  Първият ден 1 капка веднъж дневно преди хранене, на втория ден – 2 капки, и така доведени до 10 капки. След това – в обратен ред до 1 капка, и се прави почивка за 10 дни. Повторете процеса и ако е необходимо, направете 3 курса на лечение. Имайте пред вид, че е по-добре да си набавите от други природни продукти и храни йод, а не чрез йодна тинктура.

Щитовидна жлеза – нормален и увеличен размер

Щитовидна жлеза – нормален и увеличен размер

Увеличена щитовидна жлеза. В случай на такива проблеми дъбовата кора е много полезна. Нарежете внимателно малко парче кора, 2 супени лъжици натрошена кора залейте с чаша вряла вода и оставете да престои за 30-40 минути. След това потопете в тази инфузия голяма памучна кърпичка, сложете я на гърлото си и завържете врата си с вълнен шал. Трябва да направите превръзката всеки ден, за предпочитане през нощта, за 2-3 седмици. Между другото, от дъбовата кора можете да направите не само лосиони. С едно парче прясна кора например, е полезно да се разтриете.

За диагностицирани с хипертиреоидизъм. Освен предвиденото лечение, може да се подкрепя тялото с народни средства. Всеки ден правете салата с глава лук със слънчогледово масло (по-добре нерафинирано) и също от прясно зеле и ряпа, добавяйки, печени фъстъци.

Кромид лук за щитовидна жлеза

Кромид лук за щитовидна жлеза

Такава салата помага да се намали активността на щитовидната жлеза, опитвайте се, доколкото е възможно да ядете соеви продукти – ако ви понасят, защото на някои ме са по вкуса им, а на други не им са от полза. И употребата билката птиче просо (Lithospermum officinale) 2 супени лъжици листа се заливат с литър завряла вода, оставя се да престои 10 минути, прецежда се и се пие по три чаши дневно за един месец. С тази билка и салатите с назначеното лечение тестовете се подобрили на една пациентка от Русия, която споделя това. medic.ymka.ru.

Борови шишарки за щитовидна жлеза

Борови шишарки за щитовидна жлеза

При наличие на остър тиреоидит, когато се наблюдава отчетливо усещане за буца в гърлото, и подути жлези, температурата се повишава до 37 – 37,5 °, може да помогне следната отвара: 100 г водорасли морско зеле, 50 г борови шишарки, 50 г живовляк, 50 г преградки от орехи, 50 г полски хвощ и 50 грама на хомеопатична тинктура от фукус. От сместа 2 супени лъжици се сипват в завряла вода и се варят 15 минути при ниска топлина под капак. Добавете лимон разрязан на парчета и 50 г мед, нарязани на филийки, варете още 15 минути. Готовата отвара охладите и прецедете през двуслойна марля. Вземете по супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене за 2-4 седмици.

При начална гуша или затлъстяване на шията: варете 2 супени лъжици от кората на дъб в чаша вряща вода престоява 0,5-1 часа и прецедете. Потопете кърпичка в инфузията и увийте гърлото си за през нощта. Тези процедури трябва да се прилагат 2-3 седмици. Не по-малко ефективно е тази превръзка и при заболяванията на жлезите.

Полезно е да се слага парче лед върху щитовидната жлеза за минута 1-2 пъти на ден.

Едно старо поверие: за да предотвратите появата на гуша, трябва да носите нишка от истински жълт кехлибар на шията. На някои може да е помогнало. Ежедневно избърсвайте врата и гушата с прясна дъбова кора или омекотена суха кора. Кората може да бъде окачена около шията на въже и носена, докато гушата изчезне или се свие.

Билката висока жълтуга (Genista tinctoria) е полезна за щитовидната жлеза

Билката висока жълтуга (Genista tinctoria) е полезна за щитовидната жлеза

Ще помогне и следната билкова рецепта. Вземете по лъжица от билките дяволска уста, ментови листа, натрошени корени от валериана и 2 супени лъжици счукани плодове глог. Смесете всичко. Една супена лъжица от сместа се изсипва в чаша завряла вода, престоява половин час, прецежда се. Вземайте по 1/2 чаша инфузия два пъти дневно преди хранене за един месец. След това направете почивка за 10 дни и повторете курса отново. Когато ползвате рецептата не се отказвайте от лекарствата, които лекарят е изписал.

Инфузия от сребристолистен очиболец: 1 супена лъжица изсипете в чаша вода, вари се 2 – 4 минути, кисне 2 часа, прецедете. Пийте по 50 мл 3-4 пъти дневно преди хранене. Курс -1,5-2 месеца.

Репей – 2 части, листа от коприва – 3 части, висока жълтуга – 1 част, семена челядник – една част, една част от корен от елеутерокок, глухарче корен -1 част. 1,5 супени лъжици от сместа се вари в 0,5 л вода 5 минути. Престоява 1 час, прецежда се. В готовата инфузия добавете 80 капки тинктура от орехови преградки. Вземайте 100 мл 4 пъти дневно преди хранене, заедно с 0,5 чаена лъжичка морско зеле.

Още за соковете – ТУК.

Листа от мента – 2 части, корен от 2 супени лъжици от сместа се вари в 2 чаши вряла вода, престояват 30 минути, взема се по половин чаша трикратно през деня за един месец.валериана – 1 част, шишарки от хмел – 1 част.

Рецепта с ликьор от орехи – ТУК.

Хранене при проблем с щитовидната жлеза.

Йодният глад е опасен

Челядник

Челядник

В най-лошия случай човек го очаква кретинизъм – рязко изоставане в психическото развитие, до пълната невъзможност да се обслужва и да се ориентира в околната среда. Но сред болните има малко достигащи до кретинизъм – не повече от 10%. До една трета от пациентите се оплакват от мозъчни нарушения. А останалите 60-70% – само от намаляване умствената и физическата работоспособност.

С какво се проявява? При възрастни, умора, слабост, особено в края на седмицата и работния ден; сънливост, летаргия; може да бъде намаляване на настроението, потентността, сексуалното влечение. Човек става пасивен, не се интересува много.

Тийнейджърите могат да имат не само разстройства на настроението и поведението, но и слаба успеваемост. Децата прекарват много време в четене на книги и учебници, но все още не научават материала. Много от тях често се разболяват. При момичетата се забавя, и по-късно те навлизат в менструация, момчетата изостават от своите връстници в растежа и физическото развитие.

Развитието при кърмачета също е нарушено. А за тях това е особено важно: развиващият се организъм губи йод и следователно не може да усвои нужното, необходимо за развитието си. Такива деца по-късно започват да говорят, ходят, бягат; по-малко са склонни да се движат и да играят и е по-вероятно да се разболеят, когато влизат в детска градина.

Но всичко това се случва, ако една жена е успяла да износи и да роди дете. В края на краищата, бременните жени с недостиг на йод често имат аборти и мъртвородени; децата по-често се раждат с пороци и деформации. Много жени в продължение на години се лекуват за безплодие, без да знаят, че причината за всичко е йодният дефицит.

Допълване на йодния дефицит

Най-чувствителни към липсата на йод са кърмачетата, подрастващите по време на пубертета, бременните жени, кърмещите майки. По принцип жените са по-податливи на разстройства на йодния дефицит, отколкото мъжете.

В допълнение, достатъчно количество йод, както и всички други хранителни вещества, в тялото е само едната страна на монетата; другата страна е степента на абсорбция от червата. В допълнение, индивидуалните характеристики на организма също са важни.

Асимилацията на йода от организма зависи от наличието или липсата на други вещества в хранителните продукти. Някои растителни продукти съдържат вещества, които предотвратяват навлизането на йод в щитовидната жлеза или инхибират активността на ензима, необходим за синтеза на тиреоидните хормони. Такива растителни продукти включват зеле, репички, жълта ряпа, слънчоглед, копър, боб.

Всичко това трябва да се вземе предвид, но ако йодът влезе малко в тялото, то трябва да бъде изкуствено добавено.

ВНИМАНИЕ! Просто не вземайте алкохолната тинктура на йода или разтвора на Лугол! Тези лекарства са за външна употреба, йодът в тях се съдържа в огромни количества и свръхдозата е толкова опасна, колкото и дефицитът.

Основният начин за лечение и предотвратяване на нарушения, причинени от йоден дефицит, е включването на богати на йод храни в храната. И най-евтиният начин за предотвратяване и лечение на състояния на йоден дефицит е използването на йодирана сол. Йодът е също част от много съвременни мултивитаминови препарати с микроелементи.

Храни, богати на йод

Фейхоа

Фейхоа

Едно от най-добрите профилактични средства за щитовидната жлеза е употребата на йодирана сол, а също и на други продукти обогатени с йод като например мляко и хляб. В храната е добре да се включат трици, риби, морски водорасли, богати на йод са орехите, кивито, ябълките, райските ябълки, арония с мед. Може да смелете на месомелачката фейхоа, да я разбъркате със захар, съхранявайте в хладилник и яжте без ограничения.

Също така е полезно да се ядат морско зеле, плодове, арония, пиене на сок от картофи или смес от картофи, от моркови и от целина, или смес от картофен сок, краставици и цвекло. В случай на приемане на сокове от диетата, месото и рибните продукти са напълно изключени. Сокотерапията ви позволява да получите добри резултати в лечението на тиреоидит за кратко време.

Повече от всички храни йодът се среща в морски дарове, включително риба. Различните видове риби обаче са много различни в това отношение. При повечето видове риби съдържанието на йод варира от 5 μg до 50 μg в 100 г.

В скариди – 110 мкг, в месото от перконоги – 130 мкг.

Ламинария

Ламинария

Богати на йод са сепиите, мидите и други мекотели. И разбира се, най-високото съдържание на йод в морето има ламинарията. Тук е редно да отбележим, че не е добре за здравето да се ядат морски дарове като скариди, сепии, миди и други подобни освен риби, които имат перки и люспи. Това е изследвано и доказано, че съдържат в себе си токсини. Пише го и в Библията, където са посочени кои животни и риби са вредни и кои полезни.

Съдържание на йод в други (неморски) продукти (в μg, в 100 г):

Име на продукта Съдържание на йод в μg на 100 g продукт
Овес 4.5
Овесени трици 6.0
Просо 4.5
Ориз 1.4
Елда 3.3
Царевица 5.2
Грах 5.1
Боб 12.1
Леща 3.5
Хлебни и тестени продукти
Хляб от ръж 5.6
Хляб трапезен 3.2
Хляб, пшеничен, оформен 5.3
Втори клас пшенично брашно 5.6
Батън резбован хляб 3.6
Сухари 3.5
Макарони от най-висок клас 4.3
Пиле 6.0
Пилешки бройлери 4.0
Яйце кокоше 20.0
Протеин 7.0
Жълтък 33.0
Яйчен прах 64
Доматено пюре 9.0
Гроздов сок 6.0
Ябълков сок 1.0.

Табл.

Трябва да се каже, че изброените по-горе продукти (с изключение на, разбира се, минералните води) могат да съдържат много различни количества йод в зависимост от района.

В зърното йодът се съдържа в герминалната част, така че най-богатите на йод са хляб от нискокачествено брашно с трици.

При готвене съдържанието на йод в храната намалява значително.

Морското зеле се продава под формата на консервирана храна, замразена и също така в суха форма. Изсушава се първо, почиства се от механични примеси, след това се накисва за 10-12 часа в студена вода (за 1 кг зеле 7 – 8 литра вода), след което изплакнете обилно. Замразеното зеле се размразява в студена вода, след което се измива.

Сварете морското зеле, както следва: изсипете студена вода, бързо изсипете и оставете на слаб огън за 15-20 минути. След това отварата се източва, зелето се залива с топла вода (45-50 ° C) и след кипването се вари още 15-20 минути. Бульонът се прецежда, залива се с топла вода и се вари за трети път, след което се източва отново. След такова трикратно готвене на морско зеле, вкусът, мирисът и цветът се подобряват значително.

По магазините можете да срещнете и специални йодирани продукти.

Хранене при хипотиреоидизъм

Симптоми на болна щитовидна жлеза, изследвания, диета и билкови рецепти в помощ при лечението

Симптоми на болна щитовидна жлеза, изследвания, диета и билкови рецепти в помощ при лечението

Когато се препоръчва диета при хипотиреоидизъм, тя трябва да е с умерено намалена енергийна стойност – с 10-20% в сравнение с физиологичната норма. Съдържанието на въглехидрати и особено на мазнините трябва да се намали в диетата. Съдържанието на протеини е в рамките на физиологичната норма.

Средно се препоръчва: 70 г протеин, 70 г мазнина (25 г – зеленчук), 300 г въглехидрати.

Калоричното съдържание на диетата да е не повече от 2100 kcal.

На първо място, наситените мазнини и храни, богати на холестерол, трябва да бъдат ограничени.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *