Българите умират от рак и болести на храносмилателната система

Според новият справочник на Националния център по обществено здраве и анализи ракът набира скорост в класациите по смъртност

Най-често българите умират от рак и болести, свързани с храносмилателната система, сочи новият справочник на Националния център по обществено здраве и анализи. Ракът все още е на второ място в злокобната класация, но до няколко години има всички данни той да излезе начело. Заболяванията на храносмилателната система също са много чести, като някои от тях също са свързани с рака, нездравословното хранене и затлъстяването.

Българите умират от рак и болести на храносмилателната система

Българите умират от рак и болести на храносмилателната система

През 2000 г. на първо място по болестите, които са убивали нашенците са били заболяванията на кръвообращението. 12 години по-късно те са понамалели и това се дължи на развитието на инвазивните кардиологии, при които лекарите успяват да върнат към живот все повече българи с инфаркт или исхемична болест.
Броят на хората преселили се отвъд от заболявания на органите на кръвообращението намалява и заради това, че всъщност и населението се е свило. През 2000 година бил виновен за близо 13% от смъртността у нас, сега 12 години по-късно той е заел цели 17%.
Най-много са починалите от рак на дебелото черво, а техният брой се е удвоил за 12 години. Според лекарите причините са стрес, заседнал начин на живот, нездравословно хранене, радиационни излъчвания в околната среда, немарливост към появата на симптомите на болестта. Много са се увеличили и починалите от рак на панкреаса, белия дроб и простатата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *