Тийнейджърка живее в тяло на старица!

Момичето страда от прогерия или синдром на Хътчинсън-Гилфорд – изключително рядко наследствено заболяване

Едно момиче изуми лекарите и света. Става въпрос за 15-годишната Хейли Окинес, която страда от изключително рядко наследствено заболяване, срещащо се веднъж на 8 милиона.

15-годишната Хейли, която живее в 100-годишно тяло

Тялото на Хейли остарява 8 пъти по-бързо от това на обикновените хора, защото тя е болна от прогерия или синдром на Хътчинсън-Гилфорд. Така 15-годишната тийнейджърка обитава тяло на 100-годишна старица.
Средната продължителност на живота на болните деца е 13 години, но през декември Хейли вече е навършила 15. Със своя оптимизъм и позитивизъм тя е на път да опровергае прогнозите на лекарите. Момичето е високо колкото 5-годишно дете, но е обречена да се сблъска с проблеми, непонятни за съучениците й – Хейли страда от оплешивяване и артрит, който напълно я е обездвижил. Според лекарите най-големите рискове за това заболяване са инфаркт и инсулт. Все пак Хейли пие нови експериментални лекарства, които я предпазват от този риск.

Прогерията, или синдромът на Хътчинсън-Гилфорд е наистина изключително рядко заболяване. По данни на Световната здравна организация има известни само 40 такива случая на това заболяване в целия свят.

Хейли и майка й

Прогерията води до промени в кожата, мускулатурата и кръвоносната система. Организмът на болните остарява преждевременно още в детска възраст. Това води до ранна смърт, в следствие на типични заболявания на възрастните хора – атеросклероза на артериите. Според специалистите синдром на Хътчинсън-Гилфорд е характерен и присъщ само на бялата раса. 97% от 40 болни в света са такива. Причината за заболяването все още е не е изяснена.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *