Червеното цвекло лекува един куп болести

Чудодейните свойства на зеленчука лекуват дори рак

Смятаното допреди няколко години просто за един от многото зеленчуци, сега червеното цвекло зае своето достойно място в първата десетка, тъй като изследвания доказаха, че то има направо чудодейни качества. То съдържа големи количества магнезий, витамин U, хлор, сапонини, бетаин, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий, както и природни нитрати.
Сокът от червено цвекло има силата да премахва от тялото всички токсини и тежки метали. Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие. Освен това то прочиства черния дроб, бъбреците, далака и жлъчката. Съдържащото се в цвеклото желязо лекува и анемия. То възстановява и активизира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма, а медта подпомага усвояването на желязото.

Червеното цвекло лекува един куп болести

Червеното цвекло лекува един куп болести

Сокът на цвеклото помага и при атеросклероза, тъй като е силен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които втвърдяват артериите. За да нормализирате кръвното си налягане, пийте сок от червено цвекло.
Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото има способността да лекува дори рак и се препоръчва на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове. Унгарският лекар А. Ференци препоръчва до 600 мл. на ден, 10-15 мин. преди хранене в леко затоплено състояние, а сокът трябва да е леко престоял. Онкоболните трябва да правят това минимум половин година всеки ден.
Редкият витамин U пък прави цвеклото незаменима храна при хора, страдащи от стомашна язва. То влияе изключително положително също при подагра и разширени вени. Трябва оначе да се има пред вид, че вдига нивото ма кръвната захар и затова болните от диабет да внимават с употребата му. Хора, страдащи от затлъстяване и имат проблеми с щитовидната жлеза, също могат да го включат в менюто си и то ще им помогне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *