Циститът е остра инфекция на пикочните пътища

Ако не се овладее на време, циститът може да предизвика бъбречна инфекция

Остър цистит е бактериална инфекция на пикочния мехур и долните пикочни пътища. В определението „остър” се влага значение на внезапен или тежък.

Циститът е причинен от микроби, обикновено бактерии, които влизат в уретрата и пикочния мехур. Тези бактерии могат да доведат до инфекция, най-често в пикочния мехур. Инфекцията може да се разпространи и в бъбреците. Тялото се отървава от тези бактерии чрез уриниране. Но понякога тези бактерии се задържат по стената на уретрата или пикочния мехур и се настаняват трайно в организма.

цистит

При цистит: червената боровинка пречиства пикочните пътища от инфекции

Причини за цистит

Циститът е характерен предимно за жените, тъй като уретрата им е по-близо до ануса, от където навлизат много бактерии. Менопаузата също увеличава риска от инфекция на пикочните пътища. Както и честите полови контакти и то с различни партньори. Предимно бактерията, която причинява цистит, е ешерихия коли.

Симптоми на цистит

Симптомите на инфекция на пикочния мехур предимно са:

  • постоянно чувство на пълен пикочен мехур;
  • кървава урина;
  • понижена температура;
  • парене или болка при уриниране;
  • спазми в долната част на корема;
  • силна нужда да се уринира често.

Лечение на цистит

Чрез една проба на урината може да се установи наличие на бактерии, причина за цистита. Лечението е предимно чрез антибиотици, приемани през устата. Препоръчва се антибиотично лечение, тъй като съществува риск инфекцията да се разпространи и в бъбреците.

За обикновена инфекция на пикочния мехур се приемат антибиотици за 3 дни (при жените) или 7 – 14 дни (мъже). За инфекция на пикочния мехур с усложнения, като например бременност или диабет, или лека бъбречна инфекция, обикновено се приемат антибиотици в продължение на 7 – 14 дни.

Лечението на цистит се провежда само от медицинско лице. Не бива да приемате лекарства, предписани за цистит на друг човек – това може да доведе до редица усложнения в лечението и преминаване на болестта в хронична фаза! Не се самолекувайте, циститът е сериозно и упорито заболяване!

Дори и да почувствате облекчение, не прекратявайте предписаното ви лечение.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Често предписваните антибиотици са триметоприм – сулфаметоксазол, амоксицилин, Augmentin, доксициклин, и флуорохинолони.

Всеки човек с инфекция на пикочния мехур или бъбреците трябва да приема много вода.

Червената американска боровинка, която се съдържа в много лекарства предлагани на пазара у нас, също е много ефикасна при цистит. Тя прочиства пикочните пътища от бактериите.

Усложнения могат да настъпят при цистит

и това са остра бъбречна недостатъчност, бъбречна инфекция или хронични и повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

Затова избягвайте да носите плътно прилепнали панталони, носете памучно бельо, изберете дебели чорапи и топли обувки. Пийте всеки ден много вода или сок от черваната американска боровинка.

Уринирането веднага след полов акт може да помогне за премахването на всякакви бактерии, които могат да се появят по време на полов акт. Честото уриниране може да намали риска от цистит при тези хора, които са предразположени към инфекции на пикочните пътища.

По-долу в клипа можете да се запознаете с лесни упражнения за предпазване от цистит, които укрепват мускулите в областта на уретрата. Упражненията против цистит се изпълняват няколко пъти дневно, като всяко едно се повтаря 10-15 пъти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *