Бананите са третирани с опасен пестицид (ВИДЕО)

Едно безотговорно отношение на някои правителства позволява третиране на бананите с опасен пестицид

В нашата търговска мрежа се продават банани внос главно от Еквадор или някоя друга страна от Южна Америка. Правителствата на тези страни производителки на банани са допуснали без да им мигне окото, те да бъдат третирани с опасен пестицид наречен дибромохлоропропан (ДБХП). За него има информация, че е много смъртоносен и затова  законодателството в САЩ го е забранило отдавна със закон.

Бананите са третирани с опасен пестицид

Бананите са третирани с опасен пестицид

Смъртоносният пестицид уврежда дихателните пътища, кожата, причинява дефекти на новородените бебета, замаяност, световъртеж, рак и дори смърт. Работниците от фермите производители на банани са протестирали срещу правителствата си, защото получават сериозни увреждания, след което не могат да работят и да се грижат за семействата си. Те имат най-пряк контакт с този пестицид и са най-засегнати.

Би било добре за нас да се смени източника на доставяне на банани. Това е порочна практика и някой може умишлено да цели освен печалбата от производството на банани и умишлено да трови хората, които ги консумират. Това е подсъдимо, но едва ли някой ще ги спре. Друг вариант е да се купуват само органични банани. Не е правилно една храна толкова търсена да е произведена с цената на здравето и живота на работниците в плантациите и на клиентите носещи доходи на производителите. / /kulinar.bg

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *