Български учен откри лек против рак

Българката доц. Павлина Долашка се е трудила години до откриването на някои полезни вещества при лечението на рак

Доцент Павлина Долашка от години се занимава с изследване на охлювите и техните слуз и кръв в търсене на лекарства за лечение на болести и дори рак. Една част от тях са проведени чрез фирма и в Германия. Екипът от учени, с който работи са стигнало до последния етап от разработването на лекарството и до неговото внедряване. По номенклатурни причини има вероятност то да бъде пуснато в производство в чужбина. Често се случва трудът на наши учени да бъдат признати в други страни и после в България.

В кръвта на рапаните доц. Павлина Долашка е открила веществото хемоцианин ефективно срещу някои видове рак

В рапаните доц. Павлина Долашка е открила веществото хемоцианин ефективно срещу някои видове рак

Лекарството й е на базата от екстракт от охлюви, пише ПИК. Фирма от Германия предлага да го внедри и да започне да го произвежда. Отдавна охлювът е използван за производството на кремове против бръчки, също и при язви, макар че не е подходящ за храна с гнусното си и лигаво тяло и изобщо не е годен за хранителна употреба. В някои страни го имат за деликатес, но той общо взето не е за храна на човека. Все пак и в тютюна, който причинява рак и други болести учени от Австралия откриха вещества убиващи рака, така и в случая са открити вещества за тази болест. Това не означава, че охлювите трябва да се ядат, както и тютюнът не трябва да се пуши или прави на чай за оздравяване от съответните болести, а се извличат веществата, които са открити в тях подтискащи раковите клетки. В морските рапани и раци се съдържат също такива вещества.

Доцент Долашка е изследвала действието на кръвта и слузта на охлювите, морските рапани и раците върху туморите и е открила, че те съдържат веществото хемоцианин, което дава този ефект. По-точно той се съдържа в кръвта на рапаните и раците в Черно море. Хемоцианинът подтиска до 90% от туморите на пикочния мехур. Хемоцианинът на рапана подтиска туморът на Графи. В охлювите доцент Долашка е открила биологически активни вещества, които са полезни не само за опване на бръчки, но и за възстановяване на тъкани под кожата. Тя е направила екстракти предназначени за това. В слузта на охлювите е открила вещества действащи антибактериално и това помага за лекуването на рани, в тях се съдържат също и антибактериални пептиди, колаген и еластин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *