„Диетата на младостта” по време на менопаузата (Част 1)

Едно добре подбрано меню, по време на менопаузата, позволява на жената не само да удължи младостта си, но също и да избегне много неприятни заболявания

„Диетата на младостта” по време на менопаузата

„Диетата на младостта” по време на менопаузата

В този нелесен период е необходимо да се консумират продукти, в които се съдържат специфични витамини и минерали.

По време на менопаузата жените наддават на тегло, костите стават чупливи, появява се риск от сърдечно-съдови заболявания, повишаване на кръвната захар и холестерола. За да се избегнат тези проблеми, лекарите препоръчват здравословен хранителен режим, богат на продукти от Средиземноморието – маслини, зелени и червени зеленчуци, зехтин, червена риба (сьомга, пъстърва).

Мастните киселини, витамин PP и хромът помагат за нормализиране нивото на кръвната захар, регулират обмяната на веществата, предпазват от образуване на разширени вени, предпазват от покачване на теглото. Фосфорът повишава жизнения тонус, а витамин D поддържа нормалното ниво на калций в организма и предпазва от остеопороза. Калций се съдържа и в изварата, жълтъка, твърдите сирена и ядките (орехи, бадеми, лешници).

По време на менопаузата започва да се влошава зрението, появява се сухота на кожата. Лекарите препоръчват: яжте повече спанак. Специфичните вещества, открити в спанака, предпазват ретината, а също са и добро средство срещу стареенето.

Нека не забравяме и витамини E и A. Те помагат на организма да изработи веществата еластин и колаген, които поддържат еластичността и младостта на кожата. Освен това те свързват свободните радикали в организма и са изключително важни вещества в превенцията и лечението на фиброзни заболявания на гърдата. Богати на антиоксиданти са морският зърнастец, кайсиите, растителните масла, кравето масло, черният дроб.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *