Вкусната Custard ябълка – с мощни противоракови свойства

Тропическият плод Custard ябълка притежава антиоксиданти с мощни противоракови свойства

Custard ябълка е вид вкусен и ароматен плод от семейството Annonacae. Плодът е популярен със своята сладка и леко пикантна и кремообразна текстура. Тя е известна също като сърцето Бълок в страните, говорещи английски. Научното наименование е Annona reticulata. Растението Custard ябълка е голям храст, а родината му е в тропическите гори на Централна Америка и е натурализиран от там в много части на света, разпространен е по тропическите участъци от Южна Америка до Африка и Азия.

Вкусната Custard ябълка – с мощни противоракови свойства

Вкусната Custard ябълка – с мощни противоракови свойства

Custard ябълка притежава твърда външна обвивка. Вътре индивидуалните люспи се състоят от кремаво-бели обвивки обгръщащи единични, лъскави и с кафяв цвят семена. Месото точно под повърхността има зърнеста текстура. Кожата и семената са негодни за консумация. Нейният аромат според описанията наподобява мангостин, сладък и приятно пикантен той се топи в устата.

Custard ябълка е по-малка по размер от черимония – cherimoya (A.cherimola), ябълка Pond (A.glabra) и гравиола (A. muricata), но малко по-голяма по размер от захарната ябълка (A. squamosa). Много пъти захарната ябълка взаимозаменяемо е наричана с името на Custard ябълка.

Ползи за здравето от Custard ябълка и хранителен състав

Custard ябълка има относително повече калории, отколкото cherimoya – на 100 г плод – 101 калории срещу 56 калории на cherimoya. Основната част от този калории идва от прости въглехидрати. Тя обаче не съдържа наситени мазнини и холестерол.

Както и в други от семейството на Annona плодове, Custard ябълка съдържа няколко поли-фенолни антиоксиданти. Най-известният сред тях е Annonaceous ацетогенини, acetogenin съединения като asimicin, bullatacinare … и т.н. са мощни цитотоксини и е установено, че имат противоракови, анти-маларийни и обезпаразитяващи свойства.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Custard ябълка има повече витамин С (19.2 мг / 100 г) от тази в cherimoya. Захарната ябълка обаче съдържа повече (36.3 мг / 100 г). Количеството на този витамин се среща сред всички плодове на Annona.

Освен това Custard ябълка съдържа В-комплекс витамини, особено витамин B-6 (пиридоксин, 17% за 100 г), калций, мед, магнезий, желязо (9% от RDI на 100 г) и манган, калий (382 мг на 100 г), повече от cherimoya (287 мг на 100 г).

Тропическият плод Custard ябълка притежава антиоксиданти с мощни противоракови свойства

Тропическият плод Custard ябълка притежава антиоксиданти с мощни противоракови свойства

Семената от плодовете на Custard ябълка, не трябва да се дъвчат, защото освобождават токсини!  За плодът гравиола, убиецът на рака, който е от същото семейство – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *