Ябълков пектин за отслабване и ползи за здравето

Приложение на природния ябълков пектин за отслабване и за болести като атеросклероза, сърдечно-съдови, храносмилателни, превенция на рака и други

Съдържание на статията:

Ябълков пектин. Как да приготвим натурален ябълков пектин. Ползи за здравето. Ябълков пектин за отслабване.  Ябълков пектин на прах за отслабване.

Ябълков пектин.

Ябълков пектин за отслабване и за подобряване на общото благосъстояние – съдържа много диетични фибри и ценни вещества, но в същото време те са нискокалорични и в тях липсват мазнини. Пектинът се счита за един от най-добрите диетични продукти. Според диетолозите, добавяйки към дневното меню само 20-25 грама пектин, можете да загубите 300 грама телесни мазнини на ден.

Пектините (от гръцки пекто – пектикос, „пресечен, съсирен“) са растителни полизахариди с комплексна структура, съдържащи се в различни плодове, зеленчуци и други видове растителни суровини. Най-голямото им съдържание се среща в цитрусови плодове, ябълки, кайсии, сливи, касис, моркови и други.

Пектиновите вещества са изключително ефективни и абсолютно безвредни естествени детоксиканти. Пектинът е важен за стабилизиране на метаболизма, намалява холестерола в организма, подобрява периферната циркулация и чревната перисталтика.

Пектин в естествената му форма се среща във всички зеленчуци и плодове. Той помага на растенията да поддържат тургора, устойчивостта на суша, допринася за продължителността на тяхното съхранение.

Най-ценното му свойство е, че има способността да пречиства живите организми от вредни вещества: тежки метали, радионуклиди, нитрати, пестициди и други токсини. И този естествен почистващ препарат работи много усърдно и ефективно, без да оставя никакви остатъци зад и без да нарушава бактериологичния баланс на тялото. Много експерти наричат пектина санитар на човешкото тяло за уникалната му способност да отделя такива вредни вещества от тялото.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ако в списъка на хранителните добавки върху етикета на продуктите прочетете наименованието E440, радвайте се – това е пектин, той принадлежи към класа подобрители: стабилизатори, сгъстители и желиращи агенти. Нежелани реакции на пектина не са установени, и неговото използване като хранителна добавка е разрешен без ограничения във всички страни на света.

Представете си, че вкъщи можете да си го получите от плодове или зеленчуци. Например, ако чистите ябълки за ябълков пай, или изстисквате сок – не изхвърляйте отпадъците! Изсипете ги във вода, варете за 30-40 минути и прецедете. Ако сложете отварата в хладилника, уверете се, че той се сгъстява. Това е отвара с повече пектин в нея и може да се използва за приготвяне на сладко вместо вода.

Като вещество, пектинът е открит преди повече от 200 години . В природата той се съдържа в неразтворима форма – под формата на протопектин. Пектинът се екстрахира в индустриална среда от джибри от ябълки, кори от едроплодни цитрусови (портокали, грейпфрути, мандарини, лимони), пулп от захарно цвекло.

Приготвя се под формата на прах и концентрат. Пектинът на прах няма миризма, цветът варира от лек кремав до светло бежов, в зависимост от вида на суровината. Във вода, когато се разтваря, образува колоиден разтвор.  Пектиновият концентрат е вискозна непрозрачна течност с мирис, присъщ на суровината.

Пектинът се характеризира с две основни свойства – комплексообразуващи и желатиниращи способности, които се използват в зависимост от областта на тяхното приложение.

Комплексообразуваща способност
Комплексната способност на пектина се основава на способността му да образува неразтворими комплексни съединения с тежки метали и радионуклиди. Тази характеристика определя пектина по препоръка на Световната здравна организация (СЗО) като превантивен инструмент в екологично замърсени райони.

Профилактичната дневна доза на пектин е 4 – 5 г, при неблагоприятни условия на околната среда, включително условията на замърсяване – 15-16 грама на ден.

Желатино-образуваща способност
Свойството на пектина да образуват желатин, използван при производството на такива любими сладкарски и консервирани продукти като мармалад, зефир, желе, бонбони, конфитюри, консерви и конфитюри с ниско съдържание на захар и на калории и отличен плодов вкус и аромат.

Конфитюр с ябълков пектин

Конфитюр с ябълков пектин

Използване на пектина за хранителни цели:

 • Като стабилизатор на напитки на основата на сок, като им дава, освен функционалните свойства, подобрени органолептични свойства;
 • Като сгъстител за производството на плодови пълнежи от сладкиши, кремове за торти и кексове;
 • Като емулгатор в производството на майонези и течни маргарини в маслената промишленост;
 • Като подобрител на качеството на хлебарските продукти, осигурявайки им свежест за достатъчно дълго време без влошаване на вкуса и аромата на хляба;
 • Като стабилизатор в производството на плодово кисело мляко, йогур, съдържащи пектин и плодови напитки и сладолед;
 • Като бактерицидно средство в консервната промишленост като съставна част на маринати, която позволява да се подобри хранителната стойност на консервираните плодове и зеленчуци;
 • В производството на диетично, терапевтично и превантивно хранене, включително за деца.

Как да приготвим натурален ябълков пектин.

За 1 кг ябълки (5-6 ябълки) ще е необходима половин чаша вода.Ябълките се нарязват на 7-8 лобула, заедно с кожата и семена, се поставят в купа с дебело дъно, добавя се вода и се кипват за 20-25 минути, като се разбърква непрекъснато.Охладената ябълчена маса се прехвърля в пластмасово сито и се поставя в чисти съдове. Оставя се от пет до шест часа. Изкипеният сок е чист разтвор на пектин, който може да се изсуши в пещ (фурна) при 80-100 градуса С.
Готовият пектин е прахообразен, много подобен на прахообразната захар, но е кафяв в топли нюанси и много мек на допир.
Естественият пектин може да бъде използван при приготвянето на мармалади, конфитюри, бонбони, зърнени храни, желета и т.н.

Ползи за здравето.

Калоричното съдържание е около 52 ккал, с 9,3 грама въглехидрати, 3,5 грама протеини и без мазнини.

Пектинът не само действа като сгъстител, но и помага за подобряване на благосъстоянието. Поради полезните си свойства това вещество се използва при производството на медицински продукти и препарати. С негова помощ в тялото се получава:

 • нормализиране на храносмилането: има стягащ и обгръщащ ефект, подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт;
 • метаболизмът се ускорява;
 • периферното кръвообращение се нормализира;
 • нивото на вредния холестерол намалява;
 • намалява риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак;
 • ксенобиотици, биогенни токсини, анаболични и други съединения, които могат да навредят на здравето (жлъчна киселина, холестерол, карбамид), са сорбирани и отстранени;
 • активира микроорганизми, които произвеждат витамини в храносмилателния тракт.

В допълнение, пектинът е полезен при пептична язва: неговите аналгетични и противовъзпалителни свойства подобряват доброто състояние на пациента.

Помага на тялото да се отърве от вредни за здравето вещества: пестициди, радиоактивни частици и токсични метали. Той премахва излишния живак, стронций, олово и други. Благодарение на този пречистващ ефект той е наречен „санитаря на организма“.

Той е полезен за бременни жени. Например, когато трябва да се избавите от запек и да нормализирате изпражненията.

Докато той със сигурност има много ползи за здравето, по-специално коментираният ябълков пектин има някои допълнителни предимства.

Ябълков пектин за храносмилателно здраве

Основната медицинска употреба на познатият ни ябълков пектин е като естествено средство за храносмилателни разстройства. Тъй като той е с високо съдържание на фибри, се използва за регулиране на движенията на червата. Полезният ябълков пектин може да помогне на твърдите изпражнения да омекнат и да намали възпалението, свързано с диария, също да е от полза и при запек. Средството се използва и за лечение на раздразнителност на червата, колит и други свързани с нарушения в храносмилането. Това е от основните причини, поради които ще е добавен като съставка в Jon Barron’s Colon Regenerator™ formula и други лекарства, предназначени за лечение на болести на червата.

Ябълков пектин за здравето на сърцето

В допълнение към ползите за храносмилателната система, той също е показал, че спомага за общото здраве на сърцето. При проучвания за действията му и ползите от него е доказано, че може да помогне за постигане на по-ниски нива на общия холестерол и тези на триглицеридите. Той може да е от полза като играе роля и при контролирането на нивата на кръвната захар, тъй като подпомага да се забави храносмилането на мазнини и захари. Интересното е, че употребата на ябълков пектин неразделно от целия плод е показала, че дава по-големи ползи, отколкото , ако е само чрез добавка.

Ябълков пектин като естествен боец срещу рака

Друго интересно проучване на ябълковия пектин потвърждава правилния ни избор да си купуваме и да ядем плодове и зеленчуци. Както се оказва полезният пектин предпазва от рак. Изследваните ефекти за здравето от ябълков пектин са известни от близкото минало, но това специално проучване разкрива как той работи предимно в борбата с раковите клетки. Екип изследователи от Англия, от Института по изследване на храните в Норуич, откри, че веществата в пектина се свързват с туморен протеин, наречен галектин 3. Той позволява на клетките на рака да се отделят от туморите и отново да се залепят на друго място, това е начин за разпространението на рака. Пектинът обаче блокира активността на този протеин галектин 3 и така може да предотврати прогресирането на рака в тялото.

Проучванията in vitro показват, че той взаимодейства с киселина, за да произведе нови молекулни компоненти, включително веществото галактоза, която се свързва с галектин 3. (Теоретично, стомашната киселина може да осигури същото активиране, при условие че все още произвеждате достатъчно стомашна киселина ).

Изследванията потвърждават, че ябълковият пектин е от полза и за борбата с рака по други начини. Изследователски екип от Университета в Грузия е установил, че пектинът е унищожил до 40% от клетките на рака на простатата, докато други проучвания показват, че пектинът помага при борбата с рака на белия дроб и дебелото черво. И всъщност ябълковият пектин беше използван след Чернобил за извличане на радиоактивни вещества от жертвите. Други ползи от естествения пектин включват защита срещу жлъчни камъни, язви, колити, запек, диария и увреждане на диабета. Пектинът премахва нежеланите токсини и тежки метали (живак, олово, алуминий и т.н.) и, както беше споменато, намалява страничните ефекти от излагането на радиация. Той свързва водата и токсините заедно и обвива изпражненията и по този начин изхвърля токсини от тялото.

Ябълков пектин за отслабване.

Пречистващите свойства на пектина му позволяват да се използва като компонент на диета за отслабване. Лице, което консумира препоръчителна доза пектин на ден, което отговаря на около 500 грама плодове и зеленчуци дневно, изисква по-малко храна, за да се отърве от глада. Ползата от пектина се основава на способността му да свързва „лошите“ въглехидрати, като не им позволява да се абсорбират напълно от храносмилателния тракт.

Много ефективен е пектинът за отслабване в случай на „застояла“ мазнина: когато теглото е натрупано в продължение на много години. Естествените влакна деликатно почистват тялото от холестерол, токсини и шлаки, което позволява не само да се справят с мастните депозити, но и,а ползи и за здравето на тялото. Хранителните специалисти са уверени, че използването на 25 грама ябълков пектин ще Ви отърве от 300 грама наднормено тегло на ден.

Пример за пектинова диеа, която ще Ви отърве от 3-4 кг за 1 седмица:

Използването на пектин за отслабване елиминира употребата на алкохол, кафе и тютюн. Те са забранени по врене на пектиновата диета, но и по-правилно е изобщо да не се употребяват, защото са вредни за здравето. Пектиновата диета трябва да се придружава от изобилие на чиста вода, зелен чай или билкови отвари без захар. Всеки ден пийте по 6 чаши чиста вода или неподсладен чай.

Диетата с ябълките е показана за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчния мехур. Въпреки използването на пектин за храносмилателни заболявания с различна тежест, хронични заболявания (гастрит, ентероколит, язви) всички препоръчани ябълки от дневната норма се варят или пекат на фурна.

И така с предложената диета можете да видите колко полезен е пектинът и колко широко е неговата употреба. Полизахаридът се използва в медицината, хранително-вкусовата промишленост и в хранителната област. В същото време той е достъпен за всички и употребата му не причинява вреда на здравето.

Смело го прибавете към диетата с желаните продукти и се наслаждавайте на резултата!

Вреди и противопоказания

По правило консумацията на пектин от плодове и зеленчуци няма никаква вреда за тялото, в тях той се съдържа в малки количества. Вреди могат да причинят високите концентрации в промишлените продукти, както и в биологично активните добавки.

При прекомерната им употреба може да се получи предозиране на пектин, което понякога води до обструкция на червата. Трябва да се помни, че когато използвате тези продукти, трябва да увеличите количеството на консумираната вода.
Вредно въздействие от пектина върху тялото може да има, ако злоупотребявате с него. Това намалява абсорбирането на важни микроелементи, като желязо, магнезий, калций, цинк. Също така протеините и мазнините не се усвояват, започва ферментация и метеоризъм.

При индивидуална непоносимост и алергии към този полизахарид е забранено да се яде. Обърнете внимание на опаковката на храните – има ли E440.

И отново се връщаме към очевидната истина: по-добре е тази субстанция да се получи по естествен път, като се добавят определени зеленчуци и плодове към храната. В този случай пектинът няма да навреди на вашето здраве.

Отслабване с ябълков пектин.

Той съдържа много диетични фибри и ценни вещества, но в същото време – нискокалорични и липса на мазнини. Пектинът се счита за един от най-добрите диетични продукти. Според диетолозите, както вече казахме по-горе, добавяйки към дневното меню само 20-25 грама пектин, можете да загубите 300 грама телесни мазнини на ден.

Отслабването се дължи на подобрената микроциркулация и почистване на тялото. Мазнините се разцепват активно и бързо се екскретират.

Такава диета няма да причини вреда на здравето, разбира се, ако не сте подложени на противопоказания за употребата му.

Приложение на популярния ябълков пектин в здравеопазването и за от6слабване:

Известно е, че човешкото тяло е организирано по такъв начин, че човек да може да живее дълго. Великият Хипократ е вярвал, че човек трябва да живее 120-150 години. Почти всички болести идват в него през устата с храната. Тялото ни се състои от това, което ядем, но понякога също се разболяваме поради това, което ядем.

В света има повече от 100 милиона химически вещества и ежегодно се синтезират около 100 хиляди. С тях човек има постоянен или временен контакт през целия си живот. Ето защо храната с функционална цел става все по-важна.

Пектините, които са разтворими хранителни влакна, се класифицират като баластни вещества и се препоръчват като задължителен компонент от съвременната теория на адекватното хранене. Хранителните влакна както е известно са полезни за отслабването като се прилага подходяща диета.

В този случай използването на терапевтични дози от пектини е средно 2-15 г дневно. По отношение на сухия пектин, той не води до развитие на странични ефекти дори при продължителна употреба.

Пектиновите вещества оказват влияние върху процеса на междуклетъчното взаимодействие. Американските онколози от Мичиганската ракова фондация установиха, че раковите клетки и пектинът са в траен комплекс. Според учените галактозните структури върху макромолекулата на пектина се свързват с белтъчните комплекси на повърхността на раковите клетки, които са отговорни за „залепването“ на здравите тъкани и по този начин се намесват в процеса на метастазите. Наскоро пектинът като нетоксичен имуномодулатор е станал по-често изследван от лекарите.

Хемостатичните свойства на пектиновите препарати се използват при белодробен кръвоизлив, кървене от хранопровода, стомашно и чревно кървене, хемофилия, в стоматологията и при гинекологични заболявания.

Едно от най-интересните и най-ефективни приложения на пектин в медицината е използването им в хирургичната практика при лечението на рани и изгаряния. Раните, лекувани с 2% разтвор на пектин, не се възпаляват и бързо се лекуват.

Детоксикиращите свойства на пектиновите вещества причиняват тяхното използване за лечение на алергични заболявания, по-специално за диатеза при деца. Установено е, че след прилагане на 1% разтвор пектин за една чаена лъжичка три пъти на ден 20 минути преди хранене за 2 седмици, са наблюдавани положителни ефекти: намаляване на кожни прояви на диатеза и червата дисфункция, подобряване на здравето и апетита.

Един от най-големите известни физиологични ефекти на пектина е за промяна на вискозитета на съдържанието на стомаха и червата след приемането им, което води до по-бавно транзитно преминаване през стомашно-чревния тракт. Това, от своя страна, с максимално усвояване на хранителните вещества, намалява апетита и помага за отслабването.

Благодарение на силния капацитет за задържане на вода, коментираният ябълков пектини увеличава съдържанието на вода в изпражненията, което е от полза за благосъстоянието на хората. В същото време, пектините след преминаване през тънките черва ферментират в дебелото черво от анаеробни бактерии на мастни киселини с къса верига, което води до увеличаване на обема на изпражненията и ускореното транзитно преминаване през дебелото черво. Тези свойства се използват при лечението на запек и диария.

Друго фармакологично свойство на пектина е неговото обгръщащо и защитно действие. Като високомолекулни полизахариди, пектиновите вещества могат да образуват гел върху повърхността на лигавицата на стомаха и червата, което ги предпазва от дразнещия ефект на агресивните фактори.

Резултатите от клиничните наблюдения потвърждават и експерименталните данни за способността на пектините да понижават нивото на холестерола в кръвта.

Пектиновите вещества могат също да се използват като хипогликемично средство. Клиничните наблюдения показват, че при пациенти с диабет пектините намаляват скоростта на повишаване на кръвната глюкоза след хранене, без да променят концентрацията на инсулин в кръвната плазма.

В допълнение, полезният за отслабване ябълков пектин се използва:

 • Като високо активно средство за лечение на радиационна болест;
 • При лечение на отравяния с тежки метали, различни интоксикации на тялото;
 • За лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • При полиартрит и други заболявания на ставите;
 • За превантивни цели при работа с отровни вещества;
 • Като съставна структурираща част от лекарствата в аптеката.

  Приложение на природния ябълков пектин за отслабване и за болести като атеросклероза, сърдечно-съдови, храносмилателни, превенция на рака и други

  Приложение на природния ябълков пектин за отслабване и за болести като атеросклероза, сърдечно-съдови, храносмилателни, превенция на рака и други

В производството на козметични продукти:

 • като хемостатично средство при производството на специални и терапевтични пасти за зъби;
 • като бактерициден агент за производството на антибактериални кремове. Ябълковият пектин, който е част от крема, образува много тънък слой, овлажнява и предпазва кожата от неблагоприятните ефекти на микроорганизмите;
 • с цел да се нормализира водния баланс, премахване лющене и напукване, лековития ябълков пектин се въвежда в козметичните препарати като съставка за суха или старееща кожа (лосиони, течни и гъсти кремове, червила, прахове и т.н.);
 • пектиновите вещества също се включват в козметичните средства против стареене, например кремове за премахване на бръчки. Те осигуряват максимална хидратация на кожата;
 • употреба при производството на продукти за грижа за кожата и косата, които имат овлажняващи, лечебни, регенериращи и стимулиращи свойства. Съдържанието на пектин в развитите козметични продукти е 0,1 – 3%. Особено ефективни са пектин-съдържащи шампоани и изплакваши средства за тънка и рядка коса.
 • известно е, че най-честата инфекциозна лезия на скалпа е пърхотът, който често е трудно да се лекува;
 • в производството на защитна козметика за специални цели като активна съставка при формулирането на шампоани и течни сапуни за специални цели за лица, чиято професионална дейност е свързана с използването на соли на тежки метали.

За технологични цели:

 • получаване на D-галактуронова киселина;
 • за декорация и украса на композитната структура на тъканите в текстилната промишленост;
 • за фиксиране на печатни материали при отпечатване.

Съдържание на пектин в продуктите

Източници на пектин са различни плодове: ябълки, банани, портокали, грейпфрути, нектарини, круши, праскови, фурми, боровинки, сливи, смокини. При следните: пъпеши, ананаси, череши, боровинки, ягоди, малини, зелен грах, пектинът е по-малко.

Съдържанието на пектин в плодове и зеленчуци:

Цитрусов кора – 30%;

Ябълки – 1,5%;

Моркови – 1,4%;

Портокали – 1-3,5%;

Кайсии – 1%;

Череши – 0,4%.

При сухо лято в зеленчуковите и плодовите култури се съдържа повече от това вещество, тъй като при малък прием на влага по време на съзряване, пектинът активно се натрупва в плодовете.

Сладките не трябва да се разглеждат като добър източник на пектин, в края на краищата, за да се получи количество вещество, подобно на количеството пектин намиращо се в другите храни, е необходимо да се употреби мармалад около 7 опаковки, което е прекалено насищане и със захар..има мармалади и без захар, но все пак количеството е голямо.

Признатият ябълков пектин с неговите ползи може да бъде само още една допълнителна причина, поради която сентенцията, че една ябълка дневно, ни държи далеч от болестите е издържана. Какво точно е той? Разтворимо влакно, комплексен въглехидрат, което се среща в стените на растителните клетки. Количеството пектин, действително намерено в клетките, е различно във всяко растение.  Съдържанието на пектин като цяло обикновено е по-високо в някои плодове и бобови растения.

Може би знаете, че пектинът е вещество, прилагано за втвърдяване на конфитюри и желета, и така възниква въпросът: не ни ли „втвърдява“ или някак си вреди един конфитюр пълен с ябълков пектин, който ни предпазва от рак? Вероятно не толкова. Изследователите посочват, че дори наличието му в конфитюрите може да даде „добри“ ефекти и да осигури известна защита, високото съдържание на добавките и на захар в търговските конфитюри най-вероятно ще бъде в противодействие на ползите (добра причина за избор на плодов конфитюр).

Докато учените продължават да дисектират, изолират и модифицират нещата, за да ги направят „по-добри“, можете да си набавите пектин, като ядете много сурови зеленчуци и плодове и понякога илишъците от цял ​​сладък плод, като например кори, семки и пулпата около семките. За да увеличите още повече дозата си и особено да извлечете ползи като защита от сърдечно-съдови увреждания, хипертония и рак, отидете в магазина за здравословни храни и разгледайте избора на добавки от пектин. Можете също така да получите пектин, който е полезен за вас, и като правите в допълнение чревно почистване, с употреба на пектин – или използвайки такава формула като част от ежедневната програма за поддръжка.

Ябълков пектин на прах за отслабване.

Ябълков пектин за отслабване и за здраве на прах и на таблетки

Ябълков пектин за отслабване и за здраве на прах и на таблетки

Цените предлагани от различни фирми не са високи. Така например Аптеки Фрамар предлагат ябълков пектин на прах на фирмата Pektowin – SA, Полша,от 40 грама за 3,20 лева. apteka.framar.bg

Магазин Здравница предлага ябълков пектин на прах на фирмата Крюгер за 80 грама цена от 4 лева. shop.zdravnitza.com

От сайта NaturaBg.com предлагат абълков пектин на прах в опакова от 100 грама за 7,98 лева.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *