Разберете повече за видовете инсулт!

Информацията ще ви бъде от полза, защото ако знаете от какъв вид е инсултът, ще можете да се ориентирате и към по-адекватните мерки.

Под понятието инсулт се разбира остро нарушение на мозъчното кръвообращение, възникнало внезапно и пристъпно. Има два вида инсулт: исхемичен и хеморагичен инсулт.

Ето по какво двата вида инсулт се различават:

Хеморагичен инсулт: Най-често кръвоизливът настъпва при разкъсване на аневризми или увредени съдови стени, при рязко покачване на общото или локалното налягане, при свиване или разширяване на артериалните съдове, провокирано от физически усилия, психоемоционално напрежение, рязка промяна в концентрацията на вещества, водещи до покачване на артериалното налягане, остро нарушаване на снабдяването на тъканите с кислород, травми.
Мозъчният кръвоизлив се получава най-често у сравнително млади лица с хипертонична болест, атеросклероза, вродени и придобити аномалии на мозъчните съдове (аневризми), хематологични заболявания, прилагане на някои лекарствени средства.

Исхемичен инсулт: Основна причина за исхемичния мозъчен инсулт е атеросклерозата. Съчетанието й с артериална хипертония е много често. Голям е относителният дял на болните, при които исхемичният инсулт се дължи на придобити или вродени сърдечни пороци и други заболявания на сърцето /напр. сърдечен инфаркт с пристенен тромб/. Мозъчният исхемичен тромботичен инсулт обикновено се среща в средна и напреднала възраст. Той настъпва нощем или пък през деня по време на покой, предшествуван от психично напрежение или физическо усилие. Неврологичните симптоми се развиват остро или постепенно в продължение на няколко часа или дни. Съзнанието обикновено е запазено.

С тази информация, можете да си помогнете, в случай че забележите промяна в поведението и реакциите на човек, със съмнение за инсулт.

Признаци за инсулт- сигнали за тревога!

Вижте кои са основните признаци за инсулта

Признаците и симптомите на инсулт се различават от човек на човек, но общото при всички случаи, е че той обикновено започва внезапно. Тъй като различните части на мозъка контролират различни части на тялото, симптомите ще зависят от това коя част от мозъка е била засегната и степента на увреждане.

Основните признаци, могат да се обобщят по следния начин:
  1. Човекът е отпуснат от едната страна и не е способен да се усмихва и да движи най-често едната половина на лицето си, а устата или очите са изкривени и клюмнали.
  2. Човек, който проявява признаци за инсулт, може да не е в състояние да вдигне едната или двете си ръце, и няма да е способен да ги задържи вдигнати. Усеща се слабост и изтръпване
  3. Речта на човек, получил инсулт може да бъде неясна и завалена, без значение, че в момента е в съзнание

Други признаци за инсулт могат да бъдат:

Демир бозан билки за бъбреци
  • изтръпване или слабост, водеща до пълна парализа на едната страна на тялото
  • внезапна загуба на зрението
  • виене на свят
  • проблеми с комуникацията, затруднено говорене и разбиране какво казват другите
  • проблеми с ходенето, равновесието и координацията
  • затруднено преглъщане
  • внезапно и силно главоболие, без ясна причина, придружено със скованост във врата

При наличие на някой или всички от горе изброените симптоми, не трябва да се губи време, веднага трябва да се набере телефон за спешна медицинска помощ и да се свържете със съответните медицински служби.

Имаме и по-подробен материал за лечението на инсулта. Добре е да му хвърлите един поглед ТУК

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *