Каква е връзката между хранене и диабет. Ясни отговори

Диабетът е заболяване, от което се регистрират все повече и повече болни с всяка изминала година.

Няма тенденция това да се промени. Напротив, броят на страдащите от захарна болест нараства главоломно.
Диабет тип 2 може да бъде овладян с правилен хранителен режим и активно движение. За съжаление, това не важи за тип 1, който обаче е и по-рядко срещан.

Точният хранителен режим трудно може да се изготви от неспециалист. При захарния диабет трябва да се избягват захарите, а те са най-различни. Въглехидратите също са най-различни – едни се разграждат бързо, други – по-бавно, а има и такива, които изобщо не се усвояват от организма. Именно тези подробности правят хранителните режими, изготвени от неспециалист, неработещи.

Диабетолозите знаят колко захари и в кои храни се съдържат, затова тяхната помощ при лечението на диабета е незаменима.

Някои от болните избират напълно да спрат вредните захари. Те знаят, че захарната болест може да бъде наистина коварна. Тя поразява сърцето, бъбреците, очите, периферната нервна система. За всичко това човек обикновено трудно разбира, а те могат да бъдат с фатален край. Въпреки многото информация в мрежата и все по-голямата гласност, която се дава на темата, захарната болест се открива предимно случайно в България. Обикновено това става, когато човек започне да лекува друго заболяване. Според лекарите проблемът се крие в липсата на активен скриниг в нашата страна.

Между диабета и храненето може да се търси връзка на две нива. При първото – приемането на нездравословна храна води до затлъстяване, което от своя страна повишава вероятността от развиване на диабет.

При второто ниво – вече заболелите от захарен диабет е желателно да спазват определена диета. Тя представлява всъщност един правилно изготвен хранителен режим, с чиято помощ да се следят килограмите. При всеки пациент подходът на лечение може да се различава. При някои се налага само диетолечение, при други – диетолечение с инсулиново лечение, може да е и диета с приемане на лекарства през устата.

Диабетолозите уточняват, че през последните години концепцията на диетата на диабетиците търпи промяна. Не се забраняват дадени храни за сметка на други. Разковничето е в количеството. Не трябва да се прекалява с фибрите, особено с тези, които организма си набавя от много сладките плодове като гроздето например.

Без съмнение, диетата е постоянната константа както в лечението на захарния диабет, така и в неговата превенция.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *