Билка полезна при ревматизъм и безсъние

Растението блян е полезна билка при ревматизъм, безсъние, болки в жлъчката, трудно уриниране, задух, старческо треперене и други здравословни проблеми

Блян е тревисто растение високо до 1 метър. То е едногодишно или двугодишно стеблото му е право и окосмено. Има долни едри и горни листа и цветове събрани в обкръжението на горните листа, които представляват гроздовидни съцветия. Растението се прилага при ревматизъм, безсъние, хроничен бронхит, болки в жлъчката, трудно уриниране, задух, старческо треперене.

За здравни цели се използват листата на билката.

Билката блян е полезна при ревматизъм и безсъние

Билката блян е полезна при ревматизъм и безсъние

Те се берат по време на цъфтежа от юни до септември месец. Не трябва да се притискат по време на брането и затова се използват кошници. Сушенето се извършва на сянка или ако е възможно и в сушилня при температура до 45 градуса. Листата след изсушаване са сивозелени и миризмата им е леко упойваща с леко нагарчащ вкус.

Рецептата за пиене е следната: В половин литър вряла вода се накисват 1 супена лъжица от билката за 1 час. След това се прецежда и се пие по 100 мл на гладно преди всяко ядене, обикновено това е 3 пъти на ден.

Билката блян е силно отровна и затова да се внимава много с нейната употреба.

Има и външно приложение за мазане и разтриване при ставни боли, подагра, невралгия, ревматизъм, също се и жабури при болки в гърлото и зъбобол. В животновъдството се използва за промиване на рани червясали по добитъка.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *