Амарант – растение с много ползи за здравето и при рак (ВИДЕО)

В много страни причисляват растението амарант към плевелите, но то има много ползи за здравето включително и при рак

Въпреки, че на Запад растението амарант често се отнася към плевелите, в други държави го признават като жизненоважно зърно и листов зеленчук. Известен е и названието щир. Подобно на киноа и елда, амарантовите зърна са безглутенови, с пълноценен протеин, а също и фантастичен източник на фибри, желязо, мастни киселини и редица микроелементи, сред които магнезий и желязо. Редовната им консумация е показана, че намалява нивата на холестерола и кръвното налягане, стимулира имунната система и е полезен за лечение на множество сериозни заболявания и против рак – съдържа антиоксидант с название сквален и витамин Е.

Амарант - растение с много ползи за здравето и при рак

Амарант – растение с много ползи за здравето и при рак

Листата на растението амарант, често се варят или задушават. Те са 90% смилаеми, когато са варени имат ползи за здравето подобни на други зеленолистни растения като къдраво зеле, спанак и броколи или само накисване във вода за 10-12 часа.

За съжаление зърното на суров амарант е негодно за консумация за хората, понеже трудно се усвоява. Варените зърна амарант са добър източник на храна, сравнима с пшеничен хляб в някои отношения с по-висока стойност в друга хранителните вещества са в по-ниска стойност от пшеницата.

Протеинът съдържащ се в чудодейния амарант е с необичайно високо качество, но за съжаление в лситата му е едва 4%. В зърната му протеините са около 13,5%, но в някои видове е до 17-18% и са пълноценни. Действителната хранителната стойност на амаранта като храна за човека е по-малка, отколкото би се очаквало от сурови зърна амарант. Според ECHO това се дължи на анти-хранителни фактори в зърната на суровия амарант. Примери за анти-хранителни фактори, присъстващи в амаранта са оксалати, нитрати, сапонини и фенолни съединения. Варенето с ихвърляне на водата, в която е варено растението амарант може да намали страничните ефекти на зърното.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Зърната на амарант са особено богати на аминокиселината лизин и протеините албумин и глобулин. Антиоксидантът сквален с витамин Е са помощници при превенция и лечение на рак.

За други полезни срещу рак храни четете – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Амарант – растение с много ползи за здравето и при рак (ВИДЕО)

  1. Интересно как ще я изхвърлите водата от варения амарант.Вие варили ли сте?Явно не.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *