Антидепресанти и алкохол водят до сериозни увреждания

Антидепресанти и алкохол е много вредна комбинация, също и такава с други видове лекарства

Алкохолът променя действието на повечето лекарства и те действат или по-силни или по-слаби, но комбинацията носи вреда. Това, което важи за антидепресантите е валидно за всички лекарства. При постоянна употреба на антидепресанти и алкохол действат по-различни механизми, но при кратковременна употреба също е много вредно да се смесват.

Често не може да се предвиди какво поражение може да нанесе смесването на антидепресанти и алкохол или с други лекарства. Това зависи много от конкретното лекарство и неговия състав също и от алкохолното питие.

Антидепресанти и алкохол водят до сериозни увреждания

Антидепресанти и алкохол водят до сериозни увреждания

Етиловият спирт, който влиза в състава на алкохолните напитки има също наркотичен ефект и затова улеснява проникването в мозъчните клетки на барбитурантите, това от своя страна може да причини смъртоносно потискане на дишането. Това може да навреди даже и при безопасна доза на хапчетата за сън.

Антидепресантите от групата на инхибитори на моноаминооксидаза (МАО) е много вредно да се смесват с алкохол, защото действието им се блокира от него и така те не могат да извършат предназначението си в тялото. Тази група антидепресанти блокира моноаминооксидазата и позволява на биологичните вещества от групата на моноамините да циркулират свободно в кръвта и по този начин да подобрят жизнения тонус и да извадят болния от депресията. Ензимът на моноаминооксидазата блокира следните вещества: норадреналин, адреналин, мелатонин, серотонин, допамин.

Демир бозан билки за бъбреци

Алкохолът се явява депресант или той е антагонист на антидепресантите. Той неутрализира тяхното действие и ги прави безполезни. Освен това алкохолът допълнително стимулира отделянето на адреналин и така в комбинация с антидепресантите да ускорят биенето на сърцето, което води до спазъм в малките кръвоносни съдове.

Друг проблем може да възникне при пиенето на бира и вино. В някои видове се съдържа веществото тирамин, което е със сходна структура и действие с адреналина и при смесването им с антидепресанти може да се повиши кръвното до опасни граници. При нормални условия тираминът се разрушава в червата, но при приемане на инхибитори на МАО той може да се смеси с него и да увеличат кръвното налягане.

В общи линии смесването на алкохол с антидепресанти може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори смърт, като увреждане на черния дроб и оттам усложненията с цироза и т. н. И без лекарствата алкохолът е достатъчно вреден и може да причини много увреждания на органите.

Субтитрите на видеото се включват от бутона долу вдясно.

За лечение на едно мозъчно заболяване четете – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *