Ето кои билки и подправки понижават високата кръвна захар

Глюкозата в зърнените храни е важен източник на енергия, който се превръща в кръвна захар след усвояването й

Мозъкът и мускулите ни имат постоянно нужда от глюкоза, понеже от нея си набавят енергията, която им е необходима. За правилното им функциониране те се нуждаят постоянно от глюкоза, особено мозъкът, който няма къде да складира енергията, от която се нуждае. Глюкозата в зърнените храни е важен източник на енергия, който се превръща в кръвна захар след усвояването й.

Chesan sresntu kravna zahar

Ето кои билки и подправки понижават кръвната захар

За да бъде в нормални граници кръвната захар хормонът инсулин играе важна роля за нейното усвояване. В действителност нормалното ниво на кръвната захар е важен фактор за здравето на човека. Ако е повишено нивото й тя може да навреди на организма. Повишаването може да стане, ако нивото на инсулина е ниско. Обикновено такива нива имат връзка със заболяването диабет. Едно проучване доказа, че някои билки и подправки съдържат феноли, с което са ефективни при висока кръвна захар.

Ето кои билки и подправки понижават кръвната захар:

Канела – има феноли 18% от сухото й тегло. Те са полезни за понижаване на високите нива на кръвната захар. Достатъчно е само 1 ч. л. на ден, за да се подобри контролът на глюкозата в кръвта.

Риган е друга билка, която се ползва и като подправка и е полезна за контрол на кръвната захар.

Карамфилът съдържа феноли 30% от сухото му тегло и антиоксидантите керцетини и антоцианини.

Чесънът съдържа серни съединения, които помагат да се разширят кръвоносните съдове. Това помага да се понижат нивата на кръвната захар. Полезен е и за сваляне нивата на холестерола.

“Фигурин

Градински чай. Той притежава освен феноли и фитостероли, които понижават температурата на тялото – усеща се охлаждащо действие. В Германия е направено проучване, при което е установено, че при пиене на градински чай на гладно се наблюдава намаляване на кръвната захар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *