Аритмията заплашва с инсулт!

Аритмията е един от най-често срещаните сърдечни проблеми в България и по света,

а т.нар. предсърдно мъждене – най-често срещаната нейна разновидност

Характерното конкретно за този вид е, че двете сърдечни предсърдия не функционират правилно, а именно – не се съкращават.

В резултат на това кръвта, която преминава през тях, може да се застои, което от своя страна да доведе до образуването на тромби в сърцето, които всеки момент биха могли да тръгнат по кръвоносната система и, достигайки мозъка, да предизвикат инсулт.

Състоянието се констатира с електрокардиограма, след което обикновено се предписват медикаменти, които възпрепятстват образуването на тромби и подобряват кръвообращението.

Съществуват три основни вида предсърдно мъждене, определящи се според честотата на пулса – нисък (40-50 удара в минута), нормален (70-80 удара в минута) и много висок (120-140 удара в минута).

В случаите с ускорен пулс се предписват медикаменти за неговото забавяне, а при много ускорен се поставя постоянен пейсмейкър – електронно устройство, поставяно под кожата, което има за задача да следи постоянно пулса и когато той падне под здравословния минимум, да се задейства, за да накара сърцето да бие с 60 удара в минута.

Именно контролът на сърдечния пулс и приемът на медикаменти, възпрепятстващи съсирването на кръвта, са основните начини за овладяване на това потенциално опасно състояние.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *