Билка може да замести някои антибиотици и помага при рак

Учени от Великобритания откриха в билката риган вещество, което може да замести някои антибиотици и помага при рак

Откриха вещество в билката риган, което убива паразити и може да се бори успешно с инфекции. Това е карвакрол, намиращ се и в други растения. Билката риган обаче е по-достъпна и широкоразпространена. Тя намира приложение предимно като подправка в кухнята. То може да намери приложение като лекарство, смятат британските учени. Веществото карвакрол може да замести 20 антибиотици, то има техния ефект.

Билката ригън може да замести някои антибиотици и помага при рак

Билката ригън може да замести някои антибиотици и помага при рак

То е органично вещество от групата на монотерпеноидните феноли. По аптеките се продават шишенца с масло от риган 30мл, съдържащо 80% корвакрол. За него досега се знаеше, че има широко приложение срещу различни видове паразити, бактерии, гъбички, има силно антиоксидантно действие. Риганът съдържа витамините Е и К, желязо, триптофан, фибри, калций. За сравнение един грам риган има по-силно антиоксидантно действие от портокалите 12 пъти, от ябълките 42 пъти и от боровинките 4 пъти. Карвакролът убива бацила причинител на антракс – Bacillus anthracis. Сега новото откритие е, че може да замести някои антибиотици.

Маслото от риган съдържа и розмаринова киселина, която има също антиоксидантно действие, с което ригана помага в борбата със свободните радикали и стареенето, също и при рак и други свързани със свободните радикали.

Още за здравните ползи от ригъна четете – ТУК.

Източник: 30dumi.com и biomall.bg.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *