Билката бударица помага при кашлица и малокръвие

При дразнеща кашлица и малокръвие може да помогне билката бударица, бронхит, кашлица, диария, задух, полезна и за други здравни проблеми

Бударица е тревисто растение с 4 ръба и високо до половин метър. Стеблото му е право и окосмено. Има срещуположни листа, окосмени и назъбени, като долните са с форма на яйца, а горните са ланцентни. Тя е полезна при малокръвие, бронхит, кашлица, диария, задух. Има и външно приложение за рани трудно зарастващи като се правят компреси. Има и запичащ ефект и е полезна при анемия.

Билката бударица помага при кашлица и малокръвие

Билката бударица помага при кашлица и малокръвие

За лечебни нужди се употребява цялата надземна част, която цъфти. Бере се по време на цъфтежа й през месеците юни и юли. Сушенето се извършва на сянка или ако се налага в сушилня с 35 градуса температура. Когато изсъхне билката бударица има горчив вкус, няма мирис и е зелена на цвят.

Отварата от бударица се прави като се сложат в чайника или тенджерата 2 супени лъжици от сушената билка в половин литър вода и се вари 5 минути. Пие се 3 пъти на ден по 100 мл от отварата.

Билката расте до 1500 м. надморска височина по поляните из цялата страна.

Цветчето й има венче, което е червеникаво на цвят или розово, с 2 устни. Събрани са по върховете на растението. Отвътре има черно-виолетови петна. Има и 4 тичинки, две от тях са разположени под горната устна. Плодът му е сух и се разпада на 4 малки орехчета.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *