Страшно! 7-годишно дете страда от анорексия!

Най-уязвимата възраст за коварното заболяване са подрастващите и младите жени

Анорексията е проблем и болест, за която неведнъж вече сме писали. В повечето случаи заболелите от тази опасна болест са жени, които са искали да отслабнат. От известно време обаче възрастовата граница на страшното хранително разстройство рязко спада и дори у нас вече могат да се срещнат случаи на деца, които са болни от анорексия. За това разказва пред „Блиц” д-р Митко Ригов, диетолог в Александровска болница. Един от най-малките му пациенти било 7-годишно дете, което отказвало да се храни и тежало като 2-годишно дете.

 

Страшно! 7-годишно дете страдат от анорексия!

Страшно! 7-годишно дете страдат от анорексия!

Според последни данни у нас болните с различни хранителни разстройства – анорексия, булимия, невроза и др. – са над 40 000. От тях 20 процента са момичетата и 8 – момчетата, на възраст между 10 и 19 години. При тях съществува риск в по-късен етап да развият болестта. Това означава, че около 92 690 деца и младежи у нас страдат от хранителни разстройства.
При децата проблемът е особено болезнен. Повечето болни от анорексия според д-р Ригов търсели в гладуването решение на проблемите с теглото или на подигравките на околните за пълнотата им. За анорексията досега се е смятало, че основното при нея е поведенческа основа, споделя д-р Ригов. Оказало се обаче, че има и други неща, които също допринасят за заболяването. Така се случва при недостатъчност в тялото на серотонин и на някои микроелементи. Липсата на серотонин – наречен хормон на щастието, е свързан и с депресията.
При доктора обикновено идвали в състояние на кахексия, т.е. на много ниско тегло, съпроводено с други здравословни проблеми. Според него, за да се постигне успех при анорексия нервоза, храненето трябва да бъде балансирано, но и да се общува с пациента. Един от най-големите проблеми е, че анорексията дава рецидив, и това обезверява пациентите. Затова е важно в лечението да са включват психиатри и психотерапевти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *