Артрит се лекува с брезов сок

Лечебните свойства на брезата са известни още в древността, а днес тя може да бъде използвана при редица здравословни проблеми, включително кожни болести, артрит и ревматизъм

Полезно е цялото растение: сокът, кората, листата, съцветията и пъпките. В дерматологията, козметиката и при детоксикация на организма се използва сок от бреза, който лекува пъпки, дерматити, екземи, а така също намалява  отока на краката и целулита.

Артрит се лекува с брезов сок

Лечебните свойства на брезата са известни още в древността, а днес тя може да бъде използвана при редица здравословни проблеми, включително артрит

Отварата от брезови листа заздравява и подхранва косата, придава ѝ блясък и я избавя от пърхот, а освен това лекува различни кожни болести и облекчава болките при ревматизъм и артрит.

Отварата и настойките от листата или пъпките са превъзходно диуретично средство при болести на пикочо-половата система и бъбреците, както и при холецистит. От пъпките се приготвя етерично масло, което се използва в медицината и парфюме­рията. Тинктурата от брезови реси е полезна при сърдечни болести, язва на стомаха и гастрит. Свежата брезова кора лекува абсцеси, а таблетките от нея – активен въглен, се използват при болести на червата и стомаха. 

“Фигурин

В брезовия сок се съдържат много витамини, особено витамин С, органични киселини, биологично активни вещества, ароматни, дъбилни, минерали (калий, калций, магнезий, манган, натрий, мед и титан). Съдържащите се в него растителни хормони и фитонциди, които унищожават микробите, го превръщат в силен природен имуностимулатор. Брезовият сок, освен че помага при редица болести, включително артрит и ревматизъм, също так изчиства организма от токсини, подобрява настроени­ето, стимулира обмяната на веществата, облекчава симптомите на климактериума при жените и се бори с импотентността при мъжете. 

Изтичането на брезовия сок започва през пролетта и продължава едва 7–12 дни.  „Добивът“ става от дръвчета, които имат дебелина на стеблото по-голяма от 30 см. Пробива се дупка на височина, колкото е шишето, което ще се пълни, дълбока 4–5 см. В нея се напъхва тръбичка, на която другият край се поставя в шишето. Самото пълнене продължава около 2–3 дни за едно двулитрово шише, след което е важно дупката да се запуши добре. Полученият брезов сок има около 2% съдържание на захар и лекува камъни в бъбреците, главоболие, язва, кашлица, бронхит, артрит, ревматизъм.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *