Яжте тиква за здраве и отслабване

Тиквата съдържа полезни за вашето здраве и отслабване витамини и минерали

С настъпването на есента постепенно повечето плодове започват да изчезват от пазарите и нашата трапеза. Опитваме се да съхраним някои от тях, но това става с помощта на термична обработка, при която се губят полезните им свойства. Единствено тиквата успява да запази полезните си вещества благодарение на дебелата си кора. Тя е полезна за здраве и отслабване, защото е нискокалоричен хранителен продукт и съдържа полезни минерали и витамини.

Яжте тиква за здраве и отслабване

Яжте тиква за здраве и отслабване

Тиквата не случайно е любим плод на много хора и особено на децата. За нея се говори и в детските приказки. Оранжевият й цвят е причинен от съдържанието на бетакаротин, който е много полезен за кожата, очите и ноктите. В н някои сортове тиква той е даже повече от съдържащият се в морковите, което е голямо предимство. С хапването на 100 – 120 г тиква на ден може да си набавите необходимите дози от този важен витамин, който не токсичен в големи количества за разлика от витамин А и е силен антиоксидант. Може да си направите и сок от сурова тиква или смесен с равно количество сок от моркови. Важни за вашето здраве са и витамините В1, В2, РР и Е. Тиквата представлява цял склад от витамини и минерали. Съдържанието на витамин С не е малко – 15 мг на 100 г тиква, той също е антиоксидант и ви пази от вируси и инфекции като усилва вашата имунна система.

Тиквата съдържа и витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта, витамин D, който е много необходими, за него е писано много и не се нуждае от реклама, витамин Т – малко известен и помага за лечението на анемии и хемофилия, затова тиквата е полезна и за бременни жени, деца и хора на всякакви възрасти.

Тиквата изобилства и с минерали. Високото ниво на калий и ниското на натрий я прави силен диуретик, полезна за освобождаване от отоците на сърцето и бъбреците. Тя е богата на магнезий и фосфор необходими за добрата работа на паметта и нервната система, съдържанието на калций я прави полезна за профилактика на остеопорозата и за диета при нея, а по количеството на желязо, тя е първенец сред плодовете.

Освен всички тези ползи, суровите семки от тиквата са полезни и за простата на мъжете и за набавяне на белтъчини, съдържанието им е по-високо от това на месото – 33%.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *