Дългото седене пред компютъра носи рак, диабет и сърдечни болести

Хората, които прекарват повечето време седнали зад бюрото, рискуват да си докарат рак, диабет и сърдечно-съдови проблеми

Хората, чиято работа изисква стоене 8 часа пред компютъра са застрашени не само от затлъстяване и метаболитни проблеми, но и от такива страшни болести като рак на гърдата, рак на дебелото черво, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Това сочи ново проучване на британските учени. Според тях заседяването зад бюрото или пред компютъра е равносилно на пушенето по една кутия цигари на ден.

рак

Хората, които прекарват повечето време седнали зад бюрото, рискуват да си докарат рак, диабет и сърдечно-съдови проблеми

Те съветват хората, които имат такава професия, да спортуват повече, да се движат пеша и да се хранят здравословно и нискокалорично, защото в противен случай имат всички шансове да пипнат рак, диабет от тип 2, сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане и висок холестерол. Освен това затлъстяването и липсата на движение при такива хора може да им докара инфаркт или инсулт.
Преди време американските учени доказаха, че ако седите постоянно пред компютъра, рискувате да се разболеете и да се простите с този свят по-рано, отколкото трябва. При мъжете този риск е 20%, а при жените – 40%.
Смъртността сред тези, които седят повече от 6 часа на ден, е в пъти по-голяма от тази при хората, които седят неподвижни половината от този срок. Заседяващите се пред бюрото също така са два пъти по-рискови от рак, най вече на дебелото черво.
Седейки човек изхабява над три пъти по-малко калории, отколкото когато ходи, а това погубва организма. Постоянното седене не може да се компенсира с каране на велосипед, плуване или ходене на фитнес, тъй като уврежданията са почти необратими. Затова единственото спасение е да ставате по-често от бюрото и да се движите из офиса или да се разтъпчете за няколко минути навън.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *