Проверете важната щитовидна жлеза, ако пълнеете бързо

Нарушенията във функцията на щитовидна жлеза води до хипотиреоидизъм, а понякога и до микседем

Ако в последните няколко години сте започнали да напълнявате без причина и без да ядете почти нищо, а тонусът ви е на нула и непрекъснато ви се спи и ви тегли да застанете в хоризонтално положение, време е да посетите своя лекар и да си направите изследвания на вашата щитовидна жлеза.
Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза води до хипотиреоидизъм – това е най-честото нарушение в този орган. Той предизвиква бързо напълняване, без да се прекалява и дори при ограничителен хранителен режим се трупат килограми.

щитовидна жлеза

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза води до хипотиреоидизъм, а понякога и до микседем

При проблеми с щитовидна жлеза и хипотиреоидизъм също така се наблюдава поява на отоци около очите и по глезените, които трудно намаляват, дори и да се приемат диуретични медикаменти.
Проверете вашата щитовидна жлеза и ако косата ви стане суха и чуплива, кожата загрубее, получавате често и запек. Според специалисти един много лесен начин за откриване на проблеми с щитовидна жлеза и хипотиреоидизъм е много суха кожа и образуване на коричка върху лактите. Ако на всичкото отгоре сте винаги сънливи и ви се иска да си полегнете, това може със сигурност да ви накара да отидете на лекар.
На хората, страдащи пък от хиперфункция на щитовидна жлеза им е непрекъснато горещо, потят се, изнервени са и избухливи дори и за най-малкото нещо. Въпреки че се хранят нормално и дори повече от необходимо, те отслабват, а когато протегнат ръце напред, пръстите им треперят и това треперене не може да бъде овладяно.
Следете за всякакви симптоми и си правете профилактични прегледи на щитовидна жлеза, защото при неглижиране на проблема може да се стигне до най-крайната фаза – микседем, при който настъпват патологични промени.
Възлите на важната щитовидна жлеза са заболяване на този орган и могат да се напипат и дори да се видят, когато човек изпъне шията си. Ако възлите обаче са по-малки, има вероятност те да не бъдат забелязани и затова се налага ехографски преглед. Правят се и хормонални изследвания за откриване на функционалните нарушения във важната щитовидна.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *