Активен въглен – чудото в отслабването и пречистването на организма

Приложение на активен въглен: Газове. Повръщане. Глисти. Разстройство. Отслабване. Избелване на зъби. За деца, при бременност, кърмене. Детоксикация. Махмурлук след алкохол. Болки в стомаха. Киселини. Прочистване на дебелото черво. Гастрит. Черен дроб (цироза, хепатит). Гадене. Алергии. Астма. Атопичен дерматит. Салмонелоза. Маска за лице, коса. Прием. Цена. Странични ефекти, противопоказания.

Активният въглен открай време е познат на хората като незаменимо средство при натравяния и въобще проблеми със стомаха и червата.

Освен, че е много мощно средство за детоксикация на организма обаче, той носи и редица други ползи, стига да знаем как точно да го прилагаме.

При орално приложение, активният въглен върши чудеса в борбата с килограмите и спомага процесите на отслабване. Много погрешно е да се смята обаче, че той може да се използва само с такава цел.

Истината е, че активният въглен може да се използва съвсем спокойно и за външна употреба – за подхранващи маски за лицето и косата и дори за избелване на зъбите.

От lechitel.net събрахме пълен списък с приложенията на природния абсорбатор на отровите, за да се възползвате максимално от свойствата му.

Приложение на активен въглен: газове

Безспорно, едно от най-популярните приложения на активния въглен е при проблеми със стомашно-чревния тракт. Той доказано облекчава подутия корем и се справя с газовете, тъй като при поглъщане има свойството да абсорбира излишните газове, които се отделят вследствие на храносмилането.

Препоръчителната доза за лечение на газове с активен въглен е от 500 до 1000 мг или казано по друг начин – между две и четири таблетки, поне един час преди хранене.

Повръщане

Веществата в активния въглен облекчават гаденето и позивите за повръщане, без значение дали те са предизвикани от прием на определена храна, раздразнила стомаха ви или от външни фактори като неприятна миризма или дълъг път.

“Фигурин

Необходима ви е само една таблетка активен въглен, за да се почувствате гарантирано по-добре.

Глисти

Активният въглен сам по себе си не лекува глистите, но облекчава тежката диария, която доста често съпътства това неприятно състояние. Освен това той е незаменим в случаите, в които се случи да се предозира с лекарствата, изписвани от лекар за справяне с проблема.

Разстройство

Когато става въпрос за неприятната диария, активният въглен е познат още от народната медицина. Той притежава изразено запичащо действие и затова е незаменим при разстройство, без значение какво го е предизвикало – употреба на лекарства, храна или глисти.

Можете да прибегнете до активен въглен на прах или на таблетки, според вашите предпочитания, а ефектът се усеща практически незабавно.

Важно е обаче да знаете, че в никакъв случай не бива да прибягвате до употребата на веществото, ако страдате от хроничен запек или имате язва.

Отслабване

активен въглен отслабване

Отслабването с активен въглен е лесно

Напоследък активният въглен е все по-предпочитан продукт в различните диети за отслабване. Много е важно да се отбележи, че той действително улеснява много свалянето на излишните килограми, но това се дължи повече на пречистващото му свойство да отвежда излишните шлаки от организма.

Така че, ако не се придържате към здравословно хранене и не изключите висококалоричните и мазни храни от менюто си, не бива да очаквате чудо.

Един от начините да отслабнете с помощта на активен въглен, е като постепенно увеличавате приема му по следната схема – започвате с минимално количество от него, разтворено в чаша вода, докато не достигнете оптималната доза, която е 10 грама на 10 килограма собствено тегло. Т.е. ако тежите 60 кг на ден не бива да приемате повече от 60 гр от препарата.

Другият вариант за употребата на активен въглен за отслабване е да пиете по три таблетки от него три пъти дневно, час преди хранене.

Избелване на зъби

Колкото и да не ви се вярва, катранено черният на цвят активен въглен е безценен при избелване на зъби.

избелване на зъби

Активният въглен е много ефикасен при избелване на зъби

При това той е от малкото препарати, които правят това безвредно, без да вредят на емайла.

Резултатите можете да забележите сами още с първата процедура, а при редовна употреба ще се радвате на снежно бяла, искряща усмивка. Това се случва благодарение на съставките на въглена, които имат свойството да „улавят“ замърсителите, виновни за потъмняването на повърхността на зъбите.

За да избелите зъбите си с активен въглен, се нуждаете само то две таблетки от него, които да разтворите в съвсем малко вода. Получената смес трябва да е с гъстотата на обикновена паста за зъби.

Нанасяйте върху зъбите с помощта на четка за зъби и търкайте по обичайния начин, след което изплакнете.

Не се притеснявайте, той почти не се усеща на вкус.

За деца, при бременност, кърмене

Активният въглен е на практика безвреден и може без проблеми да се взема както от деца, така и от бременни и кърмачки. Важно е обаче да не се прекалява с дозата, тъй като освен токсините, той извежда от организма и част от полезните съставки.

За бебета до една годинка дозировката е следната – по един грам на един килограм сибствено тегло. По-големите деца до 12-годишна възраст могат да приемат между 25 до 50 грама активен въглен еднократно. И ако е необходимо, да повторят приема след шест часа.

Детоксикация

Детоксикацията с помощта на активен въглен не е никак трудна, стига да знаете няколко основни правила, към които да се придържате. На първо място пречистването на организма ви не бива да продължава повече от 14 дена, тъй като, както вече споменахме, веществото извлича от тялото ви не само шлаките, но и полезните вещества.

Заради това е важно по време на детоксикацията да спазвате и определен хранителен режим като увеличите приема на млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци и намалите до минимум твърде сладките и солени храни, както и мазното и алкохола.

Махмурлук след алкохол

Активният въглен е сред най-изпитаните средства за борба с махмурлука след тежка алкохолна вечер.

За да преборите тежките последствия от прекаляването с чашките, можете просто да разтворите няколко таблетки активен въглен в чаша вода и да я изпиете, ще усетите облекчение моментално. Препоръчителната доза е между 6 и 8 таблетки.

Можете да си направите и комбиниран разтвор от чаена лъжичка сода бикарбонат , една таблетка аспирин и 2-3 таблетки активен въглен, всичко това разтворено в чаша вода.

Болки в стомаха

болки в стомаха

Активният въглен помага при болки в стомаха

Както вече споменахме, активният въглен е незаменим при проблеми със стомашно-чревния тракт заради активните вещества в него, които гарантирано извличат токсините извън организма и по този начин подобряват функцията на стомаха и червата.

Приемайте го на таблетки или прах, разтворени в чаша вода. Без значение какво е причинило болката, веднага щом усетите дискомфорт, вземете активен въглен, но в никакъв случай не го приемайте, ако пиете други лекарства.

Киселини

Активният въглен доказано абсорбира и неутрализира киселините в стомаха, причинени от по-пикантни храни като по този начин облекчава болките в него.

Освен това той помага и в оказването на първа помощ, ако човек се натрови с химикали на киселинна основа, като например битова химия или перилни препарати.

В подобна животозастрашаваща ситуация трябва незабавно да приемете между 50 и 100 грама активен въглен до три часа след натравянето. Това е нужно, за да може съставките във веществото да се свържат с отровата и незабавно да я изведат от организма.

Ако се забавите повече, е най-добре незабавно да потърсите лекарска помощ. Ако след първоначалния прием на активен въглен отровеният повърне, му дайте още една доза по указана схема. И отново потърсете мнение от специалист!

Имайте предвид, че активният въглен не е в състояние да ви помогне при отравяне с много силни киселини.

Прочистване на дебелото черво

Както вече уточнихме, структурата на активния въглен гарантирано извлича шлаките, които се натрупват по целия стомашно-чревен тракт – от стомаха през тънките черва, чак до края на дебелото черво. Като по този начин спомага за прочистването им от токсините.

Той влиза и в състава на много продукти, чиято цел е именно прочистване на дебелото черво.

Имайте предвид обаче, че прекаляването с приема на активен въглен може да доведе до запушване на дебелото черво, особено при пациенти, които страдат от обструкция. Те трябва да избягват пиенето на активен въглен под каквато и да било форма.

Гастрит

Активният въглен се отразява благоприятно на хората, страдащи от хроничен гастрит, тъй като той се характеризира с повишено отделяне на киселини в стомаха.

А както вече коментирахме, таблетките имат свойството да неутрализират киселините в стомаха. Ако гастритът е свързан с понижена секреция на стомаха обаче, е противопоказно да използвате активен въглен.

Черен дроб (цироза, хепатит)

Благодарение на детоксикиращите си свойства, активният въглен влияе изключително благотворно на черния дроб като подобрява дейността му. В продължение на не повече от две седмици пийте разтворен във вода активен въглен всяка сутрин на гладно. Дозата е вече добре позната – по една таблетка (или 10 грама) на десет килограма телесна маса

Абсорбиращото действие на активния въглен има чудесно приложение и при начално лечение на заболявания на черния дроб като цироза и хепатит. Като е много важно да уточним, че те трябва да са в лека форма. Тогава можете да пиете активен въглен по три пъти на ден, на гладно, в продължение на два-три дена.

При напреднали стадии на заболяванията обаче задължително се консултирайте с лекар и в никакъв случай не предприемайте домашно лечение без надзора на експерт.

Гадене

гадене

Активният въглен намалява чувството на гадене

Любопитното е, че по принцип активният въглен облекчава неразположенията в стомаха и намалява чувството на гадене и възпрепятства повръщането.

Има обаче и случаи, в които се наблюдава точно обратното – вместо облекчаване на тези симптоми, приемът му може да доведе до гадене и повръщане като странична реакция.

При това положение незабавно прекратете приема.

Алергии

Освен от токсини, активният въглен изчиства организма и от насъбралите се в него алергени, което го прави незаменим помощник в борбата с различни видове алергии.

За да бъде най-ефикасно лечението, трябва да го започнете още през пролетта, а след това да направите още един курс през есента. Между двата задължително трябва да има почивка от минимум два-три месеца, за да може организмът ви да си набави витамините и минералите, които са се изгубили в хода на приема на веществото.

Лечението с активен въглен помага както при алергия към цъфтежи, така и при много трудната за овладяване студова алергия.

Астма

Активният въглен действа облекчаващо и на състоянието на хора, страдащи от бронхиална астма. Това е така, тъй като тя се причинява именно от алергени, срещу които таблетките са изключително ефикасни.

Приемът на активен въглен при астма е по добре познатата схема – по една таблетка на 10 кг тегло сутрин на гладно.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит се появява в отговор на взаимодействие на организма с алерген, вследствие на което кожата се възпалява. За да се справите с проблема, можете да пиете таблетки активен въглен по вече разгледаната схема, за да преборите алергена.

Салмонелоза

Салмонелозата се проявява след консумация на развалена храна, а за лечението й задължително се използва активен въглен, който да изхвърли от тялото бактериите, причинили болестта.

Обикновено в началото активният въглен се пие заедно с други медикаменти с противомикробни свойства. Ако това не помогне и салмонелозата се задълбочи, се назначава и антибиотично лечение.

Маска за лице, коса

маска за лице, коса

Активният въглен е част от много маски за лице и коса

Малко известен факт е, че активният въглен, когато се прилага външно, е изключително ефикасен в борбата с проблемната кожа, пъпките и запушените пори.

Предлагаме ви две изпитани маски за лице с активен въглен, които видимо ще подобрят състоянието на кожата ви.

За първата ще са ви необходими една чаена лъжичка въглен на прах, една чаена лъжичка гел алое вера, щипка морска сол и две капки масло от чаено дърво. Всички съставки се разбъркват добре и получената смес се нанася върху лицето. Измива се след като изсъхне добре.

Втората маска, която ви предлагаме, е идеална за справяне с мазната кожа и порите. За нея е нужно да смесите една чаена лъжичка прах от активен въглен, една чаена лъжичка лимонов сок и половин кофичка кисело мляко.

Намажете лицето за около пет минути и измийте. Маската се прави веднъж в седмицата.

От активен въглен може да се направи и подхранващ шампоан, който влияе много добре на състоянието на косата. Отново чаена лъжичка от съставката на прах се добавя към обичайния ви шампоан, заедно с пет капки масло от чаено дърво.

Разклатете добре, за да се смесят съставките и използвайте веднъж седмично.

Прием

Стандартната доза за прием на активен въглен е 1 таблетка или 10 грама прах на всеки 10 килограма тегло.

За децата до една годинка дозировката трябва да е по един грам на килограм телесна маса.

Разбира се, в зависимост от заболяването, тези стойности могат да варират и според препоръка на лекаря.

Пие се на гладно или два часа след хранене, разтворен в чаша вода, и поне час и половина преди приема на други лекарства (ако има такива).

Цена

Основното предимство на активния въглен е не само действието му срещу токсините в организма, но и изключително достъпната му цена. Опаковка таблетки струват около три лева, а на прах се продава за малко повече от един лев за сто грама.

Странични ефекти, противопоказания

По принцип тежки противопоказания при употреба на активен въглен не се забелязват. Въпреки това не е добре да го употребявате, ако страдате от хроничен запек или обструкция на дебелото черво.

Също така е добре да внимавате с прекаления му прием, тъй като това може да доведе до авитаминоза на организма, което обаче се регулира лесно с подходящ хранителен режим.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Активен въглен – чудото в отслабването и пречистването на организма

  1. Блатодаря на черният въглен .казват че причинява запек но при мен се нормализира имах язва полипи в стомаха подуване на корема след продължителна употреба изсчезна всичко В момента го вземам профилактично

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *