Използвайте цвекло за стимулиране на мозъка и против рак

Освен за стимулиране на мозъка червеното цвекло помага и за детоксикация на организма, за пречистване на дебелото черво и против рак

Цвеклото е една от тези храни, които повечето хора са склонни или да обичат или да мразят. Меката маслена текстура на печено или задушено цвекло е това, което повечето хора харесват и неговият леко сладък, но по-различен вкус го правят желан. Неговите хранителни и здравни ползи обаче може би не са известни на повечето хора. Освен за стимулиране на мозъка червеното цвекло помага и за детоксикация на организма, за пречистване на дебелото черво и против рак, но има и други ползи за здравето от него.

Използвайте цвекло за стимулиране на мозъка и против рак

Използвайте цвекло за стимулиране на мозъка и против рак

Ярко червеникаво-лилавият пигмент, който се съдържа в него е уникален антиоксидант с добре изразено противовъзпалително действие. Може би най-характерната особеност на червеното цвекло е ярко червено-лилавият пигмент беталаин (betalain). Грапавата кожа на цвеклото държи този пигмент и никога не трябва да се остъргва или премахва, ако е възможно, преди готвене. Този пигмент е ключът към уникалните ползи за здравето от цвеклото и могат да бъдат унищожени от прегаряне или отстраняване на кожата.

Беталаин съдържа цялостният хранителен профил, който не е намерена в много други зеленчуци, с изключение само на някои от тях. Уникалните каротини намерени в пигмента беталаин допринасят за подкрепа на нервната система и функциите на важни органи като очите.

Тези пигменти също имат свойства уникални в борбата срещу рака със своите високи нива на двете противовъзпалителни и антиоксидантни молекули. Изследвания са показали, че те инхибират (подтискат) растежа на раковите тумори чрез инхибиране на ензими съдействащи за възпалителните процеси.  В допълнение към това е доказано, че влакната на цвеклото помагат за увеличаване на белите кръвни клетки и на един антиоксидантен ензим като тези две свойства повишават естествените механизми за борба с рака в нашето тяло. Това не го прави универсално средство против рак, но е полезен за превенция и е добре да се включва в диетата.

“Фигурин

Цвеклото също така е богато на естест вени нитрати. Естествено срещащите се нитрати са отлични за нормализиране на кръвното налягане. Тези нитрати се превръщат в азотен оксид в тялото. Азотният оксид спомага за разширяване на кръвоносните съдове, което позволява на кръвта да тече по-свободно по цялото тяло.

Цвеклото е полезно за увеличаване на притока на кръв към мозъка. Когато нашата кръв тече свободно и необременено от свитите или стеснени артерии, вени и капиляри, нашите мозъци са в състояние постоянно да получава хранителни вещества и кислород, а те са необходими, за да можем ефективно да разсъждаваме и да се концентрираме.

Още за полезни харни против рак четете – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Използвайте цвекло за стимулиране на мозъка и против рак

  1. Използвайте цвекло за стимулиране на мозъка и против рак

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *